Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, pregătește rectificarea bugetului de investiții pe anul în curs, acesta urmând să crească per total cu 21,7% (circa 346 milioane lei), de la 1,599 la 1,945 miliarde lei.
Cele mai mari alocări în plus față de bugetul în vigoare pe 2024 aprobat de acționari sunt cele pentru EnergoNuclear, filiala SNN care implementează proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei Cernavodă, și pentru RoPower Nuclear SA, care se ocupă de planul privind instalarea de reactoare modulare mici (SMR) de concepție americană pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești.
CITEȘTE ȘI Exportatorii rivali de carne de porc ar putea beneficia de pe urma tensiunilor comerciale China-UEAstfel, în bugetul pe anul acesta va fi prinsă acordarea unei prime tranșe de împrumut către EnergoNuclear, de 259 milioane lei, precum și creșterea cu 111,1% (250 milioane lei) a aportului suplimentar al SNN la capitalul RoPower Nuclear SA, de la 225 la 475 milioane lei. SNN deține 50% din acțiunile RoPower Nuclear, cealaltă jumătate fiind în posesia Nova Power&Gas.
Cele mai mari reduceri sunt cele aferente proiectului retehnologizării unității 1 (-143,6 milioane lei) și construirii instalației de detritiere (-34,7 milioane lei), acestea fiind determinate de întârzieri în derularea contractelor.
CITEȘTE ȘI Numărul de cabinete stomatologice școlare a coborât la 481 în toată țara, cu județe care nu au niciunulPentru proiectul unităților 3 și 4, Nuclearelectrica intenționează să acorde EnergoNuclear împrumuturi cumulate de maximum 841 milioane lei (circa 169 milioane euro), convertibile ulterior în acțiuni. Asta în condițiile în care necesarul estimat de finanțare pentru lucrările preliminare la proiect a fost majorat cu aproape 90%, la 350 milioane euro. Restul banilor vor veni parțial de la agențiile de credit de export ale Canadei (credit de 75 milioane euro) și SUA (împrumut de 46,07 milioane euro).
″(…) diferența până la suma de 350 milioane euro, adică aproximativ 60 milioane euro, va fi asigurată prin majorare de capital social de către SNN sau prin asigurarea unui împrumut de către aranjorul financiar selectat în acest sens″, se arată într-un document al Nuclearelectrica.
CITEȘTE ȘI Platforma OLX în 2023: Profitul net s-a apropiat de 100 milioane de leiCompania pregătește și o ușoară rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pe 2024, cu diminuarea cu 5% a profitului net anticipat pentru anul în curs, de la 1,272 la 1,208 miliarde lei, ca urmare a tăierii cu 2,1% a prognozei de venituri, de la 4,661 la 4,563 miliarde lei, și cu 0,8% a celei de cheltuieli, de la 3,151 la 3,127 miliarde lei.
″Scăderea (veniturilor – n.r.) este determinată de scăderea cantității de energie electrică vândută, în contextul unei producții mai mici și operării celor două centrale nucleare la o capacitate mai mică decât cea estimată inițial, accentuată de o ușoară scădere a prețului mediu de vânzare față de prețul mediu estimat la întocmirea BVC 2024″, explică SNN.