Producătorii români de gaze naturale sunt în prezent impozitați pentru venituri pe care nu le realizează, după ce Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a impus calculul redevențelor datorate de producători statului la un preț de referință calculat în funcție de cotația medie a gazelor la hub-ul austriac de la Baumgarten, semnificativ mai mare decât cea de pe piața românească, a declarat președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Harald Kraft.
"Prețul mediu al gazelor naturale la Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde se derulează aproape toate tranzacțiile de profil din România, este de 76-77 lei/MWh, în vreme ce pe hub-ul de la Baumgarten este de 110-115 lei/MWh. Suntem taxați la venituri pe care nu le realizăm", a arătat Kraft.
Luna trecută, Rainer Seele, CEO-ul grupului austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, a declarat la Londra, cu ocazia prezentării strategiei de dezvoltare a companiei până în 2025, că recenta reglementare a ANRM potrivit căreia producătorii de gaze naturale din România vor plăti redevențe având ca preț de referință cotația medie a tranzacțiilor de pe bursa de profil de la Viena este un "nonsens".
"Principiul este un total nonsens. De ce nu prețul din Asia, care e mult mai mare? De ce un preț din afara țării? Așa, următorul pas va fi să ne raportăm la prețul de pe Lună", a spus Seele, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor români prezenți la eveniment.
CITEȘTE ȘI Concurența este îngrijorată de efectele tranzacției prin care grupul ceh Penta cumpără cel mai mare grup farmaceutic din România, cehii vor să cesioneze 18 farmacii Arta pentru a liniști instituțiaANRM a emis în februarie un ordin care prevede că prețul de referință pentru redevențele datorate de producători pentru gazele naturale extrase în România va fi calculat în funcție de prețurile de tranzacționare de pe hubul CEGH Viena.
În replică, organizațiile profesionale ale producătorilor de hidrocarburi din România au arătat că reglementarea nu reflectă realitățile pieței locale și că, în condițiile în care România nu exportă gaze naturale și nicio moleculă nu ajunge în hub-ul din Baumgarten, determinarea prețului de referință pe baza indicelui CEGH nu reflectă corect valoarea gazelor naturale extrase în România și, în consecință, contravine Legii Petrolului, care prevede că redevența petrolieră este stabilită ca o cotă procentuală din valoarea producției brute extrase.
ANRM avea intenția de a modifica metodologia de stabilire a redevențelor la gaze naturale încă din primăvara anului trecut. Demersul a fost inițiat și ca urmare a unei dispuneri de măsuri dictate de Curtea de Conturi în 2012 și confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție în 2015.