Două companii românești se bat cu giganți metalurgici din Rusia, Germania, Spania, Japonia și India pe un contract de 128 milioane dolari

Două companii românești se bat cu giganți metalurgici din Rusia, Germania, Spania, Japonia și India pe un contract de 128 milioane dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 feb 2018

Două companii românești, ArcelorMittal Galați și Silcotub Zalău, se numără printre liderii  de consorții de firme care s-au înscris cu oferte la licitația organizată de compania petrolieră americană ExxonMobil pentru achiziția a 190 de kilometri de țeavă în vederea construirii unei conduce care să aducă la țărm gazele naturale din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat în cote egale de Exxon și OMV Petrom și operat de petroliștii americani.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Contractul include servicii de management, fabricare, testare, depozitare și suport pentru încărcarea țevilor. Valoarea totală a acestuia este estimată între 80 și 108 milioane dolari fără TVA, respectiv între 95,2 și 128,5 milioane dolari cu TVA inclusă.

Urmărește-ne și pe Google News

Licitația este împărțită în 2 loturi. În cadrul primului lot, americanii vor să cumpere 29 kilometri de țeavă pentru realizarea de conducte cu diametrul exterior de 18 inci și coturi pentru construcția unei linii de producție multifazice a gazului, care va conecta perimetrul submarin Domino, situat la o adâncime de circa 1 km, la plaforma de producție.

BNS: Până la 50.000 de bugetari pierd din venituri, în urma modificărilor legislative, pregătim procese colective. SNFP: Sunt afectați 22.000 de funcționari publici, pregătim acțiuni de stradă CITEȘTE ȘI BNS: Până la 50.000 de bugetari pierd din venituri, în urma modificărilor legislative, pregătim procese colective. SNFP: Sunt afectați 22.000 de funcționari publici, pregătim acțiuni de stradă

Alți 161 kilometri de țeavă avuți în vedere pentru achiziție de ExxonMobil, alocați celui de-al doilea lot, sunt destinați construirii unei conducte cu diametrul exterior de 30 inci, realizate prin inducție, care va transporta gazele de la platforma de producție din larg, situată la o adâncime de circa 125 metri, la o stație de măsurare a gazelor de pe uscat.

Pentru primul lot s-au înscris la licitație 5 consorții de firme, ai căror lideri sunt diviziile londoneze ale grupurilor japoneze Marubeni și Sumitomo Corporation, Silcotub Zalău, compania indiană Welspun Trading și spaniolii de la Cunado.

Pentru al doilea lot, numărul de oferte primite de ExxonMobil a fost dublu, respectiv de 10. Acestea au venit de la asocierile conduse de Marubeni, Sumitomo Corporation, Silcotub Zalău, ArcelorMittal Tubular Products Galați, Welspun Trading, Cunado și germanii de la Europipe GmbH.

STUDIU Jumătate dintre români se întorc din drum dacă își uită telefonul acasă chiar dacă întârzie la serviciu, 11% dorm cu telefonul lângă ei CITEȘTE ȘI STUDIU Jumătate dintre români se întorc din drum dacă își uită telefonul acasă chiar dacă întârzie la serviciu, 11% dorm cu telefonul lângă ei

În plus, s-au înscris cu oferte individuale companiile metalurgice ruse Viksa Steel Works din grupul OMK, contractor pentru proiectul de gazoduct Nord Stream, Izhora Pipe Mill din concernul Severstal al celui mai bogat om din Rusia, Alexei Mordașov, și Zagorsk Pipe Plants, furnizor de țevi de conducte de gaze al gigantului rus de stat Gazprom.

Lista completă a ofertanților, cu tot cu subcontractorii propuși, poate fi consultată aici.

Silcotub Zalău s-a înscris la licitație în consorțiu cu diviziile companiei-mamă Tenaris din Uruguay (Tenaris Global Services), Brazilia (Confab Industrial) și Italia (Dalmine), în timp ce alături de ArcelorMittal Tubular Products Galați se află "fratele mai mare" ArcelorMittal Galați SA, compania germană  Erndtebrücker Eisenwerk GmbH, cea olandeză Bredero Shaw International, precum și firma românească Sara SRL din Buzău, care participă alături de ArcelorMittal și la licitația pentru material tubular destinat conductei internațio ale BRUA, organizată de Transgaz.

BNR decide să iasă cu o poziție împotriva monedelor virtuale, precum bitcoin: Sunt active speculative, extrem de volatile și riscante, descurajăm orice fel de implicare! CITEȘTE ȘI BNR decide să iasă cu o poziție împotriva monedelor virtuale, precum bitcoin: Sunt active speculative, extrem de volatile și riscante, descurajăm orice fel de implicare!

O altă firmă românească participantă la procedura de achiziție a ExxonMobil este Grup Servicii Petroliere Logistic din grupul omonim al omului de afaceri Gabriel Comănescu, care face parte din consorțiul condus de japonezii de la Sumitomo Corporation.  

Decizia finală de investiție în proiectul offshore Neptun Deep este așteptată anul acesta din partea celor doi parteneri la concesiune, ExxonMobil și OMV Petrom. Cele două companii petroliere au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

În noiembrie, gigantul american a inițiat o procedură de dialog competitiv pentru atribuirea unui contract pe 4 ani, în valoare maximă estimată de peste 1,5 miliarde dolari, de executare a lucrărilor necesare demarării extracției gazelor din perimetrul Neptun Deep. Cel mai recent, respectiv săptămâna trecută, ExxonMobil a lansat o licitație pentru încheierea unui acord-cadru pe 3 ani de servicii de foraj marin în sectorul românesc al Mării Negre. Valoarea maximă a acordului-cadru este estimată la 420 milioane dolari plus TVA, respectiv jumătate de miliard de dolari cu tot cu TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale marea neagra
arcelormittal galati
silcotub zalau
grup servicii petroliere
conducta gaze