Combinatul siderurgic Liberty Galați, parte a Liberty Steel Group, vrea să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030 și implementează deja proiecte în acest sens, însă pentru ca ambițiile de decarbonare să poată fi puse în practică, atât în România, cât și la nivelul UE, cei care investesc în asta trebuie protejați față de importurile de produse de profil mai ieftine, provenite din țări care nu impun industriilor lor aceleași costuri de mediu precum Europa, a declarat președintele pentru Europa al grupului-mamă, totodată președinte al Consiliului de Administrație al Liberty Galați, Ajay Aggarwal, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Liberty, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica, Tinmar Energy și Transgaz
Liberty Galați este unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din România și, totodată, unul dintre cei mai mari consumatori noncasnici de energie electrică și gaze naturale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Avem planul nostru Greensteel și CN30, care reflectă ambiția noastră de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Este un obiect realizabil și, în acest fel, ar urma să avem un avans de 20 de ani față de restul industriei. Însă pentru a ajunge acolo, este mult de muncă, muncă pe care am început-o deja″, a spus Aggarwal.
El a menționat proiectele de instalare la Galați a două furnale electrice, precum și a unor unități de fabricație de fier redus direct.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GALERIE FOTO Educația intră în grevă generală. Prima grevă generală după 18 ani″De asemenea, vom construi un parc fotovoltaic de 250 MW pe un teren propriu de la Galați, proiect extrem de important în contextul energetic actual, pentru a reducerile costurile cu consumul de electricitate și totodată pentru decarbonare, obiectiv la fel de important. Pentru prima etapă, de 50 MW, lucrările vor începe în curând, am obținut toate avizele și autorizațiile legale necesare. Vor urma, succesiv, restul de etape, până la 250 MW. Acum începem procedurile de autorizare aferente etapei a 2-a. Luăm în calcul mai multe opțiuni de finanțare și vom vedea ce se întâmplă. Însă o putem face și pe cont propriu, pentru că, la prețurile de astăzi, economism mai mulți bani prin simplul fapt că dispunem de această capacitate de producție de energie″, a explicat oficialul Liberty.
Ajay Aggarwal a adăugat că, în perspectivă, compania are în vedere să producă hidrogen.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare. Pedeapsă fără precedent pentru un fost președinte″Vrem să creăm la Galați o adevărată <Vale a Hidrogenului>. Sunt multe de făcut pentru a ajunge acolo. Am discutat și cu municipalitatea din Galați despre asta. Problema cu hidrogenul în ziua de azi e că: a) e scump de fabricat, necesită consum foarte mare de energie; b) e scump de transportat și c) e scump de stocat. Așa că esențial e să produci hidrogen pe același amplasament pe care urmează să fie consumat, iar din acest punct de vedere, Galațiul este perfect pentru asta, pentru că ai combinatul Liberty, orașul, industria de transport naval, Dunărea și sper că, având și hidrogen disponibil, să atragem noi business-uri în zonă″, a explicat președintele CA-ului Liberty Galați.
Întrebat despre politicile guvernamentale, el a spus că ″statul s-a mișcat mai bine″ în această criză, atât în România, cât și la nivel de UE.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Avocatul Cosmin Savu-Cristescu și Dan Șucu pregătesc un complex rezidențial în zona Petrom City. Investiție de 150 milioane euro″Cu toate acestea, mai e de lucrat la simplificarea procedurile de solicitare și obținere de finanțări, este un element-cheie. Dacă va fi rezolvat, proiectele vor fi implementate mai repede. Această criză a fost un semnal de trezire pentru toată lumea. Pentru noi, cel mai important e ca politicile guvernamentale să fie stabile. Au fost multe schimbări legislative, dar cred că pe undeva a fost normal, până s-a ajuns la o înțelegere mai bună a problemelor. Prin parteneriate între stat și industrie, se poate ajunge la soluții mai bune″.
Top-managerul Liberty a recunoscut că este o provocare pentru industria siderurgică să continue să producă la actualele costuri ale energiei și gazelor și, în același timp, să aloce sume mari pentru ″înverzirea″ proceselor de fabricație.
CITEȘTE ȘI Elon Musk lansează un atac dur la adresa lui George Soros, despre care spune că „urăște umanitatea” și „vrea să erodeze însăși structura civilizației”″Pentru a investi masiv în decarbonare, trebuie să fii protejat de importurile ieftine care vin din jurisdicții unde nu există taxele de carbon pe care noi trebuie să le plătim în Europa. Altfel, există multiple oportunități de finanțare a investițiilor verzi în actuala conjunctură. Suntem destul de siguri că vom fi neutri din punct de vedere al carbonului în 2030. Însă dacă ne asumăm această țintă, trebuie să fim protejați de importurile ieftine de care vorbeam. Din acest punct de vedere, proiectul de reglementare al UE privind mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră, care încă nu e finalizat, este un instrument bun și un bun început în ceea ce înseamnă sprijinirea industriei europene pentru a supraviețui.
Și, repet, este necesară simplificarea procedurilor pe schemele de finanțare de la stat. UE are numeroase astfel de scheme, care sunt foarte bune, însă ar fi extrem de util ca procedurile să fie simplificate″, a conchis Ajay Aggarwal.