TABELE Ajutorul de stat de 350 milioane lei pentru supraviețuirea energiei pe huilă din Valea Jiului va fi tăiat prin prelungire cu 3 luni. Primii bani, din Fondul de rezervă

TABELE Ajutorul de stat de 350 milioane lei pentru supraviețuirea energiei pe huilă din Valea Jiului va fi tăiat prin prelungire cu 3 luni. Primii bani, din Fondul de rezervă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 dec 2023

Ajutorul de stat sub formă de grant în valoare de 350 milioane lei pregătit de către Ministerul Energiei pentru a fi acordat companiei de stat Complexul Energetic Valea Jiului, cea care a preluat recent activele funcționale energetice și industriale ale termocentralei Paroșeni și ale exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan în contul ștergerii de datorii bugetare de peste 1 miliard de lei ale Complexului Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvență de peste 7 ani, va trebui să asigure supraviețuirea Complexului până la vară, nu până la primăvară, cum se dorea inițial.

Ministerul Energiei a modificat proiectul de ordonanță de urgență prezentat anterior de Profit.ro, în sensul că grantul va fi acordat pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, nu decembrie 2023 - 31 martie 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Decathlon aprovizionează în secret Rusia, în ciuda retragerii oficiale, arată datele unei investigații media CITEȘTE ȘI Decathlon aprovizionează în secret Rusia, în ciuda retragerii oficiale, arată datele unei investigații media

Practic, aceeași sumă totală, de aproape 350 milioane lei, va fi împărțită pe un număr de 7 luni, în loc de 4, cât se avea în vedere în prima variantă a draftului de act normativ. Astfel, se înjumătățesc sumele acordate în fiecare din lunile intervalului decembrie 2023 – martie 2024, prin redistribuire pentru lunile aprilie – iunie 2024.

De exemplu, pentru luna decembrie se preconizează acum virarea a numai 54,2 milioane lei, în loc de 91,5 milioane lei.

Varianta cea mai recentă

Varianta cea mai recentă

CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro

Banii pe decembrie au fost solicitați de către Ministerul Energiei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului. Executivul trebuie să aprobe atât ajutorul de stat ca atare, cât și alocarea din Fondul de rezervă.

Tot recent, Guvernul a aprobat solicitarea Ministerului Energiei, de scutire a Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ) de la aplicarea prevederilor așa-numitei ″Legi a austerității″ (nr. 296/2023), care interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare societăților de stat care ″au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent″.

DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Facilitatea introdusă în legea Ciolacu-Ciucă, prezentată ca "anti-evaziune" și trecută prin tot Parlamentul în mai puțin de 24 ore, poate scăpa cam toți evazioniștii găsiți de ANAF

Pentru stabilirea sumei necesare ca ajutor de stat, de 350 milioane lei, la estimarea cheltuielilor de funcționare s-au luat în calcul influențele creșterii salariului minim pe economie la 3.300 lei începând cu data de 01.10.2023, prevederile Legii nr. 296/2023, gradul exponențial de degradare al abatajelor miniere și alte modificări legislative cu influență asupra capacității de funcționare a CEVJ, precizează Ministerul Energiei.

Menționăm că în lunile decembrie 2023 și 30 iunie 2024 cresc valorile deoarece se calculeaza redevența minieră aferentă fiecărui trimestru. Costurile lunare sunt compuse din: costuri cu plata salariilor, a contribuțiilor și a tuturor drepturilor de personal prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, costuri cu active imobilizate și active circulante necesare consolidării, reabilitării în vederea accesului și punerii în siguranță a abatajelor și exploatărilor miniere, costuri cu achizițiile de materiale necesare pentru asigurarea siguranței și a securității în subteran, costurile legate de cărbunele destinat producerii de energie electrică, costurile care rezultă sau care au rezultat din închiderea unităților de producție a cărbunelui (art. 4 alin. (1) din Decizia 2010/787(UE)), costuri cu plata furnizorilor de piese de schimb și reparații, costuri cu achiziții de energie electrică și gaze naturale necesare funcționării, costuri cu taxe și impozite, costuri cu taxe ANRM (redevență minieră și taxa de exploatare) și costuri cu achiziția certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2)″, se arată în notele de fundamentare.

Un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Kelemen Hunor: De ce banii de la marile companii, precum cele cu apele minerale, nu rămân în Harghita sau Bihor? CITEȘTE ȘI Un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Kelemen Hunor: De ce banii de la marile companii, precum cele cu apele minerale, nu rămân în Harghita sau Bihor?

Acolo se mai menționează că, potrivit negocierilor purtate de Consiliul Concurenței cu Comisia Europeană, aceasta din urmă a acceptat să recunoască prezentul ajutor de stat, de 350 milioane lei, precum și pe cel anterior, de 70,5 milioane lei, ca parte integrată a ajutorului de stat pentru închideri mine care este în curs de prenotificare și aprobare potrivit art. 108 din TFUE.

Cele două reglementări nu au urmat procedura ordinară din cauza urgenței generate de starea avansată de degradare a exploatărilor miniere, stare care impune lucrări de reabilitare și consolidare a galeriilor, puțurilor și abatajelor, fără de care activitatea ulterioară de punere în siguranță nu putea avea loc″, spune Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
complexul energetic valea jiului
termocentrala paroșeni
mine huilă valea jiului