CONFIRMARE Engie România, E.ON Energie România și OMV Petrom, desemnate furnizori de ultimă instanță de gaze naturale

CONFIRMARE Engie România, E.ON Energie România și OMV Petrom, desemnate furnizori de ultimă instanță de gaze naturale
scris 14 dec 2021

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat deciziile de desemnare a societăților Engie România, E.ON Energie România și OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanță de gaze naturale, acestea având obligația de a prelua clienții care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform unui comunicat al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei.

Profit.ro semnala ieri că, deși practic nu au consumatori casnici în portofoliu, cei doi mari producători interni de gaze, OMV Petrom și Romgaz, ar putea fi desemnați furnizori de ultimă instanță (FUI) și obligați să preia consumatorii casnici și non-casnici rămași fără furnizor, în urma ultimelor modificări ale regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, publicat miercurea trecută în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, lista furnizorilor de ultimă instanță de gaze naturale desemnați de ANRE este următoarea: Electrica Furnizare, Premier Energy, Tinmar Energy, Engie România, E.ON Energie România, OMV Petrom S.A și CEZ Vânzare S.A (până în data de 2 ianuarie 2022).

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

"Unul dintre obiectivele majore ale autorității de reglementare este asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale la clienții finali. În acest sens, ANRE a adus modificări și completări Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale (Regulament), aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020, cu scopul creșterii numărului de furnizori de ultimă instanță (FUI) desemnați, care să aibă și o cotă de piață semnificativă, întrucât furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță implică o capabilitate operațională și financiară imediată care să le permită preluarea, în situații excepționale, a portofoliilor de clienți ale unor furnizori care din diverse motive nu își mai pot continua activitatea. Modificările au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 125/2021, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1165/08.12.2021", se menționează în comunicat.

Astfel, ANRE a demarat în data de 8 decembrie 2021 un proces de selecție pentru desemnarea unor furnizori de ultimă instanță de gaze naturale, în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Regulament, respectiv "un număr de cel puțin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piață, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienți finali și a cantității de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activității de monitorizare a pieței gazelor naturale, să fie de minimum 70%".

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Procesul a fost organizat în perioada 8 - 14 decembrie 2021, iar în ședința de marți a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societăților Engie România S.A., E.ON Energie România S.A și OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanță de gaze naturale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
engie românia