Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM a ajuns luni dimineață la un nivel maxim de 100 euro/MWh

Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM a ajuns luni dimineață la un nivel maxim de 100 euro/MWh
scris 16 ian 2017

Prețul energiei electrice a ajuns luni dimineața, la ora 09:00, pe piața spot a bursei OPCOM, Piața pentru Ziua Următoare (PZU), la un nivel maxim de 449,2 lei/MWh (100 euro/MWh).

Acest nivel de luni este de aproape două ori mai mare față de cel înregistrat în urmă cu un an, când energia se vindea cu maximum 239 lei/MWh (circa 53 euro), pe aceeași piață.

Urmărește-ne și pe Google News

Între orele 9:00 și 10:00 s-au tranzacționat aproape 3.000 MWh, ceea ce reprezintă o treime din consumul de energie al României, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În jurul orei 10.00, producția de energie a României era de 10.655 MW, din care 9.374 MW era consumul intern, iar exporturile erau de 1.282 MW.

De asemenea, potrivit datelor Transelectrica, luni, la ora 12:36, producția de energie a României ajunsese la 10.448 MW, din care 8.965 MW era consumul intern, iar exporturile erau de 1.483 MW.

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 12 ianuarie, o Hotărâre care permite monopolului de stat Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie, în caz de situație extremă, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei și Economiei, care au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Național.

„Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.

OMV Petrom și-a majorat cu 16% vânzările de gaze în pofida reducerii producției CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu 16% vânzările de gaze în pofida reducerii producției

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrică, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Autoritatea Națiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN".

România a înregistrat în zilele geroase de săptămâna trecută un consum record de energie electrică, de peste 9.700 MW.

Hotărârea aprobată joi îi permite Transelectrica să pună în aplicare, „doar în cazul unei situații de criză”, măsuri graduale de siguranță, în funcție de nivelul amenințării.

Aceste măsuri presupun, între altele, trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranța funcționării atât a rețelei de transport de energiei electrică cât și a rețelei de transport a gazelor naturale.

Măsurile permit reducerea sau anularea exporturilor de nergie electrică.

„Această măsură s-ar aplica în situația în care, deși există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate și ar risca să nu poată asigura necesitățile de consum ale populației”, precizează Ministerul Energiei.

Totuși, actul normativ permite și reducerea sau anularea exporturilor notificate.

„Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export”, precizează oficialii Ministerului Energiei.

În caz de criză energetică, actul normativ permite și reducerea consumului de energie electrică pentru companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
opcom