Marea Britanie va plafona prețurile energiei furnizate gospodăriilor începând cu 1 ianuarie 2019, mutare care va genera economii anuale pentru consumatori de circa 1 miliard de lire sterline (1,14 miliarde euro), potrivit autorității naționale de reglementare în domeniu, Ofgem.
Parlamentul britanic a cerut Ofgem să stabilească un preț maximal pentru tarifele la energie electrică și gaze naturale, după ce o comisie internă a calificat drept “defectă” piața energiei, iar premierul Theresa May a spus despre prețuri că reprezintă o “jecmăneală”.
Ofgem a stabilit un plafon de 1.137 lire (1.299 euro) pe an pentru o factură duală, care include atât energie electrică, cât și gaze naturale, potrivit Reuters.
CITEȘTE ȘI Consumatorii rămași pe piața reglementată au achitat facturi la curent mai mari cu 20% față de anul trecut. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț pe MWh. Ce se va întâmpla cu prețurile va fi anunțat la Profit Energy.forumMăsura se va reflecta în scăderea tarifelor pentru 11 milioane de consumatori, care vor plăti, în medie, cu 76 de lire (86 euro) mai puțin pe lună pentru energia electrică și gazele consumate.
Raportat la cele mai ridicate tarife practicate de furnizorii din Marea Britanie, o gospodărie va economisii până la 120 de lire (137 euro) pe lună în urma introducerii plafonului de preț.
Nivelul plafonului va fi actualizat de două ori pe an, în aprilie și, respectiv, în octombrie, luând în considerare evoluțiile costurilor suportate de furnizori. Ofgem estimează că plafonul va fi menținut până în 2023.