România va ajunge în scenariul apocaliptic în care va trebui să stingem lumina, dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricității din surse nepoluante, a afirmat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.
El a fost audiat în comisia de anchetă parlamentară privind cauzele prețurilor mari la energie și a afirmat că multe dintre investițiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate și întârziate de autoritățile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale, scrie Agerpres.
"Vreau să aduc la cunoștință comisiei parlamentare de anchetă privind prețul energiei existența unor incoerențe legislative care nu sunt de azi, de ieri. Au fost de-a lungul timpului în România și au generat contradicții între actele normative în vigoare, iar interpretarea lor a dus la situații absurde. Trebuie să vedem cum se pot corecta aceste situații absurde, astfel încât, respectând directivele europene și legislația națională, să ne atingem obiectivele", a precizat Badea.
El a arătat că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate, iar zonele unde au fost construite hidrocentrale au fost ulterior desemnate situri Natura 2000.
"Targetul (de reducere a emisiilor pe care și l-a asumat România - n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce privește tranziția spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacități de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, prețul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili și trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea", a subliniat șeful Hidroelectrica.
Badea a arătat că există situații în care Hidroelectrica vrea să schimbe echipamente vechi cu unele noi și i se cer, de către autoritățile de mediu, studii de impact asupra mediului care durează ani de zile.
"Este profund anormal. Este un exemplu de legislație care trebuie modificată. Nu cred că încălcăm vreo directivă europeană, nici legislația națională. Nu există un impact suplimentar, sunt lucrări de mentenanță normale", a precizat șeful Hidroelectrica.