Documente secrete despre resursele minerale ale României, ținute în spații insalubre inundate, deteriorate de umezeală

Documente secrete despre resursele minerale ale României, ținute în spații insalubre inundate, deteriorate de umezeală
scris 26 dec 2016

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a gestionat corespunzător documentele secrete care fac parte din Fondul geologic național, o parte din acestea fiind depozitate în spații improprii, insalubre, unde au fost afectate de inundații și s-au deteriorat din cauza umezelii, se arată într-un raport de audit al Curții de Conturi privind concesionarea resurselor minerale ale țării în perioada 2011-2015.

"ANRM nu a luat măsurile corespunzătoare pentru organizarea, păstrarea și protecția tuturor datelor care constituie Fondul geologic național, respectiv documentele au fost arhivate în regim de custodie la diverși agenți economici și în depozitele ANRM, o parte dintre acestea fiind organizate în spații improprii păstrării și depozitării unor astfel de documente, unele documente deteriorându-se ca urmare a umezelii excesive, fiind afectate de inundații", se menționează în documentul citat.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul geologic național (FGN) reprezintă totalitatea datelor privind resursele și rezervele minerale obținute din activități miniere și petroliere, indiferent de natura suportului de stocare.

Interviu Apa Nova: Compania păstrează procedurile de plată deși Parlamentul a introdus termene mai scurte CITEȘTE ȘI Interviu Apa Nova: Compania păstrează procedurile de plată deși Parlamentul a introdus termene mai scurte

"O altă cantitate de documente se află depozitată la un agent economic care administrează un depozit în localitatea Ciorogârla, fără a avea încheiat cu acesta un contract de custodie/ închiriere, precum și fără a avea acces la aceste documente. (...) Efectul gestionării necorespunzătoare a fondului geologic național este reprezentat de riscul deteriorării, distrugerii, al pierderii sau furtului unor documente care conțin date deosebit de importante cu privire la resursele minerale ale țării, unele dintre date având caracter de informații clasificate", se mai spune în raportul Curții de Conturi.

Potrivit legislației în vigoare, constituie secrete de serviciu documentele de evaluare a resurselor și zăcămintelor miniere și petroliere, conținutul și textele acordurilor petroliere și licențelor miniere, documentațiile ofertelor agenților economici la licitațiile de concesionare de perimetre miniere și petroliere, informațiile, datele și documentele geodezice și topografice cu privire la resurse miniere și petroliere, actele de control și notele de constatare emise de ANRM în urma inspecțiilor, rapoartele de sinteză cuprinzând rezultatele controalelor complexe având ca obiect cercetarea geologică, exploatarea rațională și protecția zăcămintelor și altele asemenea.

Inspectorii Curții de Conturi au mai constatat la ANRM lipsa documentelor justificative aferente lucrărilor executate de titularii permiselor de prospecțiune geologică, documente din care să rezulte valoarea și prestarea efectivă a lucrărilor: situații de lucrări, procese verbale de recepție, facturi etc. Potrivit raportului, personalui ANRM a justificat acestă carență prin "lipsa unor spații adecvate pentru depozitarea documentelor, existând riscul deteriorării, distrugerii, al pierderii sau furtului unor documente care conțin date deosebit de importante cu privire la resursele minerale ale țării, unele dintre date având caracter de informații clasificate". Curtea de Conturi a mai remarcat lipsa unui control intern adecvat efectuat la nivelul ANRM în ceea ce privește organizarea evidenței permiselor de prospecțiune.

Băncile spaniole ar putea datora împrumutaților ipotecari miliarde de euro, după o decizie a Curții Europene de Justiție CITEȘTE ȘI Băncile spaniole ar putea datora împrumutaților ipotecari miliarde de euro, după o decizie a Curții Europene de Justiție

ANRM este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea primului-ministru, printr-un consilier de stat, fiind autoritatea competentă abilitată să aplice dispozițiile Legii minelor și pe cele ale Legii petrolului.

Profit.ro scria încă din martie că inspectorii Corpului de Control al premierului au întocmit și trimis la Direcția Națională Anticorupție (DNA), respectiv la Serviciul Român de Informații (SRI), un raport de control și o notă informativă, ambele clasificate "secret de serviciu" și redactate în urma unor inspecții efectuate la ANRM, unde inspectorii guvernamentali au constatat 3 posibile fapte penale, dar și deficiențe legate de o serie de documente clasificate.

"Urmare a controlului efectuat la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, a fost întocmită Nota de informare privind unele deficiențe constatate la nivelul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale cu privire la documentele clasificate transmise Corpului de control al primului – ministru, document clasificat «secret de serviciu» (...), nota fiind înaintată Serviciului Român de Informații", se arăta într-un document al Corpului de Control al premierului.

Pe de altă parte, fostul vicepremier și ministru al Economiei, Costin Borc, declara în mai, la Profit LIVE, că ANRM ar trebui să renunțe la secretomania moștenită din comunism cu privire la datele despre rezervele și zăcămintele de resurse naturale ale României, iar aceste date ar trebui să fie accesibile și transparente, pentru că ele îi atrag pe potențialii investitori în acest sector.

Lichiditățile Monte dei Paschi s-ar putea epuiza în patru luni; acțiunile băncii scad cu 17% CITEȘTE ȘI Lichiditățile Monte dei Paschi s-ar putea epuiza în patru luni; acțiunile băncii scad cu 17%

"ANRM are, printre probleme, această chestie moștenită din comunism și care se perpetuează și astăzi prin cercuri naționaliste, secretomania cu privire la datele despre rezervele și zăcămintele de resurse naturale ale României, secretomanie care, în secolul XXI, nu mai are nici o logică. Țara e plină de balastiere, vezi că toată lumea are câte o căruță de pietriș în fața casei când treci pe câte un drum de țară, dar în același timp resursele de nisip și pietriș sunt la «strict secret». Nu poți să discuți despre atragerea de investitori atât timp cât rezervele geologice sunt la secret", a spus Costin Borc.

Potrivit fostului vicepremier, în marea majoritate a țărilor, datele despre rezervele de resurse naturale sunt deschise, accesibile.

"În aceste țări, se știe care sunt rezervele geologice și tocmai aceste informații făcute accesibile atrag investitorii în acest sector. Este nevoie de desecretizarea și transparentizarea acestor date cu privire la resursele naturale ale României", a punctat Costin Borc. El a adăugat că este firesc ca planurile operaționale și de business ale companiilor de exploatare a resurselor naturale să fie protejate în continuare.

Companiile petroliere și miniere cu activități în România sau care intenționează să activeze aici au cerut în mai multe rânduri ANRM, fără succes, relaxarea normelor în vigoare cu privire la clasificarea informațiilor referitoare la zăcăminte.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrm
agentia nationala pentru resurse minerale
curtea de conturi
documente secrete
informatii clasificate
resurse minerale
fondul geologic
minerit
petrol si gaze
sri