DOCUMENT Enel, care pleacă din România, are de recuperat peste jumătate de miliard de euro de la clienți și de la statul român

DOCUMENT Enel, care pleacă din România, are de recuperat peste jumătate de miliard de euro de la clienți și de la statul român

Foto Enel

scris 9 mar 2023

Companiile grupului ENEL din România, care vor fi preluate până la finalul trimestrului al treilea de compania greacă PPC, tranzacție anunțată în premieră în România de Profit.ro, au de încasat de la statul român și de la clienții săi peste 550 de milioane de euro (2,7 miliarde lei) drept compensații în urma plafonării prețului de furnizare către consumatorii finali, dar și sume rezultate din amânarea recunoașterii unor costuri în tarifele de distribuție.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Un document analizat de Profit.ro relevă că cele două companii de furnizare ale Enel din România au de primit de la statul român peste 300 de milioane de euro (1,5 miliarde lei), iar cele 3 companii de distribuție au de recuperat peste 250 de milioane de euro (aproximativ 1,2 miliarde lei) costuri prezentate ca fiind nerecunoscute pentru administrarea rețelei.

Urmărește-ne și pe Google News

VEZI AICI ȘI DOCUMENT De ce cumpără grecii Enel România. PPC promite că nu va da pe nimeni afară și se bazează pe relaxarea supraimpozitării din energie

Însă aceste sume nu vor reprezenta venituri suplimentare celor operaționale, grecii asumându-și, pe lângă plata a circa 1,26 miliarde de euro pentru activele Enel din România, și preluarea unor împrumuturi de 550-600 de milioane de euro. Evaluarea Enel România a fost întreprinsă de un consorțiu de case internaționale centrat pe Citi și se ridică la 1,9 miliarde de euro.

DOCUMENT De ce cumpără grecii Enel România. PPC promite că nu va da pe nimeni afară și se bazează pe relaxarea supraimpozitării din energie CITEȘTE ȘI DOCUMENT De ce cumpără grecii Enel România. PPC promite că nu va da pe nimeni afară și se bazează pe relaxarea supraimpozitării din energie

Valoarea împrumuturilor preluate este similară celei a „creanțelor” statului român și clienților autohtoni către companiile grupului italian din România.

Potrivit Fondului Proprietatea, acționar cu 12% la companiile de furnizare ale grupului Enel, Enel Energie și Enel Energie Muntenia, „începând cu al doilea semestru al anului 2021, acestea s-au confruntat cu o situație de criză ce a lovit întregul sector energetic, ca urmare a creșterii prețurilor la energie, precum și ca urmare a schimbărilor legislative care au introdus scheme de suport guvernamental pentru consumatorii finali de pe piața de energie electrică și gaze naturale până la 31 martie 2025.

În decembrie 2021 și martie 2022, consiliile de administrație ale celor două companii au aprobat contractarea de la bănci a unor programe de finanțare-punte în valoare de 235 milioane euro pentru Enel Energie și respectiv 255 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia pentru acoperirea nevoilor curente de finanțare.

Electrica SA se prăbușește la bursă, după ce a raportat profit doar ″pe hârtie″ pe 2022 CITEȘTE ȘI Electrica SA se prăbușește la bursă, după ce a raportat profit doar ″pe hârtie″ pe 2022

În august 2022, dat fiind că necesarul de finanțare curentă crescuse, iar băncile cu care companiile aveau deja contractate linii de finanțare nu au putut răspunde în timp optim, conducerea a identificat o soluție de urgență, anume contractarea de împrumuturi de la acționariat - divizia financiară Enel Group, anume Enel Finance International N.V., în valoare de 250 milioane euro pentru Enel Energie și 125 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia”.

Suma estimată de greci, de 300 milioane euro, este inferioară împrumuturilor efectuate anii trecuți de cele două companii de furnizare ale Enel, ceea ce sugerează că acestea au încasat deja o parte din bani de la statul român.

R.Power dezvoltă un portofoliu de 1 GWp proiecte fotovoltaice in România, cu scopul de a deveni cel mai mare investitor fotovoltaic din regiune CITEȘTE ȘI R.Power dezvoltă un portofoliu de 1 GWp proiecte fotovoltaice in România, cu scopul de a deveni cel mai mare investitor fotovoltaic din regiune

Potrivit Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), numai pentru perioada aprilie 2022- martie 2023, suma totală verificată de ANRE și spre decontare în urma cererilor efectuate de furnizorii de electricitate s-a situat la 7,8 miliarde lei, cu cea aferentă perioadei noiembrie 2021 - martie 2022 aceasta sărind probabil de 9 miliarde de lei. Iar Enel este cel mai important furnizor de electricitate autohton.

În urma plafonării prețurilor, statul român și-a asumat plata diferenței dintre prețul de achiziție, care a explodat în ultimii ani, și cel facturat clienților finali către furnizori, proces care s-a desfășurat greoi, de unde și împrumuturile efectuate de aceștia.

Electrica SA - răsucire de la minus la plus jumătate de miliard, în bună măsură ″pe hârtie″. Dividende de 40 milioane lei, acțiuni gratuite pentru șefi cumpărate din profit CITEȘTE ȘI Electrica SA - răsucire de la minus la plus jumătate de miliard, în bună măsură ″pe hârtie″. Dividende de 40 milioane lei, acțiuni gratuite pentru șefi cumpărate din profit

PPC spune că problema plafonării prețurilor finale de furnizare la energie, care afectează busines-urile celor doi furnizori Enel din România, a fost rezolvată într-o oarecare măsură prin introducerea pentru unii producători (nu și pentru cei de energie regenerabilă, precum Enel Green Power) a obligației de a vinde la preț reglementat de 450 lei/MWh furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorilor de distribuție (Enel deținând 3 dintre aceștia) și transportatorului Transelectrica.

Reintroducerea prețului reglementat la producători a fost discutată de către conducerea Enel cu autoritățile de la București încă din toamna anului trecut.

Cele 250 milioane euro estimate a fi încasate de companiile de distribuție din România au ca explicație tot explozia prețului energiei, de această dată cel al energiei achiziționate de Enel pentru consumul propriu tehnologic (CPT).

FOTO Guvernul promite sprijin pentru repornirea Azomureș. Gazele s-au ieftinit semnificativ CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul promite sprijin pentru repornirea Azomureș. Gazele s-au ieftinit semnificativ

Ca și ceilalți furnizori, cele 3 companii distribuitoare ale Enel, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia, nu au putut transfera în totalitate costurile cu achiziția energiei necesare acoperirii CPT clienților, prin tariful de distribuție, pentru că el este reglementat de stat. Nici reglementatorul, ANRE, chiar dacă ar fi de acord, nu ar fi putut rezolva această problemă – diferențele de cost fiind atât de ridicate încât tarifele de distribuție ar fi crescut cu mult mai mult de 7%, cât prevede legislația.

Soluția identificată de autorități a fost recuperarea eșalonată a acestor costuri în următorii 5 ani, începând cu luna martie 2023, de unde și suma de 250 milioane de euro invocată de PPC în documentația achiziționării activelor Enel din România.

De altfel, PPC evidențiază ca pozitivă și modificarea legislativă care le-a permis distribuitorilor să capitalizeze în avans majorările de tarife care li se vor acorda în viitor pentru acoperirea creșterii costurilor de achiziție a energiei necesare CPT.

Grecii vor cumpăra producătorul de energie Enel Green Power România, furnizorii Enel Energie Muntenia și Enel Energie, distribuitorii E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat, precum și divizia de servicii energetice Enel X.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel vanzare active romania
tranzactie enel ppc
enel green power
supraimpozitare energie
compensări
tarife
plafonare pret energie
reglementare pret energie