După ce compania sa a beneficiat de-a lungul anilor de subvenții de sute de milioane de dolari de la bugetul public al Statelor Unite și după ce a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-au întâlnit luna trecută cu președintele SUA, Donald Trump, pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate, șeful NuScale, John Hopkins, spune că vrea să joace un rol în viitorul energetic al României.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Însuși secretarul pentru Energie al Statelor Unite, Rick Perry, a salutat ieri semnarea de către compania NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, a unui memorandum de înțelegere cu Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, ce vizează schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu o tehnologie nucleară a NuScale aflată încă în teste.
Scopul înțelegerii este evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România, acordul fiind prezentat ca reprezentând "un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare", potrivit unui mesaj-surpriză transmis de compania americană și de Nuclearelectrica.
CITEȘTE ȘI Teodorovici își anunță viitoarea candidatură la Președinție"Departamentul pentru Energie aplaudă acest acord important în vederea evaluării modului în care tehnologia reactoarelor mici modulare ar putea fi utilizată în România. Departamentul pentru Energie a sprijinit multe noi abordări de producere de energie electrică, inclusiv această tehnologie inovatoare. Suntem entuziaști în ceea ce privește posibilitățile viitoare și faptul că suntem implicati în dezvoltarea unei tehnologii nucleare de ultimă generație", a spus Rick Perry, potrivit sursei citate.
NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară. Proiectul companiei are la bază o construcție modulară capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizănd o versiune redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. O centrală nucleară NuScale poate acomoda pănă la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce, potrivit companiei, angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producție de ordinul gigawaților.
"NuScale așteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleară sigură, scalabilă și fiabilă și să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României", spune CEO-ul companiei, John Hopkins.
CITEȘTE ȘI Teodorovici: Vom modifica OUG 114 - „taxa pe lăcomie” se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
El a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-a întâlnit luna trecută cu președintele SUA, Donald Trump, pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate. O altă solicitare a fost aceea ca statul american să le acorde asistență financiară pentru ca industria nucleară a SUA să devină mai competitivă pe plan mondial și să poată concura cu alte state care vor să construiască centrale nucleare peste hotarele proprii, cum ar fi China, Rusia sau Iranul.
Guvernul de la București a aprobat anul trecut un memorandum confidențial privind unele măsuri necesare pentru asigurarea continuității proiectului construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă și pentru finalizarea negocierilor cu compania chineză de stat China General Nuclear Power, care prevede, în mare, mai multă libertate de mișcare în negocieri pentru Nuclearelectrica , operatorul centralei. Astfel, se avea în vedere finalizarea negocierilor și semnarea acordului investitorilor până la sfârșitul lui 2018, urmând ca din 2019 să fie inițiată faza de pre-proiect, prin înființarea noii companii de proiect (“JVCO”).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Orange, Telekom și Vodafone atenționează autoritățile: dacă nu schimbați OU 114, mergem la Curtea Constituțională!NuScale spune că tehnologia sa SMR este prima și singura la nivel global supusă unei evaluări de certificare de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite, evaluare ce urmează a fi finalizată în septembrie 2020. Compania are în plan să livreze și să pună în funcțiune până în 2026 prima sa centrală, client fiind statul american Utah. Potrivit declarațiilor lui Hopkins din 2016, centrala va avea o putere instalată de 600 MW și costuri investiționale estimate la 3 miliarde dolari.
Compania a încheiat în noiembrie 2018 un memorandum de înțelegere și cu gigantul canadian Ontario Power Generation, care prevede că acesta va ajuta NuScale să obțină certificările și autorizările necesare de la reglementatorul canadian al industriei energetice nucleare pentru a putea începe să-și vândă microreactoarele în Canada. Lucrurile n-au mers întotdeauna roz pentru NuScale, fondată în 2007 în urma unui grant acordat în 2000 de Departamentul pentru Energie Universității din Oregon. În 2011, compania a rămas fără principalul investitor, acuzat și ulterior condamnat pentru operarea pe piața de capital a unei scheme piramidale de tip Ponzi, fără legătură cu investiția în NuScale. Ulterior, compania a fost preluată de texanii de la Fluor Corporation.
"În perioada 2012-2017, Departamentul pentru Energie a subvenționat cu 390 milioane dolari programul de sprijinire a licențierii tehnice a reactoarelor nucleare modulare mici. Programul a luat sfârșit odată cu aplicația depusă de NuScale pentru certificare de către NRC, scopul fiind atins, acela de a aduce tehnologia până în faza de comercializare", declara secretarul pentru Energie Rick Perry în vara lui 2017, la audierile din Comisia pentru Energie a Senatului american pe tema proiectului de buget al instituției pe 2018.