Nu a existat o discuție în Guvern până acum despre eventuala reducere a plafoanelor maxime ale prețurilor finale facturate de furnizori consumatorilor de energie și gaze, însă s-ar putea lua în calcul o scădere a prețului angro maxim de 1.300 lei/MWh pe care statul îl decontează furnizorilor de electricitate pentru achizițiile lor, iar la gaze prețul ar putea fi mai mic pentru populație, dacă întreg consumul casnic ar fi acoperit de producția internă, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) efectuând în prezent verificări pe această temă, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Liberty, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica, Tinmar Energ și Transgaz
El a fost întrebat dacă ar fi pertinentă o discuție despre reducerea plafoanelor prețurilor la consumatori, dat fiind reducerile de cotații din ultimele luni de pe piețele angro.
″Nu a existat o discuție în Guvern pe această temă până acum, dar peste 4,5 milioane de români plătesc la curent 68 de bani/kWh, iar încă vreo 4 milioane – 80 de bani. Aplicând această compensare, românii au beneficiat de acest preț foarte mic al energiei electrice.
Pe undeva aveți dreptate, bugetul de stat decontează furnizorilor de energie electrică un preț maxim de achiziție de 1.300 lei/MWh, acolo cred că putem discuta și ne putem uita. OPCOM-ul mi-a trimis evoluția prețurilor medii pe primele luni ale anului și așteptăm și o evaluare din partea Autorității de Reglementare. Și cred că aici putem discuta, ținând cont de această dinamică a prețurilor, despre scăderea acestei limite de decont de 1.300 lei/MWh″, a răspuns Popescu.
În privința gazelor naturale, ministrul Energiei a amintit că producătorii români sunt obligați să vândă angro pentru consumul populației cu 150 lei/MWh, iar prețul maxim pe care furnizorii îl pot factura clienților casnici este de cel mult 31 bani/kWh (310 lei/MWh).
″Pentru că, anul trecut, prețul gazului natural pe piețele externe era foarte mare, s-a luat în calcul un coș de gaze (inclusiv din import, la stabilirea plafonului – n.r.) și de aceea s-a pus acest tarif maxim de 31 bani/kWh. Dacă tot gazul din producția internă ar acoperi consumul casnic, și aici o să vedem, ANRE-ul face aceste verificări în perioada următoare, atunci evident că prețul pentru populație ar trebui să fie mai mic, pentru că dacă gazele intră (la furnizori – n.r.) cu 150 lei/MWh, se duce undeva până în 25 de bani prețul kWh de gaz″, a explicat Virgil Popescu.