MET Holding, la care MOL este cel mai mare acționar, își unifică firmele de trading de energie din România și vrea să se extindă pe piața de gaze

MET Holding, la care MOL este cel mai mare acționar, își unifică firmele de trading de energie din România și vrea să se extindă pe piața de gaze
scris 16 ian 2017

Compania elvețiană MET Holding AG, unde grupul ungar MOL deține 40% din acțiuni prin intermediul unei firme din Ungaria, iar un fost membru al top managementului acestuia - 24,67%, care a preluat recent furnizorul și traderul român de energie și gaze Repower Furnizare SRL, intenționează să schimbe numele acestuia în MET România Energy Marketing, iar ulterior să procedeze la fuziunea companiei recent preluate cu firma pe care MET o deținea deja pe piața locală, MET România Energy Trade.

În noiembrie anul trecut, MET Holding AG a finalizat preluarea traderului de energie Repower Furnizare SRL, deținut până atunci tot de un grup elvețian, Repower AG.

Urmărește-ne și pe Google News

MET Holding AG deținea deja, la acel moment, încă din 2014, o firmă de trading de energie - MET România Energy Trade. După preluare, cei de la MET Holding AG intenționează să schimbe numele Repower Furnizare SRL în MET România Energy Marketing SRL, procesul juridic de redenumire fiind în curs.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Următorul pas al planului MET Holding este fuziunea dintre cele două companii de trading de energie pe care le deține în România, proiectul de fuziune fiind finalizat în a doua jumătate a lunii trecute.

Trump vrea un acord rapid cu Marea Britanie, după ce Obama îi avertizase pe britanici că trebuie să stea la coadă dacă votează pro-Brexit CITEȘTE ȘI Trump vrea un acord rapid cu Marea Britanie, după ce Obama îi avertizase pe britanici că trebuie să stea la coadă dacă votează pro-Brexit

Potrivit documentului citat, fuziunea se va produce prin absorbirea MET România Energy Trade de către Repower Furnizare SRL, care urmează să fie redenumită MET România Energy Marketing SRL, acesta urmând să fie și numele sub care va funcționa societatea rezultată din fuziune. Fuziunea urmează să devină efectivă din data de 30 aprilie 2017, iar creditorii celor două societăți care nu sunt de acord cu operațiunea pot formula opoziție în instanță în termen de 30 de zile de la data publicării proiectului de fuziune, cu condiția să dețină creanțe anterioare respectivei date.

"Baza de clienți existentă deținută de Repower Furnizare România SRL este un target important pentru vânzarea către aceștia a gazelor naturale, care reprezintă principala activitate și principalul produs furnizat de grupul MET în Europa", se arată în proiectul de fuziune publicat luni, grupul așteptându-se ca preluarea Repower și fuziunea acesteia cu MET România Energy Trade să determine "numeroase sinergii pe partea de venituri și costuri".

Astfel, în proiect se menționează că fuziunea va duce la multiple reduceri de costuri, ca urmare a eliminării cheltuielilor duble cu închirierea de spații de birouri, dezvoltare, operațiuni IT, contabilitate și audit. Reduceri de costuri vor rezulta și din relocarea și optimizarea atribuțiilor în cadrul echipelor de personal alcătuite ca urmare a fuziunii, nemaifiind nevoie de angajarea de personal suplimentar, care ar fi fost necesară dacă activitatea s-ar fi derulat pe două firme separate, cu strategii de dezvoltare diferite.

Consiliul Concurenței a închis investigația pe piața tradingului de cereale fără a aplica nicio amendă CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a închis investigația pe piața tradingului de cereale fără a aplica nicio amendă

"În plus, societatea absorbantă va avea mai multe oportunități de a câștiga clienți beneficiind de toate datele de contact și relațiile societăților implicate în fuziune. Acesta va fi un avantaj important din punct de vedere comercial, iar productivitatea societății absorbante, precum și planurile de afaceri, pot fi îmbunătățite. Existența unei singure societăți pe piață ca urmare a fuziunii va determina creșterea încrederii clienților în grupul MET", se mai afirmă în proiectul de fuziune.

Potrivit ultimelor date publicate de ANRE, aferente lunii aprilie 2016, societatea absorbită, MET România Energy Trade, deținea la acel moment o cotă de 0,15% din piața locală de furnizare de gaze (cumulat consumatori industriali și casnici, producție internă și import). În rândul importatorilor de gaze, MET România Energy Trade avea o cotă de piață de 2,57%. Societatea absorbantă, Repower Furnizare SRL, care urmează să fie redenumită MET România Energy Marketing SRL, a obținut licență de furnizare de gaze naturale de la ANRE doar din mai anul trecut.

Pe piața concurențială engros de energie electrică, Repower Furnizare deținea, în septembrie anul trecut, o cotă de piață de 4,17%, iar pe piața cu amănuntul, pentru clienții finali, una de 2,96%. Repower activează pe piața din România din 2007, furnizând energie electrică în special companiilor mici și mijlocii.

IKEA a obținut PUZ-ul pentru al doilea magazin din România, urmează autorizația de construcție CITEȘTE ȘI IKEA a obținut PUZ-ul pentru al doilea magazin din România, urmează autorizația de construcție

Repower Furnizare, viitoarea MET România Energy Marketing, a terminat anul 2015 cu pierderi de circa 13 milioane lei și o cifră de afaceri de 509,4 milioane lei, iar MET România Energy Trade – cu pierderi de 3,7 milioane lei, la o cifră de afaceri de 129,2 milioane lei.

MET Group, înființat în 2012, este un grup elvețian activ în tradingul de gaze naturale, energie și petrol. Compania este prezentă în 12 țări, activează în 26 de piețe de gaze naturale și operează 19 centre de trading internaționale, cu volume ce depășesc 16 miliarde metri cubi. Cel mai mare acționar al MET este grupul energetic ungar MOL, care deține 40% din acțiuni prin intermediul unei firme din Ungaria, urmat de CEO-ul MET, maghiarul Benjamin Lakatos (fost membru al top managementului MOL), cu o participație de 24,67%.

Repower AG este tot un grup elvețian, iar principalele piețe pe care activează sunt Elveția, Germania și Italia. Grupul produce, comercializează și distribuie energie electrică și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
met group
met romania energy trading
met romania energy marketing
met
mol
grupul mol
repower
repower furnizare
trading energie electrica
furnizare gaze naturale
furnizare energie
anre