Sindicatul Liber Romgaz, una dintre cele mai puternice organizații sindicale din țară, inclusiv din punct de vedere financiar, a dat în judecată producătorul de gaze controlat de statul român și a cerut anularea unei hotărâri din vară a AGA companiei, prin care au fost desemnați, prin metoda votului cumulativ, membrii Consiliului de Administrație al Romgaz, cu mandate de 4 ani.
Sindicatul este și acționar al angajatorului membrilor săi.
"(...) în data de 18.12.2018 s-a primit la Registratura societății cererea formulată de Sindicatul Liber Romgaz SA, având calitatea de acționar al Romgaz, pentru <Emitere Ordonanță Președințială în vederea suspendării Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acționarilor nr.8/06.07.2018 (..) până la soluționarea pe fond a dosarului nr. 2843/85/2018, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu> (...)", a transmis Romgaz Bursei de Valori București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În dosarul menționat, sindicaliștii cer anularea hotărârii AGA respective, prin care au fost desemnați, prin metoda votului cumulativ, membrii CA-ului companiei. Atunci, au fost aleși ca membri CA Dorin - Liviu Nistoran, Adrian Constantin Volintiru, Ramona Ungur, Remus Grigorescu, Romeo Cristian Ciobanu, Aristotel Marius Jude și Petrus A. M. Jansen, iar AGA le-a stabilit indemnizații egale cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar din sectorul principal de activitate al Romgaz.
Reprezentanții Sindicatului Liber Romgaz nu au putut fi contactați pentru comentarii.
Sindicatul Liber Romgaz Mediaș este una dintre cele mai puternice organizații de profil din țară, inclusiv din punct de vedere financiar. Potrivit raportărilor transmise Ministerului Finanțelor, sindicatul a avut venituri totale de 2,414 milioane lei în 2017. Cheltuielile s-au ridicat la 2,288 milioane lei, astfel încât sindicatul Romgaz a încheiat anul trecut cu un excedent de peste 125.000 lei.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă Pilonul II - Scade comisioanele și lasă contributorii să-și retragă banii anticipatSindicatul a cumpărat ultima dată acțiuni Romgaz în septembrie anul trecut. Atunci, organizația sindicală a achiziționat 1.250 de acțiuni la prețul de 30,07 lei acțiune, reprezentând o investiție totală de peste 37.000 lei. În prezent, titlurile Romgaz se tranzacționează la 28,55 lei/acțiune, după recenta prăbușire a cotațiilor BVB cauzată de anunțul privind măsurile fiscale, bugetare și de reglementare ale Guvernului, printre care plafonarea prețului la producători al gazelor naturale și introducerea impozitului pe cifra de afaceri a jucătorilor din energie și gaze, care afectează direct Romgaz. Sindicatul a mai cumpărat acțiuni la companie și în anii 2016 și 2015.
Romgaz numără peste 6.000 de salariați.
Producătorul de gaze naturale, la care Ministerul Energiei deține peste 70% din acțiuni, a terminat primele 9 luni ale anului cu un profit net de 1,026 miliarde lei, în scădere cu 14% față de perioada similară din 2017, și cu o cifră de afaceri de 3,44 miliarde lei, cu peste 6% mai mare față de primele 3 trimestre ale anului trecut.
Profitul a scăzut în principal ca urmare a creșterii sumei plătite ca redevență petrolieră, cu 97 milioane lei față de ianuarie-septembrie 2017, în urma deciziei ANRM de a majora masiv prețul de referință al gazelor la care se calculează redevența, luând ca referință nu cotațiile rezultate din tranzacțiile interne cu gaze, ci pe cele de la bursa de profil de la hubul gazier central-european de la Baumgarten, Austria.