Conform țintelor ambițioase pe care România trebuie să le atingă, investițiile în producția de energie regenerabilă sunt, în primul rând, o obligație, spune, la Conferința Maratonul Energiei de la PROFIT NEWS TV, Dana Daraban, director executiv, Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Așadar, intrarea în sistem a acestor resurse pentru producerea de energie regenerabilă depinde de investițiile care se fac în infrastructura de transport și distribuție.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Liberty, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica, Tinmar Energy și Transgaz
„Cred că România trebuie în primul rând să aibă cumva o imagine un pic mai organizată a ceea ce își dorește pentru că distribuția nu este ceva ce poți face de azi pe mâine, și atunci intervine această discuție în spațiul public cum că distribuitorii ar fi de vină, ei nu vor. Partea de producție de energie regenerabilă este foarte importantă.
În momentul de față, România a mers pe un model clasic, niște capacități mari de producție de la care se întindeau niște fire sau niște conducte pe distanțe foarte lungi. Acum mergem cumva spre descentralizare, adică ceea ce vedem prin aceste proiecte de investiții în regenerabile se schimbă puțin filozofia inițială a dezvoltării sistemului de distribuție”, spune aceasta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ea adaugă că este necesară o planificare, dar și o recunoaștere a faptului că aceste investiții costă.
„Există în momentul de față câteva programe de finanțare prin fonduri nerambursabile care completează necesarul de investiții și există investițiile pe care le pun distribuitorii la dispoziție, care se recuperează ulterior prin tariful de distribuție pe care îl plătește consumatorul din zona respectivă unde distribuitorul are concesiunea.
Deci, când auzim fraze de genul „vă puteți racorda gratis”, nu există acest gratis pentru că cel care se racordează în acea procedură care se cheamă gratuită, cumva costului lui de racordare se recuperează ulterior. Deci gratuitatea este exclusă. Rămâne să vedem cum reușim să facem acest cost suportabil pentru clienți, astfel încât tariful de distribuție să nu ducă la o creștere extraordinară a facturii”, precizează Dana Daraban.
Sistemul de distribuție a intrat cumva într-o oarecare normalitate după situația critică de anul trecut, completează aceasta. Dar, o temă pe care autoritățile trebuie să o aprofundeze acum cu multă seriozitate este următoarea perioadă de reglementare
„România va intra într-o fază nouă de reglementare pentru tarifele de distribuție pentru tot ce înseamnă dezvoltarea sistemului de distribuție și transport, care trebuie cumva să aibă la bază filozofia dezvoltării sistemului energetic. Deci cumva și ANRE depinde de o planificare foarte organizată a statului roman pe ceea ce își dorește în zona de dezvoltare.
În tariful de distribuție intră toate investițiile pe care distribuitorii le-au făcut deja în rețele. Deci, pentru investitori a fost un semnal foarte important că, cel puțin parțial, aceste investiții au fost recunoscute și se recuperează prin tarif așa cum este normal și cum prevede și legislația în vigoare. Banii sunt necesari, distribuitorii au nevoie de predictibilitate, de încredere în autorități”, mai spune directorul executiv al ACUE.
CITEȘTE ȘI Profit News TV – Maratonul Energiei. Ministrul Energiei anunță: Se poate discuta reducerea compensării maxime pentru furnizori la energie. La gaze, ANRE face verificăriDespre creșterea abruptă a numărului de prosumatori, Dana Daraban afirmă că este un semnal foarte bun. Oamenii au înțeles că energia costă și își doresc o posibilitate de a reduce acest cost.
„Problema este cum putem noi să răspundem unui număr atât de mare într-un timp atât de scurt. Distribuitorii fac tot posibilul să-și adapteze sistemele astfel încât să poată procesa, dar rămâne și limitarea tehnică, care poate să intervină din variate motive.
Nu există specialiști, nu există oameni pe teren care să facă toate lucrurile, nu există aparatura necesară. Noi suntem într-o oarecare competiție.
Toate țările din Europa merg pe panouri solare, deci toată lumea caută anumite produse astfel încât să poată să-și pună în funcțiune sistemul. Și, odată rezolvate aceste probleme, există o limitare tehnică a sistemului de distribuție”, precizează aceasta.