EXCLUSIV FOTO Agricultura de precizie vine la bursă. Companie care a angajat un matematician specializat în statistică, anterior la Michelin

EXCLUSIV FOTO Agricultura de precizie vine la bursă. Companie care a angajat un matematician specializat în statistică, anterior la Michelin

Sursa: Frizon Group

scris 16 dec 2021

Pe o piață bursieră unde Grup Șerban a închis recent un plasament privat de 12,7 milioane lei, o altă companie agricolă din zona Moldovei, Frizon Holding, își manifestă acum intenția de listare. Firma, care utilizează agregarea datelor digitale pentru optimizarea culturilor, caută surse de finanțare a business-ului integrat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ca și domeniul IT, care mult timp a fost practic nereprezentat la Bursa de Valori București, și agricultura a avut caracteristica de a nu fi oferit oportunități investitorilor de portofoliu pentru a lua expunere pe un sector dinamic al României și care își ameliorează semnificativ eficiența.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o secvență de 2 ani de listări în domeniu ar urma însă acum să facă pasul către bursă Frizon Group, companie care concentrează exploatații de 4.100 de hectare în zona Siretului inferior (Vrancea, Brăila, Galați). Din acestea, 700 de hectare sunt deținerile proprii, acumulate în timp de 8 ani, iar alte 3.400 de hectare sunt cele aflate în arendă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Fondatorul Teofil Dascălu spune că, după consolidarea societății la nivelul capitalului uman, acum aceasta are în vedere asigurarea capitalului financiar inclusiv prin accesarea bursei. Cu un plan inițial de finanțare prin obligațiuni de un ordin de mărime de 5-6 milioane de euro, în prezent există deschiderea inclusiv pentru listarea acțiunilor Frizon Holding. 

Cu computerul pe tarla

Compania este axată pe agricultura de precizie, care înseamnă transformarea digitală a datelor din teren. Deciziile pentru perioadele de însămânțare sau pentru culegerea recoltelor sunt luate pe baza informațiilor statistice agregate computerizat.

Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orare CITEȘTE ȘI Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orare

Agricultura este reprezentată pe bursa românească inclusiv prin cel mai mare jucător al ei. Agricover a listat la începutul acestei primăveri o emisiune de obligațiuni în valoare de 40,00 milioane euro scadentă în anul 2026 (AGV26E).

Pentru Dascălu de la Frizon, planul inițial a fost similar, în sensul emiterii de obligațiuni, dat fiind că el crede în dezvoltarea economiei, dar se teme și de contextul inflaționist. „E momentul prost să vinzi acțiuni”, a afirmat acesta într-o discuție cu Profit.ro de la sfârșitul lunii septembrie. „Inflația își face treaba; noi investim în drumuri, irigații, procesare...” În intervalul de 2 luni de tatonare a pieței de capital, antreprenorul, de profesie inginer agronom, a devenit flexibil și ia în calcul inclusiv o listare cu acțiuni.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Frizon Holding deține 2 societăți și a realizat anul trecut venituri de 17,4 milioane lei, în scădere cu 8% față de anul precedent. Dascălu spune că a fost un „an special”, cu o „secetă cumplită în zonă”. Impactul asupra bilanțului ar fi fost încă și mai mare, dar compania a obținut suma de 1,5 milioane de euro dintr-o asigurare la secetă realizată cu o primă de 250.000 de euro în baza unor anticipări ale stației meteo proprii.

Cu tractorul în brazdă și datele în „nori”

De fapt, pentru Frizon avantajul competitiv îl constituie chiar utilizarea datelor colectate din teren, aceasta având dispozitive de măsurare în practic toate solele. Echipamentele transferă datele în cloud la FarmTrack pentru a fi utlilizate ulterior în procesul de decizie.

Compania a angajat un matematician specializat în statistică ce înainte lucrase pentru Michelin, care a înțeles modul de a gândi al lui Dascălu cu privire la parametrii de umiditate și temperatură optimi pentru procesele agricole, iar acesta a fost modelat și transferat în computerele care agregă datele din teren. Calculatorul urmărește trendul, aparatele de citire creează alarme pentru diferite sole și deciziile se iau automat, ceea ce asigură eficiența culturilor.

Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, își listează la bursă emisiunea de obligațiuni scadentă în anul 2026 CITEȘTE ȘI Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, își listează la bursă emisiunea de obligațiuni scadentă în anul 2026

Înainte, performanța o aveau inginerii agronomi experimentați, în vârstă de 60 de ani, care cunoșteau zona și parcurseseră deja 20 de cicluri. Acum, computerele au date despre 1 milion de experiențe.

Programe de împăduriri

Investitorii de la BVB au avut deschidere față de agricultură și acțiunile Norofert (NRF) – firmă în domeniul conex al îngrășămintelor – listate la începutul anului 2020, au avut o explozie de preț în piața AeRO. Pe același segment, în toamna anului trecut s-au listat titlurile companiei Holde Agri Invest (HAI) care concentrează exploatații în sudul țării.

Pentru Dascălu de la Frizon, ideea listării a venit la o întâlnire de business de la Budapesta, organizată de divizia de vânzări pentru tehnologie agricolă a companiei germane Bayer. Acolo s-a întâlnit cu un antreprenor din Ucraina care concentra terenuri de 500.000 de hectare și care își finanța activitățile pe bursa de la Varșovia.

Banii de la investitori ar urma să fie utilizați pentru finanțarea proiectelor de irigații, pentru securizarea terenului (achiziția de pământ) și pentru susținerea programului de împăduriri. Compania plantează 100 de hectare de pădure, proiect pentru un grant de 1,7 milioane euro. Banii vor fi primiți de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), dar suma inițială care trebuie imobilizată este de 500.000 de euro.

Profit Financial.forum – Radu Crăciun, APAPR: Provocări din zona oscilațiilor dobânzilor pentru un sistem al fondurilor de pensii care a făcut deja plăți către contributori de 1 miliarde lei CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Radu Crăciun, APAPR: Provocări din zona oscilațiilor dobânzilor pentru un sistem al fondurilor de pensii care a făcut deja plăți către contributori de 1 miliarde lei

Este contribuția pentru amenajarea ecologică a locurilor unde Frizon deține exploatațiile, în județul Vrancea, lângă râul Siret. „Este o zonă foarte specială”, spune CEO-ul Dascălu.

EXCLUSIV FOTO Agricultura de precizie vine la bursă. Companie care a angajat un matematician specializat în statistică, anterior la Michelin

Aici, compania deține cel mai mare centru de logistică din sudul Moldovei, în comuna Tătăranu, într-o fostă fabrică de zahăr, cu o capacitate de înmagazinare de 40.000 de tone. Este locul de unde pleacă recolta stocată către marii traderi de cereale.

Frizon a accesat proiecte europene pentru irigare și în prezent deține stații de pompare pentru 1.500 de hectare. Sistemele ar urma să fie extinse la 2.800 de hectare în 2-3 ani.

Începuturile firmei. Competitori locali înghițiți sau lăsați în urmă

Fondatorul Teofil Dascălu este șef de promoție al Facultării de Agronomie din Iași, a avut inclusiv o bursă de master în SUA și a fost implicat în proiecte de cercetare. Ulterior a mers către producție – unde și-a dat seama că sunt banii – iar în 2013 s-a angajat la o fermă. A fost foarte implicat în dezvoltarea acesteia și a vrut să participe la afacere. Nu a fost primit. A găsit alți 3 parteneri și au făcut altă firmă. Ironia sorții face că după câțiva ani a cumpărat ferma la care a fost salariat.

Începuturile au fost grele, cu suprafață cultivată mică, totul în arendă, totul închiriat. A tras învățăminte urmărind activitatea unui competitor local (devenit mic între timp), bun om de afaceri, foarte capabil fermier, dar care făcea totul singur și nu a cooptat personal specializat.

„Echipa face o companie”, spune Dascălu, care consideră că a făcut pași decisivi în acumularea capitalului uman. Frizon derulează un proiect de școală duală cu liceul agricol de la Cudalbi, unde începe programul de recrutare de la 14 ani.

Acțiunile AROBS intră la tranzacționare la un preț cu un sfert mai mare decât cel al plasamentului privat. Valoare de piață de aproape 160 milioane euro CITEȘTE ȘI Acțiunile AROBS intră la tranzacționare la un preț cu un sfert mai mare decât cel al plasamentului privat. Valoare de piață de aproape 160 milioane euro

Perspectiva pe termen lung este să asigure un sistem de rotație porumb/soia, să proceseze soia și să aibă ferme de pui, cu beneficiul colectării proprii a gunoiului pe principiului circularității.

Proiectul Frizon nu este doar despre agribusiness. Compania vizează obținerea de certificate de emisie de dioxid de carbon din sechestrarea carbonului în sol, a inițiat un joint venture pentru montarea de panouri solare. Cu un business integrat productivitatea poate crește într-atât de mult încât Dascălu nu exclude ca prețul unui hectar de teren arabil să ajungă la 30.000-40.000 de euro. „E nevoie de capital pentru creștere și investiții”, explică acesta apropierea de bursă.

România – potențial incredibil în agricultură

Fondatorul Frizon vede potențialul de creștere din România. Avantajul competitiv este dat de infrastructură. „Suntem nația cea mai privilegiată din punctul acesta de vedere”, spune Dascălu. „Nu există țară în Uniunea Europeană în care statul să plătească apa, să ți-o aducă pe canal până la sola ta.” În Franța există un sistem mai bun, dar este costisitor, iar în SUA suprafețele sunt mari și au acces slab la infrastructură. Își amintește că a fost în statul Dakota de Nord și pentru multe suprafețe curentul electric era la sute de mile distanță; fermierii foloseau generatoare pentru stațiile meteo și echipamentele de citire a datelor.

Fondul de investiții META Trust, foarte aproape de listarea la bursă. Plasament privat procesat CITEȘTE ȘI Fondul de investiții META Trust, foarte aproape de listarea la bursă. Plasament privat procesat

Căile feroviare reprezintă un alt avantaj. Frizon a dat drumul recent unei linii de cale ferată care nu mai fusese utilizată de 20 de ani; CFR era pe punctul de a închide gara. Transportul feroviar costă 7 euro pe tonă, față de 20 de euro pe tir, unde sunt și mai multe secvențe de încărcare. Diferențialul de 13 euro pe tonă înmulțit la capacitatea silozului de 40.000 de tone se traduce printr-un câștig de 500.000-600.000 de euro numai din transport.

„E țara în care ai toată infrastructura aceasta creată”, rezumă Dascălu. „Peste tot există și nimeni nu vede oportunitățile. Toată lumea vrea să emigreze...” Apă, canale dalate, infrastructură feroviară, curent electric. „Aici dacă 10 ani muncești, devii milionar.... În momentul acesta noi am adus curent electric în toate zonele din câmp”, spune CEO-ul de la Frizon, completând că va putea alimenta tractoare electrice. „E țara tuturor oportunităților.”

Nici din partea de debușee nu există nicio problemă. Traderii de cereale preiau producția. Utilizarea contractelor futures le-a permis vânzarea de floarea soarelui în decembrie, la prețuri mai bune. „Dacă aș avea mai multă marfă, aș vinde-o foarte, foarte ușor”, a conchis șeful companiei care ar urma să ajungă la cota BVB în prima parte a anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
frizon group
bvb
bursa
bt capital partners
teofil dascalu
agricover