PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Silvia Vlăsceanu, HENRO: Tranziția pe care și-a asumat-o Europa este foarte ambițioasă, dar s-a vorbit foarte puțin de cât ne costă până la urmă. Poate să ne provoace pagube majore

PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Silvia Vlăsceanu, HENRO: Tranziția pe care și-a asumat-o Europa este foarte ambițioasă, dar s-a vorbit foarte puțin de cât ne costă până la urmă. Poate să ne provoace pagube majore
scris 18 mai 2023

Față de alte țări europene, România este într-o poziție de invidiat în ceea ce privește resursele de care dispune pentru producerea de energie regenerabilă, spune, la Conferința Maratonul Energiei de la PROFIT NEWS TV, Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociația Producătorilor de Energie Electrică (HENRO). Ea atrage însă atenția că un stat care folosește doar energie regenerabilă va avea probleme majore.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Liberty, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica, Tinmar Energy și Transgaz

În momentul de față, circa 80% din energia României este produsă din surse regenerabile.

Urmărește-ne și pe Google News

„Fiecare țară ar trebui să-și stabilească propriul mix energetic pentru că, până la urmă, e vorba de accesul la resursele pe care le ai fără să apelezi la importuri. Și noi, din fericire, avem un mix energetic foarte echilibrat. Avem și gaze naturale din care putem produce energie, care iarăși e un combustibil de tranziție. Deci, față de alte țări europene, suntem într-o poziție de invidiat”, spune aceasta.

Problema este că, această tranziție la care Europa s-a ambiționat, ar trebui să aibă loc pe întreg globul. 

„Pentru că poate să fie până la urmă o lupta cu alte state care nu respectă aceste angajamente de reducere a emisiilor, care își păstrează economiile puternice și pe care și le dezvoltă prin utilizarea energiei provenite din combustibililor fosili. Tranziția asta pe care și-a asumat-o Europa este foarte ambițioasă, dar despre ce s-a vorbit mai puțin este cât ne costă până la urmă.

Trebuie să fim conștienți că un stat care folosește doar energie regenerabilă va avea probleme majore în echilibrarea sistemului și în funcționarea în siguranță a acestuia, ceea ce va face să se recurgă la sprijinul altor sisteme electroenergetice pentru a echilibra sistemul. Echilibrare sistemului înseamnă că în orice moment producția de energie este egală cu consumul.

Profit News TV – Maratonul Energiei. Chisăliță: Plafonarea prețurilor nu a adus prea multe bucurii. Statul sau alte entități publice sau private nu ar trebui să profite de consumatori CITEȘTE ȘI Profit News TV – Maratonul Energiei. Chisăliță: Plafonarea prețurilor nu a adus prea multe bucurii. Statul sau alte entități publice sau private nu ar trebui să profite de consumatori

Așadar, orice debalansare înseamnă fluctuații de tensiune, funcționare anormală a echipamentelor pe care le avem etc., un disconfort care poate să ne provoace și pagube majore”, explică Silvia Vlăsceanu, adăugând că această tranziție necesită și cantități foarte mari de anumite metale, care se exploatează fie în Asia, fie în America de Sud și pentru care este necesară afectarea pădurilor.

Despre mecanismul de achiziție centralizată este afirmă că nu va rămâne pentru totdeauna. Comisia Europeană investighează deja dacă nu cumva au fost încălcate reglementările impuse.

„Mecanismul de achiziție centralizată lasă mai puțină energie pe piața liberă pentru că sunt câțiva producători mari de energie care trebuie să vândă circa 80% din producție cu prioritate către operatorii de rețea și de distribuție și către furnizori cărora li se alocă un procent stabilit de către operator.

Nu este un mecanism care o să rămână pentru totdeauna pentru că deja Comisia Europeană ne-a atras atenția și investighează dacă nu cumva au fost încălcate reglementările europene pentru că nu lăsăm jocul cererii și ofertei să stabilească prețul pe piață. Vedem că sunt momente în care exportăm foarte multă energie pentru că avem consum redus din ce în ce mai mult, din cauza scăderii producției industriale, ceea ce nu este un lucru bun pentru că ne afectează din punct de vedere economic”, precizează directorul executiv al HENRO.

viewscnt
Afla mai multe despre
henro
silvia vlăsceanu
tranziție energetica