Cotațiile petrolului au întrerupt astăzi raliul din ultimele zile, în urma datelor estimative privind stocurile din SUA și a unui raport, nu foarte optimist, al Agenției Internațională pentru Energie (AIE).
Înainte să fie prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Petrolul Brent este în scădere cu circa 1,5%, iar referința americană West Texas Intermediate coboară cu aproape 2% după trei zile de creșteri consecutive pentru cele două cotații.
Stocurile de petrol din SUA au crescut săptămâna trecută cu 3,1 milioane de barili, potrivit estimărilor American Petroleum Institute (API). Datele oficiale urmează să fie anunțate de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În timp ce statele membre OPEC, împreună cu Rusia și alți mari producători de petrol, au agreat, la finele anului trecut, să reducă producția comună pentru a sprijini creșterea prețurilor.
În acest context, secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, le-a cerut marți producătorilor de petrol din SUA să sprijine eforturile cartelului pentru reducerea stocurilor globale și reechilibrarea pieței.
Potrivit unui raport prezentat astăzi de Agenția Internațională pentru Energie (AIE), cerea pentru petrolul OPEC va fi de 32,5 milioane de barili pe zi, cu circa 150.000 de barili pe zi mai puțin decât producția de luna trecută a statelor din cartel.
CITEȘTE ȘI Rușii își dublează exporturile de gaze către ChinaÎn primul trimestru al anului viitor, cererea pentru petrolul OPEC ar putea scădea cu 1,1 milioane barili pe zi comparativ cu ultimul trimestru al acestui an, la 31,9 milioane de barili pe zi.
În trimestrul al treilea al anului curent, majorarea cererii globale de petrol a încetinit, la 1,2 milioane de barili pe zi, însă estimarea EIA pentru întregul an a rămas neschimbată, fiind așteptată o creștere a cererii de 1,6 milioane de barili pe zi. Anul viitor, avansul cererii ar urma să încetinească la 1,4 milioane de barili pe zi, însă piața va fi, în general, echilibrată, potrivit EIA.
“Acest lucru se înseamnă că OPEC trebuie să reducă producția și mai mult pentru a termina ceea ce a început și să aducă prețurile petrolului înapoi la media ultimilor 5 ani”, spune Carsten Fritsch, analist la Commerzbank, citat de Reuters.