Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală controlat de municipalitate prin Consiliul General al Muncipiului București (CGMB) și aflat în insolvență din toamna lui 2016, va majora salariile angajaților începând cu 1 mai 2018.
De la acea dată, în urma renegocierii contractului colectiv de muncă, salariile de bază brute lunare în RADET vor fi majorate cu 171 lei, creșterea cheltuielilor cu salariile de bază fiind estimată de Regie la 5,45%. Cele mai recente date arată că, în ianuarie 2018, cheltuielile lunare ale RADET cu salariile nete ale angajaților plus impozite și contribuții sociale pe acestea s-au cifrat la aproape 9 milioane lei.
"În contextul fenomenului privind lipsa forței de muncă în România, coroborat cu ofertele avantajoase și pachetele financiare oferite de alți angajatori pe piața muncii, în scopul micșorării decalajului existent în prezent între oferta de salarizare a RADET și ceilalți angajatori, s-a luat decizia ca, în limitele respectării bugetului de venituri și cheltuieli aprobat și cu respectarea prevederilor legii bugetului de stat, să se modifice de la data de 01.05.2018 grila de salarizare", se afirmă într-un document analizat de Profit.ro.
Alte decizii au fost reducerea procentului din fondul de salarii care poate fi constituit ca fond de premiere pentru salariați de la 10% la 2%, creșterea duratei perioadelor de probă înainte de angajare, încadrarea salariaților prin concurs sau examen, în funcție de necesarul de personal aprobat pentru fiecare loc de muncă, și programarea colectivă a concediilor de odihnă.
La finalul anului trecut, venitul mediu brut lunar în RADET era de 2.977 lei, respectiv de 2.730 lei pentru muncitori (2.314 persoane), 3.540 lei pentru maiștri (88 persoane) și 3.825 lei pentru "funcții conducere și execuție" (624 persoane), după exprimarea din planul de reorganizare al Regiei.
De la 1 ianuarie 2018, salariile de bază brute ale angajaților RADET au fost majorate cu 20%, pentru acoperirea transferului obligațiilor de plată a contribuțiilor sociale de la angajator la salariați, intenție despre care Profit.ro a scris în exclusivitate în noiembrie 2017.
De la intrarea în insolvență, în octombrie 2016, numărul de salariați al RADET s-a redus cu peste 13%, respectiv cu 467 persoane, de la 3.498 la 3.031 în ianuarie 2018. Cei mai mulți dintre cei plecați, 370, au făcut-o voluntar în mai anul trecut, contra unui pachet financiar compensatoriu constând între 4 și 19 câștiguri medii lunare, în funcție de vechime.
CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor continuă să crească. Timișoara, Cluj-Napoca și București, în topul scumpirilor în luna martieRADET și-a redus cu 43% pierderile în primul semestru din 2017, de la 192,19 la 109,42 milioane lei, în condițiile în care veniturile totale ale Regiei au crescut cu peste 11%, de la 567,37 la 631,34 milioane lei. Printre cauzele reducerii pierderilor s-a numărat și faptul că, după intrarea în insolvență, principalii furnizori ai Regiei nu au mai emis facturi de penalități pentru restanțele la plată ale RADET.
Energia termică livrată de RADET clienților noncasnici din București s-a scumpit, de la 1 octombrie 2017, cu 47,81% pentru cei care se alimentează cu căldură din puncte termice urbane și centrale termice și cu 47,53% pentru cei care primesc agent termic prin puncte termice proprii, după intrarea în vigoare a noilor prețuri de facturare practicate de Regie față de firme și instituții, aprobate de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) la finalul lunii septembrie a anului trecut.
Hotărârea CGMB prevede majorarea generală, cu peste 30%, a tarifelor RADET de transport și distribuție a energiei termice, însă prețul de facturare, plătit efectiv de către consumatorii casnici, a rămas neschimbat, majorarea fiind suportată de la bugetul local, prin creșterea sumei anuale alocate ca subvenție cu 151 milioane lei.
RADET București furnizează energie termică pentru circa 565.000 de apartamente, reprezentând peste 8.200 de blocuri și imobile, în care trăiesc mai mult de 1,2 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.000 de instituții, obiective sociale și agenți economici.