Racordare gratuită. Operatorii de distribuție vor suporta costurile racordării noilor clienți la rețelele de gaze și electricitate

Racordare gratuită. Operatorii de distribuție vor suporta costurile racordării noilor clienți la rețelele de gaze și electricitate
scris 13 oct 2020

Companiile distribuitoare de energie și gaze vor suporta costurile legate de racordarea la rețea a noilor clienți, iar aceste costuri se vor regăsi ulterior în factura consumatorilor, însă nu vor depăși 1% din tariful de distribuție, a declarat Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

"Este vorba despre toți consumatorii casnici și unii non-casnici. Costurile de racordare vor fi suportate de operatorul de distribuție, dar el are posibilitatea să le includă în planurile de investiții anuale, care în final se vor transfera în tarifele de distribuție, prin socializare. Valoarea este foarte mică. S-a făcut un calcul, o estimare, iar tariful de distribuție crește aproape nesemnificativ. Este vorba de zero și ceva la sută, sub 1%. Este o măsură bună, pentru ca toți consumatorii, inclusiv cei din categoria vulnerabililor, să aibă posibilitatea să fie racordați și să beneficieze de acest serviciu", a susținut oficialul guvernamental, la Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
Renault confirmă: Dacia Sandero va fi produs doar în Maroc. La uzina din România vor fi fabricate „alte modele” CITEȘTE ȘI Renault confirmă: Dacia Sandero va fi produs doar în Maroc. La uzina din România vor fi fabricate „alte modele”

El a subliniat că această măsură va fi luată atât în ceea ce privește racordarea la sistemul de gaze, cât și în privința noilor clienți de energie electrică, scrie Agerpres.

"Dorim ca operatorii de distribuție să finanțeze și branșamentele și unele dezvoltări viitoare ale localităților. De aceea se precizează că, dacă o unitate teritorial-administrativă are în plan extinderea acesteia, operatorul de distribuție trebuie să includă în planul de investiții din anul următor extinderea rețelei și în zona nouă", a completat Havrileț.

În septembrie, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), afirma că intenția autorităților de a extinde rețeaua de gaze a țării ignoră principiul eficienței economice, iar consumatorii vor fi cei care vor suporta, în facturi, aceste costuri.

"Deci, vorbim de zone restrânse de concesiune unde cetățenii vor trebui să suporte aceste tarife. Aici intervin probleme precum pe ce perioadă. Pentru a fi suportabile, se vor duce pe zeci de ani, ceea ce va genera dificultăți operatorilor de distribuție, mai ales în cazul celor mici", a precizat ea.

Potrivit lui Vlăsceanu, există în acest moment 36 de operatori de distribuție, iar cei mici nu au capacitate financiară să suporte aceste extinderi.

La rândul său, Eric Stab, directorul general al Engie România, spunea, în septembrie, că proiectul autorităților de extindere a rețelei de gaze seamănă cu legenda Meșterului Manole și trebuie să fim foarte atenți să nu facem mai mult rău, plecând de la o intenție bună.

"Poate fi asemănată situația cu legenda Meșterului Manole, pe care toată lumea o știe, chiar și străini ca mine. Știm ce s-a întâmplat cu meșterul Manole și cu soția sa, când a încercat să construiască mănăstirea Curtea de Argeș și a finalizat prin a se sacrifica pe sine, familia sa și echipa sa. Trebuie să avem mare grijă pe viitor, că avem intenții bune să construim - construirea unei mănăstiri e o intenție bună, construirea unei rețele de gaze e o intenție bună, dar nu trebuie să o facem într-un fel în care să ne autosacrificăm", a susținut Stab.

viewscnt
Afla mai multe despre
havrileț
ministerul energiei