Cu o nouă conducere după 5 ani de pierderi, SMART SA a intrat pe reduceri de costuri și eficientizare și vizează profitul

Cu o nouă conducere după 5 ani de pierderi, SMART SA a intrat pe reduceri de costuri și eficientizare și vizează profitul

Florin Melciu

scris 18 mai 2020

Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei de Transport SMART SA, controlată de Transelectrica, a efectuat, în primele 4 luni de mandat ale unei noi conduceri, o reducere a costurilor, o eficientizare a activității din cele 8 sucursale - 6 dintre acestea înregistrând profit din exploatare, iar celelalte 2 reducând considerabil pierderile - fiind planificat ca în următoarele luni să înregistreze profit din activitățile desfășurate.

SMART SA este controlată de Transelectrica cu 70% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Ministerului Economiei. Acționarul majoritar al Transelectrica este Secretariatul General al Guvernului (SGG), cu peste 58% din capital.

Urmărește-ne și pe Google News

Conducerea companiei SMART a fost preluată la începutul anului de Florin Melciu, prin schimbarea Comitetului Director al CNTEE Transelectrica, după o perioadă care a împins societatea la un pas de insolvență. În februarie, Profit.ro a anunțat că unul dintre creditori a cerut intrarea în insolvență a filialei de profil a operatorului sistemului energetic național Transelectrica, în condițiile în care operațiunea de majorare de capital de până la 24 milioane lei avută în vedere de Transelectrica și aprobată de principiu în mai 2019 nu a fost încă efectuată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Insolvența SMART SA a fost solicitată de către firma Electroprecizia AG SRL din Brașov, parte a grupului omonim deținut indirect de către omul de afaceri Adrian Secelean.

La acel moment, noul director general al SMART SA, Florin Melciu, a declarat pentru Profit.ro că, între timp, litigiul cu Electroprecizia a fost stins, prin achitarea creanței care l-a generat, iar firma brașoveană și-a retras acțiunea prin care cerea insolvența.

Acum, obiectivele propuse sunt de a eficientiza activitatea societății printr-o serie de măsuri economico-financiare, creșterea gradului de perfecționare a personalului angajat care va trebui să facă față noilor tehnologii implementate de CNTEE Transelectrica, pentru a putea rezolva rapid și eficient problemele ivite în asigurarea funcționării la parametri de siguranță și securitate a sistemului energetic național. Aceste obiective vor putea fi finalizate printr-o abordare modernă în ceea ce privește refacerea capacităților tehnologice existente, prin investiții în echipamente de nouă generație care să asigure o sustenabilitate și calitate ridicată a activităților de mentenanță prin scăderea numărului de intervenții, care se va reflecta în reducerea costurilor și implicit în creșterea veniturilor societății.

Recent, Transelectrica a transmis un mesaj de încredere noii conduceri avizând majorarea capitalului social al filialei cu 24 milioane lei.

În plus, pe fondul intenției noii conduceri de a asigura condiții optime de lucru personalului din subordine, în bugetul de venituri și cheltuieli pe 2020 a fost inclusă o creștere salarială care să reducă decalajul între salariul mediu brut pe ramură și cel actual, iar prin impunerea unor indicatori de performanță la nivelul conducerilor sucursalelor să existe posibilitatea acordării de bonusuri în funcție de realizările obținute, măsuri prin care se are în vedere inclusiv atragerea specialiștilor.

Guvern - Programul \'Prima casă\' continuă și în acest an, cu un plafon de aproximativ 2 miliarde lei CITEȘTE ȘI Guvern - Programul 'Prima casă' continuă și în acest an, cu un plafon de aproximativ 2 miliarde lei

Filiala se afla pe pierdere din anul 2015 încoace. Pierderile pe 2018 au fost de 6 milioane lei, în timp ce, la jumătatea anului 2019, SMART SA raporta un minus de aproape 4 milioane lei.

În mai anul trecut, acționarii Transelectrica au aprobat participarea operatorului de transport și sistem cu aport în numerar de până la 24 milioane lei la majorarea capitalului SMART SA, pentru evitarea riscului de insolvență

EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, intră pe piața rezidențială CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, intră pe piața rezidențială

În decembrie 2019 a fost numit un nou director general la SMART SA, în persoana lui Florin Melciu, vicepreședinte PNL Sector 4. Acesta a mai deținut funcții de management la Autoritarea Rutieră Română, Registrul Auto Român, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și ISCTR, precum si in companii private.

Transelectrica a înregistrat un profit net de 77 milioane lei în primul trimestru din 2020, mai mult decât dublu față de perioada similară a anului trecut, cauza fiind scăderea semnificativ mai amplă a cheltuielilor comparativ cu cea a veniturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
smart sa insolventa
filiala smart sa transelectrica
majorare capital smart sa
smart sa afacere tanzania
mentenanta sistemului energetic national