Departamentul pentru Comerț al Statelor Unite a stabilit un tarif antidumping preliminar de 84% pentru importurile americane de table din aliaje de aluminiu provenite de la producătorul din România Alro Slatina, a anunțat compania, în condițiile în care cota avută în vedere inițial de către autoritățile americane era semnificativ mai mică, respectiv de 56,22%.
În martie, Alro a fost reclamată la Departamentul pentru Comerț de către o organizație profesională a producătorilor de aluminiu din SUA pentru vânzare de produse la prețuri de dumping pe piața americană în perioada 2017-2019. Alro a transmis atunci că, în opinia sa, plângerea este nefondată.
"În cazul tablelor originare din România, fabricate de Alro SA, tariful antidumping preliminar stabilit de către Departamentul de Comerț din Statele Unite, cu aplicare imediată, este de 83,94%. Compania continuă să considere plângerea ca fiind nefondată, iar calculele care stau la baza acesteia ca fiind eronate, și intenționează să își apere cu fermitate poziția în fața autorităților americane implicate", se arată într-un comunicat de luni al Alro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania adaugă că tarifele nu vor fi impuse retroactiv și că face demersuri pentru a reduce impactul advers cu care s-ar putea confrunta în cazul în care plângerea va fi soluționată negativ. O decizie finală va fi luată de către autoritățile americane în februarie anul viitor.
Pentru importurile de table din aliaje de aluminiu provenite de la alți producători din România, Departamentul pentru Comerț din SUA a stabilit un tarif antidumping preliminar de 12,51%.
Exporturile românești de astfel de produse în SUA au explodat în ultimii doi ani, de la 1.321 tone metrice în 2017 la 4.361 tone în 2018 și peste 10.000 tone anul trecut, potrivit statisticilor oficiale americane. Valoarea acestor exporturi s-a majorat de la circa 4,3 milioane dolari în 2017 la 14,61 milioane dolari în 2018, ajungând la 29,37 milioane dolari în 2019.
Secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a anunțat vineri că SUA impun tarife antidumping la importurile de tablă din aluminiu din 18 țări, inclusiv România. În total, valoarea importurilor vizate de noile tarife se ridică la 1,96 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Nobelul Economiei, atribuit americanilor Paul Milgrom și Robert Wilson, care au conceptualizat o teorie despre optimizarea vânzărilor la licitațieHotărârea preliminară a Departamentului de Comerț al Statelor Unite a fost este aceea de a impune producătorilor vizați tarife antidumping între 1,24 % și 352,71 %. Aplicarea tarifelor va începe imediat, a explicat Ross pentru Fox Business.
"Acesta este cel mai amplu caz investigat de departamentul nostru în ultimii peste 20 de ani", a declarat Ross, citat în presa internațională. Comisia pentru Comerț Internațional a SUA a stabilit, în urma investigației preliminare începute la finele lunii martie, că există "indicii clare" că industria americană este "lovită semnificativ" de importurile de table din aliaj de aluminiu din 18 țări, printre care și România. În aprilie, Comisia a anunțat că urmează să stabilească tarife antidumping.
Potrivit autorităților americane, tablele din aliaje de aluminiu provenite din România și alte state, printre care Croația, Turcia, Serbia și Slovenia, sunt vândute pe piața din SUA la prețuri de dumping. În cazul tablelor originare din România, fabricate de către Alro SA, tariful antidumping propus inițial pentru a fi analizat de către Departamentul de Comerț din Statele Unite, în martie, era de 56,22%.
CITEȘTE ȘI Guvernul se duce la Curtea Constituțională pentru a opri creșterea pensiilor cu 40%Alro, care este cel mai mare consumator de energie electrică din România, și-a majorat în primele 6 luni ale anului cu 83% câștigul pretaxare EBITDA, la 430,26 milioane lei, de la 235,12 milioane lei față de S1 2019. Profitabilitatea s-a ameliorat drastic în condițiile aplicării și în România a schemei de ajutor de stat convenită la nivel european pentru marii consumatori energetici industriali, de subvenționare de la bugetul de stat a costurilor cu achizițiile obligatorii de certificate de emisii CO2. Informația surprinzătoare a adus o creștere de peste 11% a acțiunilor la debutul sesiunii de tranzacționare din ziua raportării financiare. Aceasta a surmontat chiar și un declin al livrărilor, precum și prețul redus al aluminiului primar pe bursa de metale neferoase din Londra.
Alro este, totodată, unul dintre principalii beneficiari ai unei scheme de ajutor de stat instituită în 2015, care a constat în reducerea cu până la 85% a cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie regenerabilă pentru marii consumatori industriali de electricitate.
Compania Alro Slatina este controlată de grupul Vimetco al miliardarului rus Vitali Matchitski, cu peste 54% din acțiuni. Frații Pavăl dețin 23,2% din capitalul producătorului de aluminiu.