Prețul gazelor pe piața pentru ziua următoare a OPCOM a atins nivelul cel mai redus de la lansarea platformei, de 92 lei/MWh, în special ca urmare a expirării termenului până la care furnizorii au avut obligația de înmagazinare impusă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), mai mare în acest a 15% decât cea de iarna trecută.
De ce este important? În fiecare an, la începutul sezonului rece, se declanșează un adevărat război al declarațiilor între autorități, furnizori și producători, primele două tabere acuzând-o pe cea de-a treia de majorarea prețurilor. Furnizorii apelează la această metodă din motive evident comerciale, vrând să obțină un preț cât mai mic, care să le fie recunoscut mai ușor apoi de ANRE. La rândul său, ANRE este supusă unor presiuni politice, pentru ca nu cumva să permită majorarea facturilor pentru consumatorii casnici, dar și pentru sistemele de încălzire centralizate, majoritatea de stat și cu o stare financiară precară, dacă nu în insolvență.
Și mai important. În fiecare iarnă, ANRE îngheață prețul gazelor, amânând orice scumpire pentru primăvara, dacă nu pentru vara anului următor, și acuză, la unison cu furnizorii scumpirea gazului la producători. Numai că această scumpire este un fenomen normal după o perioadă de control administrat al prețurilor și în condițiile liberalizării pieței. Ca și la celelalte produse, în momentul în care vor fi realizate interconectările cu statele vecine, și prețurile la gaze vor avea tendința de a converge către cele europene.
CITEȘTE ȘI AUDIO Christina Verchere, OMV Petrom: Amânarea deciziei de investiție în Neptun Deep nu este consecința analizei legii offshore, ci a întârzierii cu care a aceasta fost adoptatăÎn plus, la finalul lunii care tocmai s-a încheiat, exista o dubla presiune asupra prețului gazelor: una pe partea de cerere (majorarea procentului de înmagazinat impus de ANRE), alta pe partea de ofertă (scăderea naturală a producției de gaze, redirecționarea unei părți a producției către centralele electrice ca urmare a evoluției prețurilor relative pe respectiva piața - pe plan intern și majorarea preturilor de import ca urmare a aprecierii barilului)
Dacă în urmă cu o săptămână prețul un MWh se tranzacționa pe PZUGN la 135 lei/MWh, cotație superioară chiar celei de pe bursa vieneză, joi, pentru gazele cu livrare în ziua de vineri, acesta scăzuse la 92 lei/MWh, în scădere cu 5 lei/MWh față de ziua precedentă.
Precedentul record, de 94 lei/MWh, fusese înregistrat pe 13 octombrie, însă volumul tranzacționat a fost extrem de redus, 130 MWh. În ședința de joi la prețul de 92 lei/MWh au fost comercializați peste 2.300 MWh.
Interesant este că de la ședința de joi au lipsit cei doi mari producători, Romgaz și OMV Petrom, tranzacțiile fiind realizate între furnizori și traderi. În schimb, a fost prezentă compania care intermediază importul de gaze din Rusia în România, SC WIEE Romania SRL. Ceilalți participanți au fost Aderro GP Energy, Alpha Metal SA, CEZ Vânzare SA, CYEB SRL, E.On GAz Furnizare SA, Electric & Gas Power Trade SRL, ENEL Energie SA, Engie România SA, MET Romania Energy SA, Nova Power SA și Tinmar Energy SA.
Furnizorii fie au achiziționat un volum mai mare de gaze decât au estimat că le că este necesar în prezent, fie, după depășirea termenului până la care aveau obligați de înmagazinare, finalul lunii octombrie, au trecut deja la extragerea gazului din depozite dacă tot l-ai achitat, ipoteză puțin probabilă, totuși.
Prin decizia de majorare cu 15% a volumului de gaze care trebuiesc stocate în această iarnă, ANRE a contribuit la rândul său la majorarea prețurilor, punând presiune pe cerere cel puțin în acest final de lună. Furnizorii trebuie să achiziționeze până la finalul lunii cantități mai mari de gaze (și în vederea livrării către consumatori și în vederea înmagazinării), fapt ce intensifică nivelul concurenței pe partea de cerere.
În plus, apelarea pe timp de iarnă la volume mai ridicate stocate și nu la importuri aduce o siguranță relativă în ceea ce privește securitatea alimentării, însă contribuie la scumpirea gazelor. Pe lângă prețul de furnizare și tarifelor de transport sau sistem, consumatorii finali vor mai achita și tariful de înmagazinare, aflat la un nivel de aproximativ 20 lei/MWh.
Iar prezența WIEE pe PZUGN ar putea arăta faptul că deja gazul de import este o variantă competitivă pentru cel din producția internă (mai ales dacă este luat în calcul și tariful de depozitare perceput de Romgaz, în calitate de operator a celor șase depozite autohtone).
PZUGN a fost lansată operațional în 31 iulie 2018 și asigură participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuării și/sau eliminării situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei, datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen. La lansare, pe platformă erau înregistrați un număr de 13 operatori economici, între timp numărul acestora majorându-se la 31.
Efectiv, piața pentru ziua următoare a gazelor naturale (PZUGN) a debutat pe 19 septembrie, când s-au efectuat primele licitații la un preț de 98 lei/MWh.