DOCUMENT surpriză: Ioan Niculae negociază vânzarea unuia din combinatele ce vor primi gaze la preț plafonat

DOCUMENT surpriză: Ioan Niculae negociază vânzarea unuia din combinatele ce vor primi gaze la preț plafonat
scris 22 mar 2019

Lichidatorul judiciar al combinatului chimic Ga Pro Co Chemicals Săvinești, parte a grupului Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae și intrat anul trecut în faliment, companie aflată pe lista consumatorilor industriali finali beneficiari de gaze de producție internă la preț plafonat de 68 lei/MWh prin OUG 114/2018, negociază cu potențiali investitori preluarea combinatului. La acest moment, unitatea se află în pericol de a fi debranșată de la rețeaua de distribuție a gazelor și de a îi fi întreruptă furnizarea energiei electrice pentru neplată.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"La acest moment s-au realizat mai multe inspecții în cadrul combinatului de către potențiali cumpărători care și-au manifestat interesul achiziționării acestuia. De asemenea, există interes real din partea unor societăți pentru a investi în industria chimică, ce se poate concretiza prin achiziția combinatului chimic. La acest moment suntem în stadiul de negociere cu potențialii investitori, urmând să prezentăm adunării generale a creditoriilor rezultatul negocierii și, în consecință, să procedăm la valorificarea activului în integralitate", se arată într-un document oficial al Ga Pro Co Chemicals analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astăzi, potrivit sursei citate, combinatul este în pericol să fie debranșat de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale și să-i fie întreruptă furnizarea energiei electrice, iar compania își vinde deșeurile feroase și neferoase "pentru plata salariilor restante pentru salariații rămași în cadrul societății care se ocupă cu activități de pază, conservare și protecție a instalațiilor și utilajelor, precum și a activelor societății".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CONFIRMARE Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor. Creșteri de salarii pentru cei 1.800 de angajați proprii ai Ministerul Finanțelor, dar nu și pentru cei 24.000 de angajați de la ANAF CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor. Creșteri de salarii pentru cei 1.800 de angajați proprii ai Ministerul Finanțelor, dar nu și pentru cei 24.000 de angajați de la ANAF

Ga Pro Co Chemicals datorează în total, foștilor și actualilor angajați, salarii restante în valoare de aproape 6 milioane lei. La finalul anului 2017, compania mai avea circa 170 de salariați, față de 339 la sfârșitul lui 2014, anul în care a intrat în insolvență. În 2017, Ga Pro Co Chemicals a avut pierderi de peste 15 milioane lei, la o cifră de afaceri de sub 3 milioane lei. La 31 decembrie 2018, datoriile căre bugetele statului se cifrau la aproape peste 99 milioane lei.

Cel mai mare creditor privat al Ga Pro Co Chemicals este chiar Interagro SA, cu o creanță garantată de peste 123 milioane lei, datoriile totale ale societății ridicându-se la mai mult de 252 milioane lei.

Luna trecută, distribuitorul de gaze din zonă, Delgaz Grid din grupul E.ON, a cerut instanței de judecată "permiterea accesului la rețelele aflate în proprietatea Ga-Pro-Co Chemicals SA, în vederea deconectării", procesul fiind în continuare pe rol.

Facebook dezvăluie că angajații companiei au avut acces la parolele a sute de milioane de utilizatori CITEȘTE ȘI Facebook dezvăluie că angajații companiei au avut acces la parolele a sute de milioane de utilizatori

De asemenea, E.ON a notificat compania că îi va întrerupe furnizarea energiei electrice pentru neplată.

"Ca raspuns la adresele primite, lichidatorul judiciar a informat societatea  E.ON România SA cu privire la faptul că debitoarea Ga-Pro-Co Chemicals SA nu dispune de niciun fel de lichidități pentru achitarea creanței curente în cuantum de 287.865,48 lei, totodată informănd cu privire la eventualele pericole ce s-ar putea crea în urma întreruperii furnizării energiei electrice/gaz", se mai relatează în document, unde printre aceste pericole se enumeră faptul că astfel "s-ar împiedica relansarea activității de producție, noul investitor care urmează să efectueze inspecția combinatului fiind în imposibilitatea de a constata modul de funcționare a dotărilor tehnice și a utilajelor deținute în patrimoniu".

Ioan Niculae a declarat recent că OUG 114, prin care prețul gazelor din producția internă este plafonat pe 3 ani la 68 lei/MWh, ar putea fi una dintre cele mai bune măsuri economice de după Revoluție, "dacă se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse, care sunt ale poporului român".

România a exportat anul trecut cereale în valoare de peste 1 miliard de euro în țările UE CITEȘTE ȘI România a exportat anul trecut cereale în valoare de peste 1 miliard de euro în țările UE

Planul de reorganizare a Interagro SA, principala firmă, cu profil agricol, din grupul de companii omonim controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, prevede plata către creditori a doar circa 44% din totalul datoriilor înscrie la masa credală a Interagro, respectiv distribuiri către creditori de 510,74 milioane lei, în condițiile în care tabelul definitiv de creanțe al companiei conține pretenții în sumă totală de 1,155 miliarde lei.

Unul dintre cei mai mari creditori, producătorul de gaze Romgaz, controlat de statul român, va încasa integral doar creanța garantată de 6,27 milioane lei, asigurată cu gaj pe participația Interagro la compania Cerealcom. Din cea chirografară, de 278 milioane lei, Romgaz va primi doar 86,15 milioane lei

Anul trecut, Romgaz a afirmat de mai multe ori că intenționează să își extindă activitatea în sectorul petrochimic, fie printr-o investiție greenfield, fie prin preluarea unuia dintre combinatele de îngrășăminte chimice insolvente din grupul Interagro.

Planul de reorganizare reamintește că, în domeniul producției de îngrășăminte chimice, precum și al altor produse obținute prin chimizarea gazelor naturale, InterAgro SA a încheiat în trecut un larg parteneriat comercial cu o serie de combinate chimice, precum Donau Chem Turnu Măgurele, Chemgas Holding Corporatiopn Slobozia, Amurco Bacău, Ga Pro Co Chemicals Săvinești, Viromet Victoria și Nitroporos Făgăraș.

Exporturile de whiskey ale SUA afectate de tarifele vamale CITEȘTE ȘI Exporturile de whiskey ale SUA afectate de tarifele vamale

În cadrul acestui parteneriat, InterAgro SA, deținătoare de licență de furnizare de gaze emisă de ANRE, a procesat o cantitate totală de 16.219.572 MWh gaze naturale în cadrul combinatelor de producție a îngrășămintele chimice și a valorificat producția obținută către clienți din România, dar și pe piața externă. În anii 2012 – 2013, s-a valorificat o cantitate totală de circa 2,75 milioane tone îngrășăminte chimice, din care uree, UAN și azotat de amoniu. Din cantitățile de îngrășăminte chimice comercializate, cea mai mare parte a fost destinată pieței externe.

"(...) au fost identificate următoarele principale cauze ale intrării în insolvență a societății InterAgro SA: restrângerea activității determinată de închiderea (suspendarea) activității sau chiar falimentul unora din combinatele chimice din grup, companii alături de care se efectuau numeroase relații comerciale profitabile pentru societatea debitoare. Astfel, veniturile aferente producției sau intermedierii de îngrășăminte chimice nu au mai putut fi realizate, fapt ce a dus la imposibilitatea acoperirii tuturor cheltuielilor, în final generându-se pierderi. Blocarea unor sume consistente în creanțe care nu au permis debitoarei să își asigure un flux de numerar suficient de mare încât să asigure achitarea obligațiilor scadente (de regulă deficitele de lichiditate fiind acoperite din credite bancare pe termen scurt), iar acest fapt a condus la un dezechilibru major de lichiditate, ce în final a determinat incapacitatea de plată a companiei. Cele mai mari creanțe sunt cele deținute împotriva societăților: Interagro SRL, Ga-Pro-Co Chemicals etc. Cauzele insolvențelor acestor companii, ca element comun, astfel cum sunt menționate în cadrul rapoartelor asupra cauzelor întocmite în cadrul respectivelor proceduri, sunt, în principal: imposibilitatea recuperărilor de creanțe proprii, stagnarea economică națională care a urmat perioadei de recesiune, ce a condus la diminuarea activității societății și la imposibilitatea realizării unor estimări economice realiste pe o piață în scădere", arată administratorul judiciar al Interagro.

Ioan Niculae a fost condamnat pe 1 noiembrie 2018 de Tribunalul București la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat, între altele, că ”a corupt” oameni de afaceri, funcționari publici și înalți demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro. Decizia magistraților nu este definitivă. Condamnarea a mai fost pronunțată pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.

Noua Zeelandă interzice armele semiautomate și puștile de asalt CITEȘTE ȘI Noua Zeelandă interzice armele semiautomate și puștile de asalt

Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului social democrat Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în ianuarie 2018 că rechizitoriul DIICOT în dosarul Romgaz, în care au fost trimiși în judecată, printre alții, alături de Ioan Niculae, fostul ministru Adriean Videanu, are mai multe nereguli din punct de vedere legal, considerând nule numeroase convorbiri telefonice și excluzând din materialul probator raportul de expertiză financiar-contabilă judiciară, precum și declarațiile experților contabili. Instanța supremă a solicitat DIICOT să remedieze neregulile constatate și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Nicolae și Videanu au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT în 9 iunie 2017, în dosarul "Romgaz-Interagro", pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare. Potrivit procurorilor, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-a urmărit și realizat delapidarea SNGN ROMGAZ SA (ce s-a constituit parte civilă în cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discounturi comerciale la care SC INTERAGRO SA nu era îndrituită a le obține.

DOCUMENT surpriză: Ioan Niculae negociază vânzarea unuia din combinatele ce vor primi gaze la preț plafonat
DOCUMENT surpriză: Ioan Niculae negociază vânzarea unuia din combinatele ce vor primi gaze la preț plafonat
DOCUMENT surpriză: Ioan Niculae negociază vânzarea unuia din combinatele ce vor primi gaze la preț plafonat

viewscnt
Afla mai multe despre
ioan niculae
oug 114
plafonare pret gaze productie interna
combinate chimice
romgaz
insolventa
faliment
combinate ingrasaminte chimice
interagro