Grupul energetic 3 de la termocentrala Rovinari din cadrul companiei de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, va fi retras definitiv din exploatare de la 1 iunie, iar grupul 7 de la termocentrala Turceni a CEO va fi trecut în conservare începând cu aceeași dată, decizia în acest sens fiind deja luată, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.
Sursa citată menționează ″(...) retragerea definitivă din exploatare a grupului energetic nr. 3 al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, trecerea în conservare a grupului energetic nr. 7 al Sucursalei Electrocentrale Turceni, începând cu data de 01.06.2023 (...)″.
Cele două unități de producție de energie au o putere instalată cumulată de 660 MW. Inițial, în baza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Rovinari 3 și Turceni 7 ar fi trebuit închise la finalul anului trecut.
Proiectul de OUG stipula numai că ″se amână scoaterea din exploatare/serviciu a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit și se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani, începând cu luna iunie 2023 (…)″.
În schimb, forma adoptată și intrată în vigoare a ordonanței prevede că ″se amână scoaterea din exploatare/serviciu a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit și se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani sau se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023 (…) ″.
CITEȘTE ȘI Turiști britanici, ajunși din greșeală în România: Ne-au mințit! Țara asta este un loc minunat, reputația e nedreaptă″La sfârșitul anului trecut am solicitat Comisiei Europene o extindere a funcționării Rovinari 3 și Turceni 7 până în 30 septembrie 2023. În urma negocierilor cu Comisia și, evident, în condițiile de piață actuale, în care România este exportatoare netă de energie, practic de la începutul anului, și cu energie hidro din abundență, începând cu 1 iunie aceste grupuri vor fi retrase și puse în conservare″, a declarat joi, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Solicitarea de extindere de la finalul anului trecut a avut ca argument situația energetică extrem de dificilă din țară și din întreaga Europă de la acel moment, inclusiv din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.