Oficiul antimonopol polonez UOKIK a anunțat miercuri că a aplicat o amendă-record - în valoare 29 de miliarde de zloți (6,46 de miliarde de euro) - gigantului rus Gazprom, din cauza construirii gazoductului Nord Stream 2 care leagă Rusia și Germania, relatează AFP.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Cinci societăți occidentale, angajate în construirea gazoductului - grupurile francez Engie Energy, germane Uniper și Wintershall, austriac OMV și anglo-olandez Shell - au fost condamnate, de asemenea, la plata unei amenzi cumulate în valoare de 234 de milioane de zloți (52 de milioane de euro), scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI UE lansează obligațiuni cu impact social de până la 100 miliarde euro în cadrul SURE, de care beneficiază și RomâniaUOKIK acuză acești giganți de faptul că au creat o coîntreprindere fără acordul său.
În 2016, UOKIK aprecia că Nord Stream 2 putea dăuna concurenței și a refuzat să aprobe acest consorțiu, după care a lansat, doi ani mai târziu, o procedură împotriva celor șase societăți.
”Conform unei decizii a președintelui Oficiului Concurenței și Protecției Consumatorilor, entitățile sunt obligate să rezilieze acordurile încheiate în vederea finanțării gazoductului Nord Stream 2”, anunță într-un comunicat UOKiK.
Polonia, Ucraina și țările baltice Estonia, Letonia și Lituania se opun Nord Stream 2, apreciind că este vorba despre un proiect ”politic”.
”Nord Stream 2 este un element de politică, geopolitică, purtat cu perseverență de Federația rusă”, denunța săptămâna trecută, la Bruxelles, premierul polonez Mateusz Morawiecki.
”Acesta nu este nimic altceva decât un element al geopoliticii ruse care vizează nu doar interesele Poloniei, ci ale întregii Europe Centrale și de Est și ale unei mari părți a Uniunii Europene (UE), și unul dintre fundamentele acesteia - solidaritatea energetică”, sublinia el.
În urma otrăvirii cu noviciok a lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, UE a evocat posibile sancționări ale Rusiei, iar Germania, care deține președinția semestrială a Uniunii, nu exclude săblocheze lucrările la Nord Stream 2.
Mateusz Morawiecki a legat în mod explicit cele două lucruri.
”Sper că azi multe țări vor confirma că otrăvirea domnului Navalnîi și Nord Stream 2 nu sunt subiecte separate”, insista el la Bruxelles.
Gazoductul este criticat, de asemenea, de către Statele Unite, care amenință să impună sancțiuni întreprinderilor ce participă la construirea gazoductului.
După anunțarea amenzilor, acțiunile Gazprom au scăzut cu aproape 1,4% la Bursa de la Moscova.