După ce Public Power Corporation (PPC) a devenit unul din cei mai importanți jucători pe piața de electricitate din România, rezultat al preluării activelor Enel, și cealaltă mare companie energetică din Grecia, Mytilineos, și-a făcut apariția pe piața autohtonă, însă pe cea de gaze. Până în prezent, grecii de la Mytilineos au fost prezenți în România doar pe piața de producție a energiei regenerabile.
De altfel, la începutul acestui an, cum a anunțat atunci Profit.ro, cele 2 importante companii grecești, Mytilineos și PPC, au semnat un acord strategic care vizează aproximativ 90 de proiecte fotovoltaice deținute de grupul grec Mytilineos, inclusiv în România. Proiectele sunt amplasate în România (cu o capacitate de 516 MW), Italia (503 MW), Bulgaria (500 MW) și Croația (445 MW), fiind aflate în diferite stadii de dezvoltare. Acordul, prezentat de experți drept un "Mega Deal", în valoare de 2 miliarde euro, este cel mai mare acord economic încheiat vreodată în istorie între companiile grecești.
Mytilineos a fost în luna aprilie, ultima lună cu date disponibile, analizate de Profit.ro, cel de-al patrulea furnizor angro de gaze pe piața din România, cu excepția producătorilor interni (în principal Romgaz, OMV Petrom și BSOG).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cota de piață a Mytilineos a fost în aprilie de 6,21%, compania greacă fiind depășită doar de companiile de trading ale Engie (cotă de piață - 34,97%), MET (cotă de piață - 12,21%) și RWE (cotă de piață 6,5%).
Gazul furnizat este, evident, de import și provine, foarte probabil, din terminalele de gaz natural lichefiat din Grecia, unde Mytilineos are rezervate cele mai importante capacități.
CITEȘTE ȘI BNR a întrebat companiile românești cum se mai simtAr putea însă avea ca sursă de proveniență și Rusia sau Azerbaidjan.
Într-o prezentare a companiei de anul trecut, aceasta precizează că „exploatează toate opțiunile viabile de aprovizionare cu gaze naturale disponibile pe piața din Grecia. Acestea sunt terminalul de regazificare GNL al Revithoussa (cu capacități rezervate pe următorii câțiva ani), gazoductul care asigură importul de gaze din Rusia (TurkStream), precum și gazoductul prin care se importă gaze din Azerbaidjan (TAP)”.
Grupul Mytilineos este unul dintre cele mai importante din Grecia, având operațiuni în principal în energie și metalurgie.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Circulația pe Valea Oltului va fi închisă timp de o lună pe timpul zileiÎn România, activitatea grupului a fost concentrată în principal în domeniul dezvoltării și producției de energie regenerabilă.
În 2021, Mytilineos a semnat cu Enel Green Power două contracte pentru vânzarea unor proiecte de centrale fotovoltaice din Giurgiu și Teleorman.
În 2023, o divizie a grupului a semnat cu PPC Renewables, divizie a Companiei Publice de Electricitate a Greciei (PPC), un acord de principiu pentru dezvoltarea, construcția și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România.
Recent, Metka EGN, o subsidiară a grupului grec Mytilineos, a achiziționat 4 firme din România ce dezvoltă proiecte de parcuri fotovoltaice în Oltenia, de la foștii asociați români, italieni și olandezi ai acestora, și le-a revândut ulterior unui fond de investiții înregistrat în Luxemburg, pe 3 dintre ele practic imediat după ce le-a cumpărat.