Capacitatea instalată a prosumatorilor, care în prezent nu sunt dispecerizați de Transelectrica, neputând fi cunatificat efectul lor asupra producției, respectiv consumului, a ajuns la 30 aprilie la 1.707 MW, superioară celei a parcurilor fotovoltaice dispecerizabile dezvoltate de companii, de 1.636 MW, potrivit datelor ANRE.
De ce este important Prosumatorii au un dublu efect asupra sistemului energetic, influențând atât producția, prin energia pe care o dau în rețea, cât și consumul, care se reduce cu cantitatea de energie produsă și autoconsumată. Așa se face că în unele ore din zilele cu soare din această primăvară, consumul a atins minime istorice, în același timp în care producția de energie regenerabilă, în special de energie solară, atingea, la rândul său, niveluri ridicate.
Mai este interesant Prin strategia energetică postată recent pe site-ul ministerului energiei, România și-a stabilit o țintă de 2.500 MW capacitate totală instalată a prosumatorilor în 2030.
CITEȘTE ȘI TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a crescut prețul motorinei pentru prima dată în ultimele 3 luni"Prosumatorii au ajuns la 30 aprilie anul acesta la pragul de capacitate instalată de 1.707 MW, este o capacitate care nu este dispecerizabilă. Ca să facem o comparație, capacitatea dispecerizabilă din fotovoltaice este de 1.636 MW. Deci o diferență destul de mare, lucrurile evoluează, astfel încât constatăm că cei 129.736 de prosumatori care sunt acum, în acest moment, produc o cantitate mai mare decât cea dispecerizabilă și, totodată, constatăm că avem două vârfuri de consum și un vârf de producție”, a declarat luni vicepreședintele Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Andronache.
Potrivit acestuia, este necesară găsirea unor soluții pentru evitarea dezechilibrelor apărute pe piața de energie.
“Acest vârf de producție crește în permanență și trebuie să îl aplatizăm. De aceea este foarte bine că la nivelul executivului s-a luat decizia să se finanțeze cât mai multe capacități de stocare și, totodată, știu că Ministerul Mediului are în vedere ca începând din toamnă, în următorul proiect Casa Verde Fotovoltaice să apară inclusiv capacitatea de stocare. Pentru că, prin aplatizarea acestor curbe de consum, nu o să se mai ajungă la situația în care să avem pe vârf de consum prețuri de 180 de euro și prețuri de producție negative de 20 sau 30 de euro, care creează niște probleme producătorilor de energie," a concluzionat Andronache.