Scumpirea cu 166% a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a căror achiziție este obligatorie potrivit legislației UE dă cu totul peste cap planul de reorganizare al CET Govora, producătorul de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea, și pune în pericol nu doar activitatea acestuia, ci și pe cea a principalilor săi clienți, sucursala Oltchim a Chimcomplex și Ciech Soda, precum și a sistemului centralizat de încălzire din Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești și Călimănești, se arată într-un document al administratorului judiciar al CET Govora, Euro Insol.
"La data întocmirii planului de reorganizare al CET Govora SA, prețul estimat al certificatelor EUA (European Emission Allowances – n.r.) pentru primul an de redresare a fost de 9,1 euro/EUA. În luna februarie 2019, prețul a atins 24 euro/EUA, rezultând astfel o creștere de preț de 15 euro/EUA față de plan", afirmă sursa citată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planul de reorganizare al CET Govora, aflată în insolvență din 2016, a fost aprobat anul trecut și prezenta deja de la bun început elemente problematice, cum ar fi faptul că principalul creditor al companiei, Complexul Energetic Oltenia, nu va vedea nici un ban din creanța sa de aproape 200 milioane lei. CE Oltenia se confruntă de asemenea cu probleme financiare generate de obligațiile de achiziție de certificate CO2.
CET Govora trebuie să cumpere până la 30 aprilie un număr de 866.000 de certificate, ceea ce înseamnă o cheltuială de circa 94 milioane lei pentru companie (în jur de 20 milioane euro). Dacă nu o face, va datora o amendă calculată la cotația penalizatoare de 100 euro/certificat, adică în total 86 milioane euro, ceea ce, potrivit administratorului judiciar, ar arunca imediat în faliment compania.
Această situație are "implicații asupra întregii activități industriale de pe Platforma de Sud a orașului (Ciech Soda Romania, Oltchim/Chimcomplex SA Borzești etc), precum și asupra populației municipiului Râmnicu Vâlcea, racordată majoritar la sistemul centralizat de termoficare urbană", se spune în document.
După cum a relatat Profit.ro, Ciech Soda România (fosta Uzinele Sodice Govora), subsidiara românească a grupului polonez din industria chimică Ciech, controlat de fondul de investiții Kulczyk Investments, a transmis deja că va disponibiliza până la 95 de angajați, echivalentul a 16% din personalul existent, începând din luna mai, după ce CET Govora a majorat prețul aburului industrial furnizat companiei și a anunțat restricționarea livrărilor.
CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: România se va asocia cu producătorul italian de armament Beretta în vederea realizării a două noi tipuri de arme
Pentru a încerca să rezolve problema, CET Govora urmează să propună creditorilor spre aprobare luna viitoare modificarea planului de reorganizare, prin adoptarea mai multor măsuri excepționale. Prima vizează solicitarea ca Ciech Soda și alți clienți să plătească înainte de scadență livrările de energie termică.
CET Govora mai propune amânarea cu 3 luni a plății obligațiilor la bugetul de stat pe lunile ianuarie, februarie și martie, precum și a plăților aferente celei de-a treia rate datorate creditorilor, în sumă de peste milioane lei.
Compania își mai propune să împrumute 100.000 de certificate CO2 punând drept gaj activele CET Govora aflate deja în garanție la CE Oltenia, precum și amânarea obligațiilor prevăzute de contractul de realizare a obiectivului de investiții de desulfurare a gazelor de ardere evacuate de la 2 cazane pe cărbune ale termocentralei pentru conformarea la cerințele legislației de mediu.
CET Govora a terminat anul 2017 cu un profit net de 18,3 milioane lei, față de pierderile de 1,93 milioane lei din 2016, și cu o cifră de afaceri de 399,12 milioane lei, cu 3,4% mai mare față de anul anterior. De la data deschiderii procedurii de insolvență, în mai 2016, și până la finalul lunii aprilie 2018, numărul de salariați ai CET Govora s-a redus cu peste 19% (446 de persoane), de la 2.312 la 1.866.