Cine va coordona extinderea și retehnologizarea Cernavodă. Experiență de peste 60 de ani în nuclear și 50 de centrale la activ, dar și acuzații de nereguli la un proiect de gestionare a deșeurilor atomice militare ale SUA

Cine va coordona extinderea și retehnologizarea Cernavodă. Experiență de peste 60 de ani în nuclear și 50 de centrale la activ, dar și acuzații de nereguli la un proiect de gestionare a deșeurilor atomice militare ale SUA

Un angajat Aecom, lângă barajul de la Mosul (Irak). Sursă foto: aecom.com

scris 16 oct 2020

Aecom, compania americană indicată recent drept viitoare coordonatoare a proiectelor de extindere și retehnologizare a centralei nucleare Cernavodă cu ocazia parafării la Washington a acordului interguvernamental dintre SUA și România privind cooperarea în domeniul nuclear civil, este un gigant multinațional al infrastructurii, ingineriei, proiectării și construcțiilor cu o istorie de peste 100 de ani, 86.000 de angajați în întreaga lume, venituri anuale de mai mult de 20 de miliarde de dolari și experiență de peste 60 de ani în energetica nucleară, contribuind la construirea a aproape 50 de centrale de profil.

Compania este prezentă și în România din 2002, în special în consultanță, proiectare și inginerie pentru proiecte de infrastructură rutieră. Aecom a elaborat Master Planul General de Transport al țării și se numără printre principalii colaboratori ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), lucrând și pentru Primăria Capitalei, CFR, OMV Petrom, Pirelli, Immofinanz sau Strabag.

Urmărește-ne și pe Google News

Anunțul privind implicarea Aecom la Cernavodă vine la puțin timp după ce o fostă divizie a corporației, vândută cu mai puțin de un an înainte, a ajuns la un acord cu autoritățile americane în baza căruia, alături de Bechtel, un alt anume cu rezonanță aparte în România, a acceptat să plătească zeci de milioane de dolari în contextul unor acuzații de nereguli survenite în deceniul 2009-2019 în legătură cu un proiect de gestionare a deșeurilor nucleare militare ale SUA pentru care fusese contractată de către Departamentul pentru Energie de la Washington.

FOTO Cum s-a îndrăgostit un actor din Game of Thrones de un brand românesc CITEȘTE ȘI FOTO Cum s-a îndrăgostit un actor din Game of Thrones de un brand românesc

Implicarea Aecom la Cernavodă a fost anunțată de către ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, și de ministrul român al Economiei, Virgil Popescu. "Acest proiect de la Cernavodă, în valoare de 8 miliarde de dolari, prin care se va retehnologiza Unitatea 1 și se vor construi Unitățile 3 și 4, va contribui la independența energetică a României și va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică. Proiectul va fi coordonat de Aecom și va implica un consorțiu format din companii din SUA, România, Canada și Franța", a declarat ambasadorul Zuckerman.

Contactați de Profit.ro pentru detalii, cei de la Aecom nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

În ultimii peste 60 de ani, Aecom a fost implicată în designul, proiectarea și construcția a 49 de centrale nucleare, printre care primele reactoare de profil din Spania, Italia, Brazilia, Mexic și Taiwan, dar și ultima unitate atomică nouă dată în funcțiune în SUA, Watts Bar Unit 1. Aecom a asigurat mentenanța și prelungirea duratei de viață pentru peste 100 de unități de producție de energie nucleară și este una dintre cele doar două companii americane care furnizează servicii de suport pentru construcții la lucrări de înlocuire de componente majore ale centralelor nucleare, cum ar fi generatoarele de aburi.

Valul de optimism de pe bursele europene, întrerupt de incertitudinile legate de dezoltarea unui vaccin împotriva Covid-19 CITEȘTE ȘI Valul de optimism de pe bursele europene, întrerupt de incertitudinile legate de dezoltarea unui vaccin împotriva Covid-19

Aecom (prescurtare de la Arhitecture, Engineering, Construction, Operation and Management) asigură designul geotehnic pentru proiectul construirii centralei nucleare britanice Hinkley Point C, aflat în plină desfășurare și la care partener, cu o participație de 33,5%, este și gigantul chinez de stat China General Nuclear Power, fostul asociat al Nuclearelectrica la Cernavodă 3-4

În alte domenii, cel mai recent contract internațional major adjudecat de către Aecom este legat de megaproiectul de 500 de miliarde de dolari al Arabiei Saudite de a construi de la zero în deșert o metropolă "futuristă" din punct de vedere tehnologic, denumit NEOM, cu o suprafață cât cea a Belgiei și unde vor lucra și locui peste 1 milion de oameni. Aecom va asigura atât servicii de management de proiect pentru faza 1 a construirii NEOM, cât și designul infrastructurilor de transport și utilități ale viitoarei metropole. 

Aecom a executat numeroase contracte și pentru Pentagon, inclusiv în afara Statelor Unite, printre care se numără și unul de supervizare și monitorizare a lucrărilor de consolidare a barajului de la Mosul din Irak, după eliberarea zonei de sub controlul Statului Islamic. Un portofoliu extins de proiecte și lucrări ale Aecom din întreaga lume și din multiple sectoare poate fi consultat aici.

Primul VIDEO teasing cu Dacia Spring anunță premiera din această săptămână CITEȘTE ȘI Primul VIDEO teasing cu Dacia Spring anunță premiera din această săptămână

În urmă cu mai puțin de o lună, pe 22 septembrie 2020, Departamentul de Justiție de la Washington a anunțat că o fostă divizie a Aecom, vândută în ianuarie anul acesta, a ajuns la un acord cu autoritățile americane în baza căruia a acceptat să plătească în total, alături de Bechtel, suma de 57,75 milioane dolari în contextul unor acuzații de nereguli survenite în perioada 2009-2019 în legătură cu un proiect de gestionare a deșeurilor nucleare militare ale SUA pentru care fusese contractată de către Departamentul pentru Energie de la Washington.

Este vorba de deșeuri provenite din fostul complex nuclear militar de la Hanford, de lângă Washington, înființat în 1943 ca parte a Proiectului Manhattan și care a găzduit și primul reactor de producție de plutoniu al lumii, utilizat la fabricarea primei bombe atomice (experimentale) și a celei de-a treia, cea care a distrus orașul japonez Nagasaki pe 9 august 1945. În timpul războiului rece, complexul a ajuns să dețină 9 reactoare nucleare și 5 mari instalații de procesare a plutoniului, din care erau alimentate cea mai mare parte a celor 60.000 de arme componente ale arsenalului nuclear militar al SUA. După 1989, reactoarele au fost dezafectate, lăsând în urmă 200.000 mc de deșeuri înalt-radioactive lichide și 710.000 mc de deșeuri radioactive solide, și au fost începute lucrări de ecologizare, care au inclus și construirea unei instalații de tratare a deșeurilor.

"Din 2001 și până acum, Departamentul pentru Energie a plătit miliarde de dolari către Bechtel și Aecom pentru proiectarea și construirea instalației de tratare a deșeurilor, al cărei scop este tratarea sutelor de milioane de galoane de deșeuri radioactive periculoase depozitate la Hanford. Pentru construcția, operarea și mentenanța instalației, Bechtel și Aecom au angajat sute de electricieni, mașiniști, sudori și alți muncitori calificați", se arată în comunicatul Departamentului de Justiție.

Activități intensificate de fraudă în contextul lansării iPhone 12 CITEȘTE ȘI Activități intensificate de fraudă în contextul lansării iPhone 12

Aecom și Bechtel au fost acuzate că ar fi facturat Departamentului pentru Energie, în perioada menționată, costuri nejustificate și neeligibile de manoperă de zeci de milioane de dolari, pentru intervaluri în care echipele de pe șantierul instalației de tratare a deșeurilor nu lucrau efectiv. Acordul cu Departamentul de Justiție precizează că niciuna dintre companii nu recunoaște vreo acuzație.

În urmă cu 4 ani, în 2016, în urma unui acord similar, aceleași Aecom și Bechtel au acceptat să plătească în total 125 milioane dolari în contextul unor acuzații potrivit cărora, între 2001 și 2013, ar fi încălcat în cunoștință de cauză standardele de calitate a lucrărilor impuse la Hanford, că ar fi folosit materiale de calitate substandard la unele lucrări și că ar fi utilizat în mod ilegal fonduri federale pentru a face lobby pe lângă Congresul SUA pentru ca acesta să taie bugetul Departamentului pentru Energie dedicat finanțării monitorizării și supravegherii independente a șantierului instalației de tratare a deșeurilor de la Hanford. Compania implicată direct în această speță alături de Bechtel, URS Corporation, a fost preluată de Aecom în 2014.  

Aecom este listată la Bursa din New York, iar printre cei mai mari acționari ai companiei se numără giganți ai asset-manegementului precum PRIMECAP Management (14,16%), Fidelity Management & Research (12,21%) sau Vanguard Group (8,70%).

viewscnt
Afla mai multe despre
aecom cernavoda
aecom reactoarele 3 si 4 cernavoda
aecom retehnologizare unitate 1 cernavoda
acord sua-romania cooperare domeniul nuclear civil
nuclearelectrica centrala de la cernavoda
bechtel