Guvernul vrea să extindă aplicabilitatea cotei reduse de TVA de 5% aferentă energiei termice, de aceasta urmând a beneficia nu numai populația, cum decisese în iulie Parlamentul, ci și spitalele publice și private, unitățile de învățământ publice și private, ONG-urile, unitățile de cult și furnizori publici și privați de servicii sociale.
Cota redusă de TVA de 5% (de la cota standard de 129% aplicabilă în prtezent) pentru energia termică livrată respectivilor consumatori se va aplica începând cu data de 11 ianuarie 2022, se precizează într-un proiect de ordonanță de urgență.
Data de 11 ianuarie reiese din termenul de aplicabilitate al legii nr. 196/2021, adoptată în iulie, care prevede o serie de modificări legate de sistemul de producere și furnizare a căldurii în sistem centralizat, și care stipulează că ea va va intra în vigoare în Codul fiscal în termen de 6 luni calculate de la momentul publicării în Monitor.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurantePotrivit Legii 196, doar populația ar fi trebuit să beneficieze de cota redusă de TVA aplicabilă energiei termice, nu și celelalte instituții enumerate de guvern în OUG:
- spitale publice și private, definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, unități de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare
- organizații neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum și unitățile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată;
- furnizori publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, prin același proiect de OUG, Guvernul intenționează să extindă aplicare impozitării activităților cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural (introdusă prin OUG 5 din 2013), dar și ce a exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale (din Legea nr. 261/2013), până pe 31 decembrie 2025.
Prin legea prin care a fost introdusă cota redusă de TVA la energia termică livrată populației, Parlamentul a mai decis că debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.