După ce a încercat să îngreuneze retragerea licenței de furnizare la cererea companiilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să interzică marilor furnizori de gaze retragerea din poziția de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), în urma solicitării primite de la Engie, dar și a altor FUI, de renunțare la acest statut.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Furnizorii de ultimă instanță (FUI) sunt companiile care preiau, pe o perioadă determinată (cel mult 3 luni în prezent), clienții rămași, din motive independente de ei, fără furnizor, pentru a le fi asigurată alimentarea în continuare cu gaze, chiar dacă la prețuri mai mari decât cele convenite cu fostul furnizor. La această dată, ANRE are desemnați 6 FUI: Engie România S.A., CEZ Vânzare S.A., Cis Gaz S.A., Electrica Furnizare S.A., Premier Energy S.R.L. și Tinmar Energy S.A, relevă date analizate de Profit.ro.
Acum, ANRE vrea să introducă un sistem prin care va desemna cel puțin 5 FUI a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, să fie de minimum 70%. În plus, un furnizor poate renunța la statut doar în situația în care lista FUI desemnați conține cel puțin 5 furnizori a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, este de minimum 70%.
CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul webPotrivit ultimului raport ANRE, pe luna iulie, în România există 4 milioane de clienți casnici de gaz și 237.000 de clienți non-casnici. Cum Engie și E.On au peste 1,9 milioane clienți (Engie), respectiv 1,3 milioane clienți (E.ON), și dețin, pe piața retail a consumatorilor casnici, cote de piață de 60,6%, respectiv 28,98% (potrivit ultimului raport ANRE pe luna iulie), rezultă că cele 2 companii vor fi - vor, nu vor - FUI "pe vecie!" Niciuna nu se poate retrage, pentru că nu va putea fi realizată cota de piață de 70%. În prezent, E.ON nici măcar nu este FUI.
ANRE: cum s-a ajuns aici?
Așa cum a anunțat în repetate rânduri Profit.ro, în contextul creșterii continue a prețului de achiziție a gazelor naturale, începând cu luna septembrie 2021, mai mulți furnizori au solicitat retragerea/suspendarea licenței de furnizarea a gazelor naturale de către ANRE.
“Societățile care au solicitat retragerea/suspendarea licenței de furnizare a gazelor naturale au invocat în adresele transmise ANRE atât condițiile de majorare necontrolată și fără precedent a prețului de achiziție a gazelor naturale, precum și faptul că toate cererile de ofertare adresate producătorilor, traderilor și furnizorilor de gaze naturale, fie au rămas fără răspuns, fie li s-a comunicat lipsa cantităților disponibile. Prin urmare, furnizorii respectivi au fost/sunt nevoiți să asigure consumul clienților prin achiziția gazelor naturale de pe platformele centralizate, la prețuri care au crescut și cresc în mod constant, fapt care, raportat la prețul de furnizare practicat de aceștia, a condus și continuă să conducă la înregistrarea unor pierderi financiare considerabile”, susține reglementatorul pieței.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiileÎn același timp la ANRE, în decursul ultimelor două luni, s-au înregistrat “solicitări de renunțare la statutul de FUI”. Formula utilizată de reglementator sugerează că Engie nu este singurul FUI care a solicitat acest lucru.
Soluția ANRE
Pe lângă prevederile privind cota de piață și condițiile de retragere, ANRE a extins și termenul în care furnizorul poate transmite o notificare prin care își exprimă intenția de a renunța la statutul de FUI, de la 45 zile la 60 zile înaintea datei de la care acesta dorește să renunțe.
În plus, a fost majorată, de la 3 luni la 12 luni, durata pe parcursul căreia FUI are obligația de a asigura furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță în cazul clienților cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh. În cazul clienților cu un consum superior, perioada va fi de o lună.
Totodată, FUI-ul va avea obligația de a menține nemodificate, pe o perioadă de cel putin 3 luni de la data preluării, prețul licitat, cu excepția situației în care valoare stabilită potrivit formulelor ANRE din lunile următoare este mai mică.
CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul webA mai fost introdus și un criteriu al capacității de preluare prin verificarea îndeplinirii condiției ca numărul de clienți finali ce urmează a fi preluați să nu fie mai mare de 30% din numărul de clienți din portofoliul propriu.
Restart Energy vrea să renunțe, începând cu 2022, la activitatea de furnizare de gaze, iar alte 3-4 companii, printre care și Tulcea Gaz, cu peste 15.000 de clienți, au solicitat, din proprie inițiativă, operatorului de transport, Transgaz, rezilierea contractelor de echilibrare și transport, adresându-se și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru retragerea licenței de furnizare, cum a anunțat anterior Profit.ro.
În baza unui regulament care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, ANRE nu mai acceptă solicitarea de retragere a licenței unor furnizori, atât timp cât aceștia încă au clienți, astfel încât să plaseze proprii clienți altor furnizori.
În plus, Engie România a notificat ANRE la sfârșitul lunii octombrie cu privire la renunțarea la statutul de furnizor de ultimă instanță, începând cu 15 decembrie 2021. Potrivit companiei, decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor la gazele naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze.
Cu alte cuvinte, Engie se teme că numărul furnizorilor care vor renunța la licență va crește, iar încălcarea de către aceștia a contractului de echilibrare și transport va face futil demersul ANRE de a nu le accepta solicitarea.
În plus, situația pe piața gazelor s-ar putea deteriora considerabil în urma anunțului agenției germane. Prețurile probabil că vor continua să crească, iar alimentarea cu gaze a statelor europene ar putea avea de suferit.