Vehiculul investițional înregistrat în Luxemburg CWP Europe SARL, parte a grupului CWP Global, dezvoltator de unități de producție de energie regenerabilă cu afaceri pe 4 continente, înființat în 2006, care a inițiat în România proiectul parcului eolian Cogealac-Fântânele, vândut în 2008 cehilor de la CEZ, a cumpărat o firmă românească ce deține contract de racordare încheiat cu Transelectrica pentru o viitoare centrală solară cu putere instalată de peste 130 MW, relevă date analizate de Profit.ro.
Datele disponibile indică o valoare totală maximă posibilă a tranzacției de circa 15 milioane euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CWP Europe a preluat integral societatea locală Grup Blauer București, ce deține contract de racordare pentru proiectul parcului fotovoltaic Studina, cu amplasament în comuna omonimă din județul Olt.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Președintele Fed sugerează că majorările ratelor ar putea accelera. Acțiunile americane scadProiectul prevede o putere instalată de 134 MW, data estimată de punere în funcțiune a parcului fiind finalul anului 2025.
CWP Europe a cumpărat firma dezvoltatoare de la foștii asociați Carla Sandu (34,28%), Ion Cârciumaru (30%), Bogdan Stelea, fostul portar al echipei naționale de fotbal (21,43%), Telma Margarida Vărzan și Mihai Leonard Rotaru, proprietarul Rotary Construcții (câte 7,145%).
Cumpărătorul a fost reprezentat în tranzacție, ca mandatar, de către Bogdan Popoiu, acționar majoritar și director general al furnizorului și traderului de energie electrică local Next Energy Partners, totodată director administrativ pe România al grupului CWP. După perfectarea deal-ului, Bogdan Popoiu a fost numit și administrator al Grup Blauer București SRL, în locul lui Bogdan Stelea. Country Manager pentru România al CWP este Radu Popoiu.
CITEȘTE ȘI VIDEO România va cumpăra un batalion de tancuri Abrams din SUAGrup Blauer București SRL, companie înființată în 2018, a obținut aviz de racordare pentru proiectul fotovoltaic Studina în 2021 și a semnat contractul cu Transelectrica în vara anului trecut.
CWP Global a fost înființat în 2006 de către americanul Mark Crandal, care este și în prezent președinte al board-ului grupului. În 1984, Crandal a fost unul dintre fondatorii businessului de trading de mărfuri al gigantului bancar Morgan Stanley.
Ulterior, a condus operațiunile de comerț cu petrol ale unui alt nume mare din industrie, Glencore, iar după aceea a co-fondat traderul Trafigura.
Ceilalți doi fondatori ai CWP Global sunt australianul Alex Hewitt și bulgarul Dimitar Enchev.
CITEȘTE ȘI Meta Platforms se pregătește să dea afară alte mii de angajați în această săptămână, înainte ca Mark Zuckerberg să intre în concediu paternalGrupul CWP are în afaceri în Europa, Australia, Africa și America de Sud. În România, grupul controlează mai multe firme care au ca obiect de activitate producția de energie electrică. Pe site-ul CWP, România figurează cu 291 MW în eolian și 50 MW în fotovoltaic.
În octombrie 2021, CWP Global și Mercuria Energy Trading, printre cei mai mari traderi independenți de mărfuri din lume, au încheiat un parteneriat pentru implementarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile cu o capacitate totală de peste 2 GW în Europa de Sud-Est, inclusiv în România.