Producția internă de gaze naturale a României poate fi insuficientă pentru asigurarea la prețuri reglementate a întregului necesar din iarna viitoare al furnizorilor care vând gaze populației și CET-urilor, reiese dintr-o ordonanță de urgență adoptată acum de Guvern.
Aceasta modifică noile măsuri aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, după ce industria de profil a semnalat mai multe probleme. Proiectul de OUG a fost prezentat de Profit.ro în urmă cu o săptămână.
Legislația intrată în vigoare de la 1 aprilie prevede că producătorii români de gaze naturale sunt obligați, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, să vândă gaze la prețuri fixe reglementate, de 150 și respectiv de 250 lei/MWh, furnizorilor clienților casnici, pe de o parte, și CET-urilor care alimentează cu agent termic sistemele centralizate de încălzire ce asigură căldura și apa caldă pentru populație, precum și furnizorilor de gaze care livrează gaze acestor CET-uri, pe de altă parte.
Prețurile reglementate de 150 și 250 lei/MWh vizează cantitatea de gaze naturale necesară clienților casnici și CET-urilor care asigură agentul termic pentru populație în iarna viitoare, adică în perioada în perioada 1 noiembrie 2022-31 martie 2023.
Legislația în vigoare prevede și modalitatea de calcul al cantităților de gaze naturale din producția internă pe care producătorii români au obligația de a le vinde furnizorilor clienților casnici și CET-urilor sau direct producătorilor de energie termică.
OUG adoptată astăzi de Executiv introduce o prevedere nouă, care sugerează că este posibil ca producătorii să nu dispună de suficiente cantități pentru a asigura integral consumul casnic la prețuri reglementate.
CITEȘTE ȘI Rafila vrea să-i ia SMURD-ul lui Arafat"După punctul 13 se introduce un nou punct, pct. 14, cu următorul cuprins: <14. În situația in care cantitatea totală de gaze naturale determinată în conformitate cu formulele de la punctul 6 literele b) și c) (pentru care fiecare producător are obligația să încheie contracte de vânzare-cumpărare cu furnizorii clienților casnici și CET-urilor, precum și direct cu CET-urile – n.r.) diferă de totalul producției disponibile a producătorilor, pentru perioada respectivă, obligația de vânzare a fiecărui producător se ajustează proporțional cu ponderea disponibilului fiecărui producător în disponibilul total pentru perioada respectivă. Alocarea cantităților destinate fiecărui furnizor se determina aplicând cantităților calculate pentru aceștia, ponderea obligației ajustate în totalul cantităților calculate pentru fiecare producător. Defalcarea cantităților destinate înmagazinării pentru CC si PET se realizează proporțional cu ponderea consumului CC si PET in necesarul de consum>", este textul nou introdus.
Totalul producției disponibile a producătorilor, după respectarea obligațiilor asumate de aceștia prin contractele încheiate anterior datei de 1 aprilie 2022, cu livrare în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, se stabilește ca fiind diferența dintre cantitățile de gaze naturale estimate a fi produse de fiecare producător, cu excepția cantităților de gaze naturale destinate consumurilor tehnologice specifice operațiunilor petroliere, a consumului propriu și a cantităților de gaze naturale reinjectate în zăcăminte, în scop tehnologic, exceptate de la plata redevenței în condițiile legii, în perioada respectivă, și cantitățile de gaze naturale din producția internă curentă contractată pentru vânzare de către fiecare producător, anterior datei de 1 aprilie, cu livrare în perioada respectivă.
Eventuala posibilă insuficiență a producției interne de gaze de livrat la prețuri reglementate de către producători nu afectează juridic plafoanele de prețuri impuse furnizorilor în raport cu clienții finali – casnici, noncasnici și CET-uri. Asta înseamnă că, chiar dacă nu vor putea cumpăra la prețuri reglementate de la producători tot necesarul de aprovizionare de la iarnă pentru populație și producătorii de energie termică, furnizorii vor fi în continuare obligați să le vândă acestora gaze la preț plafonat, de 0,37 lei/kWh.