Rusia îngheață prețul carburanților, pe fondul scăderii drastice în popularitate a președintelui Vladimir Putin. În România a fost propusă o măsură asemănătoare

Rusia îngheață prețul carburanților, pe fondul scăderii drastice în popularitate a președintelui Vladimir Putin. În România a fost propusă o măsură asemănătoare

Sursă foto: The Moscow Times

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 nov 2018

Guvernul Federației Ruse a ajuns la un acord cu marile companii petroliere și rafinării locale în baza căruia prețurile angro la carburanți vor fi înghețate la nivelurile din iunie 2018 până la finalul acestui an, în încercarea de a stopa scumpirile la pompă suportate de șoferi, un subiect extrem de sensibil în Rusia, în condițiile în care, potrivit ultimelor sondaje, popularitatea președintelui Vladimir Putin s-a prăbușit la minimul ultimilor 7 ani pe fondul unor măsuri care au stârnit nemulțumiea populației, cum ar fi majorarea vârstei de pensionare.

O măsură asemănătoare a fost sugerată recent și în România, de către ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, iar Consiliul Concurenței a spus că va analiza ideea.

Urmărește-ne și pe Google News

În baza acordului anunțat de Ministerul Energiei de la Moscova, prețurile angro cu care companiile petroliere integrate pe verticală și rafinăriile independente vând benzină și motorină angro distribuitorilor vor fi plafonate la nivelurile din iunie 2018 până la finalul anului, iar ulterior li se va permite să crească strict în limitele evoluției ratei inflației.

Tesla este investigată în SUA pentru estimările privind producția de automobile M3 din 2017 CITEȘTE ȘI Tesla este investigată în SUA pentru estimările privind producția de automobile M3 din 2017

"A fost găsită o soluție, situația începe să se calmeze", le-a declarat vicepremierul rus Dmitri Kozak reporterilor, după întâlnirea cu reprezentanții industriei petroliere și de rafinare.

Acordul mai prevede că petroliștii vor majora oferta de carburanți pe piața rusă cu 3% în fiecare din lunile intervalului noiembrie 2018 – martie 2019, comparativ cu lunile corespunzătoare ale anului anterior. Industria petrolieră a acceptat aceste condiții pentru a evita măsuri mai dure, cum ar fi majorarea semnificativă a taxelor pe exportul de țiței și produse rafinate.

Benzina și motorina s-au scumpit la pompă cu aproape 7% din mai încoace, în timp ce rata generală de creștere a prețurilor de consum a fost de doar circa 4% în perioada respectivă.

RAPORT Site-urile din domeniul educației au înregistrat o creștere a atacurilor informatice CITEȘTE ȘI RAPORT Site-urile din domeniul educației au înregistrat o creștere a atacurilor informatice

În iunie, la câteva luni după ce a obținut un nou mandat de președinte, Vladimir Putin a fost nevoit să suporte în direct la postul național de televiziune reproșurile pe această temă ale unui șofer de camion din Sankt Petersburg. "Întreaga țară v-a votat, iar dumneavoastră nu puteți stopa scumpirea benzinei", a spus acesta. Ulterior, președintele a ordonat guvernului să ajungă la o înțelegere cu industria petrolieră pentru înghețarea prețurilor.

Inflația a redus deja veniturile disponibile ale rușilor, iar situația riscă să se agraveze anul viitor, când sunt programate majorarea TVA și a accizelor. Analiștii consultați de marile agenții de presă sunt de părere că prețurile la carburanți pot fi ținute sub control prin măsuri guvernamentale doar pe perioade scurte de timp, mai ales dacă cotațiile mondiale la țiței își vor relua creșterea, iar rubla va continua să se deprecieze față de dolar, inclusiv pe fondul sancțiunilor economice internaționale impuse de SUA.

"Chestiunea prețurilor la carburanți este semnificativă la nivel național. Actualele măsuri de plafonare a prețurilor sunt pur politice și populiste", a declarat, pentru Bloomberg, Andrei Kolesnikov, analist Carnegie Center din Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi benzina
preturi motorina
scumpire benzina
scumpire motorina
plafonare preturi carburanti
vladimir putin
rusia
eugen teodorovici
consiliul concurentei