Nave rusești de război s-au apropiat vara trecută periculos de mult de platforma petrolieră Ana, parte a exploatării offshore de gaze naturale Midia, cea mai nouă din Marea Neagră românească, operată de compania americană Black Sea Oil&Gas (BSOG) din grupul Carlyle, iar în apropiere a fost descoperită și o mină maritimă, care a explodat fără a face victime sau pagube materiale, se afirmă într-un documentar despre proiectul Midia, lansat recent de postul franco-german de televiziune ARTE.
Potrivit sursei citate, în iunie 2022, lună în care a demarat producția de gaze la Midia, două nave rusești de război s-au apropiat la o distanță periculoasă de platformă.
Se presupune că se aflau în zonă în misiune de blocare a porturilor maritime ucrainene, pentru împiedicarea transporturile de cereale.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Inițiatorul Cogealac, cu afaceri pe 4 continente, cumpără în România o firmă cu contract de racordare a unui parc solar de peste 100 MW. Un mare portar al naționalei de fotbal, implicat în afacereDe atunci, la centrul de comandă al platformei Ana au fost instalate camere suplimentare de supraveghere.
Platforma petrolieră Ana. Sursă foto: captură YouTube ARTE
″Este bine să vedem navele care deviază de la cursul lor, pentru a evita orice coliziune și orice potențial pericol de ciocnire. Orice navă care nu este înscrisă în lista noastră generează o alarmă când ajunge la o anumită distanță de platformă″, explică în documentar Valentin Solomon, inginer BSOG responsabil cu comunicațiile la Midia, care monitorizează inclusiv traficul maritim din zonă.
″Valentin a fost instruit recent pentru a face față unui tip cu totul diferit de pericol. De la invazia Rusiei asupra Ucrainei, minele maritime au devenit o amenințare reală. Colegii lui Valentin de pe una din navele care efectuează servicii de aprovizionare pentru platformă au remarcat anul trecut o astfel de mină, periculos de aproape de platformă. Marina românească a încercat să o dezamorseze, însă aceasta a explodat. Nu au fost răniți sau pagube materiale″, se mai spune în materialul ARTE.
Antrenament de simulare a prăbușirii unui elicopter în Marea Neagră. Sursă foto: captură YouTube ARTE
Anul trecut, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat în două rânduri misiuni de neutralizare de mine în Marea Neagră, despre care Profit.ro a relatat aici și aici.
″În momentul în care un obiect neidentificat precum o mină este descoperit în perimetrul platformei, imediat anunțăm stația de tratare a gazelor de la Vadu, alertăm în același timp și managementul și dacă cumva se confirmă că se apropie la o distanță critică de platformă, suntem instruiți să eliberăm platforma și să ne evacuăm, ori pe calea aerului, ori cu barca de salvare, în așa fel încât nimeni să nu fie rănit″, a mai declarat inginerul Valentin Solomon în documentarul ARTE.