OMV Petrom a achiziționat în luna noiembrie a anului trecut gaz natural lichefiat (GNL) în valoare de 41,4 milioane de lei de la OMV Gas Marketing & Trading GmbH, membră a grupului austriac OMV, principal acționar al companiei românești. Potrivit unor surse din piață, este vorba de o operațiune complexă, care a vizat achiziționarea de către OMV Petrom a unei cantități de 50 de milioane de metri cubi din Norvegia, cu livrare în terminalul Revithoussa din Grecia, cantitate care apoi a fost subiectul unui swap cu Gazprom, care a livrat OMV Petrom gaz prin interconectorii tradiționali - conductele Gazprom care tranzitează România.
Suma achitată, potrivit documentelor analizate de Profit.ro, echivalează cu un preț de aproximativ 77 lei/MWh, cu 10 lei sub prețul mediu ponderat de import raportat de companiile autohtone și traderi la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În luna noiembrie, potrivit ANRE, când a fost efectuată achiziția, în România au fost importați 2,8 TWh, la un preț mediu ponderat de 87,51 lei/MWh.
Contractul de achiziție LNG a fost semnat pe 16 septembrie, cu termen de plată a 10-a zi lucrătoare după data primirii facturii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este clar dacă prețul de achiziție cuprinde sau nu și tariful de transport din Norvegia în Grecia. Dacă OMV Gas Marketing & Trading GmbH a facturat cantitatea de GNL fără serviciul de transport, iar OMV Petrom a închiriat cargo-ul de la o terță firmă, nu era obligată să raporteze această plată.
Interesant este că, pentru lunile noiembrie și decembrie, OMV Petrom susține că, pe lângă achiziția de GNL, a vândut către aceeași OMV Gas Marketing & Trading GmbH gaze naturale în valoare de 21,8, respectiv 16,8 milioane lei.
Vânzările de gaze de către OMV Petrom către OMV Gas Marketing & Trading au fost realizate în baza unui contract semnat pe 22 aprilie 2019, având ca termen de plată data cea mai îndepărtată dintre a 20-a zi calendaristică a lunii și a 10-a zi de la primirea facturii. Acest contract prevede și penalități de "EURIBOR 1 lună valabil la ora 11:00 în ziua scadenței + 3%".
Însă în lunile noiembrie și decembrie nu au fost înregistrate exporturi fizice din România în alte state, iar OMV Gas Marketing & Trading nu este înregistrată nici pe BRM, nici pe OPCOM, să poată revinde cantitățile achiziționate pe piața internă. Prin urmare, cele 38,6 milioane lei raportate ca vânzări către OMV Gas Marketing & Trading în noiembrie și decembrie ar putea reprezenta contravaloarea swap-ului efectuat cu LNG-ul achiziționat cu 41,4milioane lei de la aceeași companie cu livrare în Grecia.
În aceste condiții, OMV Petrom a avut ca partener, atât pentru operațiunile din Grecia, cât și pentru cele din România, pe OMV Gas Marketing & Trading GmbH, compania din grup.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dragoș Anastasiu cheamă angajați din Sri Lanka și caută și prin alte țări din Asia. De ce sunt aceștia preferațiDar de ce ar fi preferat OMV Petrom să efectueze această tranzacție complicată?
O explicație ar consta în faptul că OMV Petrom avea nevoie de gaz de import pentru a-și îndeplini obligația de tranzacționare a 50% din producție pe piețele centralizate (OPCOM și BRM). Astfel până la jumătatea anului, potrivit propriilor rapoarte, OMV Petrom vânduse doar 3,5-4 TWh pe piețele centralizate, raportat la o obligație estimată la 24,5 TWh aferentă anului 2019 (50% din producție anuală de 49 TWh -80.000 bep/zi. Până la finalul trimestrului trei, OMV Petrom tranzacționase doar aproximativ 15 TWh pe piețele centralizate.
Cu alte cuvinte, în ultimele trei luni ale anului, compania avea o obligație de tranzacționare de aproximativ 9-10 TWh, fiind nevoită să apeleze la importuri sau să cumpere gaze de pe piața internă pentru a le revinde și a-și îndeplini obligația stabilită de legislație. De aici și volumul record al vânzărilor către terți, de peste 17 TWh.