Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va prelua principalele active și operațiuni ale Uzinei Constructoare de Mașini Reșița (UCMR), cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771, prin intermediul unei societăți proprii nou-înființate, care într-o etapă ulterioară va fuziona cu Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″Având în vedere procedura de insolvență în care se află UCMR, o atenție deosebită s-a acordat găsirii modalității optime din punct de vedere operațional, respectiv cea mai rapidă cale de a prelua și integra afacerea. Astfel, din analiza efectuată rezultă că metoda cea mai eficientă este cea de preluare prin intermediul unei societăți nou înființate, de tip SRL, deținută 100% de Hidroelectrica, urmând ca ulterior, societatea nou înființată să fuzioneze cu SSH Hidroserv SA („Hidroserv”), în vederea creării unui furnizor integrat de produse și servicii deținut de Hidroelectrica, disponibil pentru a interveni rapid și eficient pentru acoperirea necesității de mentenanță și de modernizare a echipamentelor hidroenergetice existente și pentru a crea astfel cadrul propice pentru demararea lucrărilor de investiții bugetate și aprobate de Hidroelectrica″, se arată într-un document.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din perspectiva integrării ulterioare, concentrarea afacerii într-o societate nouă care să fuzioneze cu Hidroserv este un scenariu mai rapid comparativ cu eventuale operațiuni de reorganizare ulterioară a Hidroelectrica. Hidroserv, aflată de peste 7 ani în insolvență, și-a plătit integral datoriile și se apropie de finalizarea reorganizării.
Aportul la capitalul social al societății nou înființate, care se va numi Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL, va fi în sumă de 119,65 milioane lei, necesară plății prețului tranzacției de preluare, de 67,879 milioane lei, și susținerii capitalului de lucru al noii companii până la fuziunea cu Hidroserv, cu 51,771 milioane lei.
″În primul an de funcționare sau până la integrarea cu Hidroserv, compania va contracta servicii de mentenanță si modernizare a hidrocentralelor din portofoliul Hidroelectrica, direct și/sau prin intermediul Hidroserv. Primii doi ani de funcționare sunt de tranziție, incluzând cheltuieli pentru relocarea activelor care nu se află în perimetrul tranzacției la data finalizării tranzacției, precum și potențiale cheltuieli legate de fuziunea cu Hidroserv, prin prisma necesității optimizării structurii organizatorice, a procedurilor de lucru cu Hidroelectrica. Cheltuielile ce vor apărea după preluare, pentru scop de investiții, vor fi susținute de Hidroelectrica, ulterior unei analize, prin aport la capitalul social sau prin împrumut acționar″, se mai spune în document.
Toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractele individuale de muncă și din contractul colectiv de muncă de la nivelul UCMR existente la data transferului se vor transfera automat către cumpărător.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro″În cadrul tranzacției se vor transfera aproximativ 449 de angajați UCMR și, în prezent, la nivelul UCMR sunt constituite două sindicate, având aproximativ 219 membri din totalul numărului de salariați transferați. După transfer, reprezentanții salariaților transferați/ sindicatele își vor menține statutul, atribuțiile și funcția, dacă sunt îndeplinite condițiile de reprezentativitate prevăzute de lege, respectiv (i) au statut legal de sindicat, (ii) au independență organizatorică și patrimonială, (iii) numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel puțin 35% din numărul total de angajați/lucrători aflați într-un raport juridic de muncă sau de serviciu cu unitatea″, este calculul.
Personalul actual de 449 angajați al UCMR se va diminua natural, datorită mediei de vârstă ridicate, fiind necesară angajarea de personal nou, mai ales tineri calificați, specialiști în domeniile de activitate ale societății sau care să poată fi calificați sau specializați, în timp, la locul de muncă.