Costurile totale ale proiectului de reabilitare a unei componente a sistemului public centralizat de termoficare din Capitală, la care lucrările efective au început în vara anului 2019, au crescut cu peste 50% față de estimarea inițială oficială, din cauza majorării între timp a salariului minim în sectorul construcțiilor și a scumpirii materialelor, iar legislația în vigoare obligă beneficiarul, respectiv Primăria Municipiului București, să ajusteze corespunzător prețurile din contractele de lucrări încheiate pentru acest proiect.
Astfel, costurile totale estimate ale lucrărilor au crescut cu 56,2%, de la 274,89 milioane lei plus TVA la 429,38 milioane lei plus TVA.
Este vorba despre reabilitarea unui număr de 7 obiective ale sistemului de termoficare, însumând o lungime de traseu de conducte de 31,621 kilometri.
Potrivit unui document al Primăriei analizat de Profit.ro, obiectivul de investiții se află în lucru începând cu luna octombrie 2018, Compania Municipală Energetica Servicii București SA executând proiectele tehnice pentru toate cele șapte obiective și începând execuția lucrărilor pentru trei obiective în luna iunie 2019. În octombrie 2021 au fost atribuite prin licitație deschisă contracte de execuție de lucrări pentm încă două obiective, iar pentru ultimele două obiective urmează să se desfășoare proceduri de atribuire în cel mai scurt timp.
"Indicatorii de deviz ai studiului de fezabilitate aprobat prin HCGMB nr. 216/19. 04.2018 au avut la bază prețuri ale materialelor de construcții valabile în anul 2017, iar costul forței de muncă a fost estimat la nivelul aceluiași an. Din anul 2018 până în prezent s-au produs modificări legislative care, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018, au crescut nivelul salariului mediu brut în domeniul Construcții cu un factor de circa 33%. Totodată, a avut loc o creștere semnificativă a prețului materialelor de construcții, conform indicilor de cost pentru prețul materialelor evidențiați de INS. Astfel, prețurile elementelor de fumitură (conductă preizolată, coturi, manșoane etc), precum și ale utilajelor de tipul compensatori și vane a crescut cu indici mergând până la 70% din prețurile anului 2017, uneori chiar mai mult", se menționează în document.
În acest sens, Ordonanța nr. 15 din 30 august 2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare impune obligația ajustării prețului contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale de lucrări, prin actualizarea prețurilor aferente materialelor, iar HG nr. 907/2016 prevede că "În situația în care, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, apar schimbări care determină modificarea în plus a valorilor maximale și/sau modificarea în minus a valorilor minimale ale indicatorilor tehnico-economici aprobați ori depășirea intervalelor prevăzute (…), sunt necesare refacerea corespunzătoare a documentației tehnico-economice aprobate și reluarea procedurii de aprobare a noilor indicatori (... )''.
CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - România a avertizat demult că Europa nu este pregătită să facă față unui dezastru sanitar. Autoritățile nu au alocat niciodată bani pentru stocuri medicale. Inerție "datorată" rutinei sau poate orgoliilor și statistici sumbreAstfel, Compania Municipală Termoenergetica a procedat la actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai studiului de fezabilitate, actualizare care trebuie acum aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
În total, Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, aprobată în 2017, prevede reabilitarea a 500 de kilometric de rețea a circuitului de transport apă fierbinte, reprezentând un traseu de 250 kilometri canal termic și totodată circa 60% din întreaga rețea de transport; traseu împărțit în 67 de obiective.