Cotațiile petrolului cresc susținute de posibilitatea retragerii SUA din acordul nuclear încheiat cu Teheranul, o astfel de decizie din partea Statelor Unite fiind o amenințare pentru exporturile Iranului, aflate în ascensiune. Iran este al treilea mare exportator de țiței din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Președintele american Donald Trump va decide până pe 12 mai dacă va reintroduce sancțiuni pentru Iran.
"Aceasta va fi principala preocupare pe piața petrolului, iar elementele tehnice, ca nivelul stocurilor și datele legate de producție, vor trece în plan secund până la rezolvarea acestui aspect", afirmă Carsten Fritsch, analist la Commerzbank. citat de Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Petrolul Brent se tranzacționează, în prezent, pentru circa 75,9 dolari pe baril, iar referința americană West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează la circa 68,8 dolari pe baril. Ambele cotații sunt în creștere pentru a treia zi consecutiv și în urcare cu circa 0,5% față de ieri.
Prețurile petrolului au urmat o tendință ascendentă în ultimul timp, susținute de speculațiile legate de soarta acordului nuclear cu Iranul, tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, dar și de eforturile OPEC și ale partenerilor săi de a reduce producția globală. Astfel, cotațiile petrolului au câștigat peste 10% de la începutul anului, chiar dacă producția SUA este în creștere.
Sancțiunile impuse Iranului de China, Franța, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite și Germania au fost ridicate în 2015, cu condiția ca Teheranului să întrerupă programele în domeniul nuclear.
După ridicarea sancțiunilor, Iranul a majorat constant producția de petrol. Anul acesta, Iran, care vrea să recupereze pierderile cauzate de sancțiunile internaționale, a anunțat că vrea să majoreze producția de petrol cu minimum 700.000 de barili pe zi în următorii 4 ani.