Operatorii de rețele de energie și gaze au cerut garanții de la stat că-și vor recupera pierderile provocate de scumpirile angro galopante. Deocamdată au fost refuzați

Operatorii de rețele de energie și gaze au cerut garanții de la stat că-și vor recupera pierderile provocate de scumpirile angro galopante. Deocamdată au fost refuzați
scris 8 apr 2022

Operatorii rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale, alături de operatorii de transport și sistem Transelectrica și Transgaz, au solicitat autorităților să le ofere garanții de stat că își vor recupera pierderile de anul acesta provocate de diferența dintre prețurile reale la care cumpără angro din piață energie și gaze pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) și prețurile care le sunt recunoscute de către ANRE în tarifele reglementate practicate, pentru a putea împrumuta de la bănci, de pe piețele financiare sau de la acționari banii necesari continuării achizițiilor pentru acoperirea CPT, însă cel puțin deocamdată au fost refuzați.

De la 1 aprilie 2022, ANRE a aprobat majorarea tarifelor de transport și distribuție de energie și gaze, majorare care acoperă însă doar pierderile înregistrate anul trecut de operatori ca urmare a scumpirii galopante a achizițiilor necesare CPT.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Elena Udrea - condamnată la 6 ani de închisoare cu executare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Elena Udrea - condamnată la 6 ani de închisoare cu executare

În același timp, noile tarife de transport și distribuție nu mai pot fi modificate timp de un an, până la 1 aprilie 2023, după cum prevede recenta OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

În schimb, prețurile de achiziție din piață au continuat să crească de la începutul anului și nu dau semne de temperare, astfel că, chiar și cu majorarea de tarife de la 1 aprilie, pierderile operatorilor se adâncesc.

Rafila vrea să-i ia SMURD-ul lui Arafat CITEȘTE ȘI Rafila vrea să-i ia SMURD-ul lui Arafat

Situația este mai complicată pe partea de energie electrică. În martie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la OPCOM a ajuns la 1.357 lei/MWh, față de 932 lei/MWh în februarie și numai 266 lei/MWh în martie 2021.

Surse din industria de profil estimează că, per total, în cursul acestui an, pierderile cumulate ale distribuitorilor și transportatatorului de electricitate din diferența dintre costurile de achiziție ale energiei pentru CPT și cât recuperează din tarifele aprobate de ANRE pot ajunge la 3,5 miliarde lei. Mai mult, băncile au avertizat că se apropie de limita legală de expunere, atât față de sectorul energetic în general, cât și față de grupurile din care fac parte operatorii, ceea ce face tot mai dificilă finanțarea pierderilor, riscul apariției de insolvențe fiind real.

Ciolacu - O nouă amânare a ratelor a fost discutată cu băncile și s-a ajuns la un acord CITEȘTE ȘI Ciolacu - O nouă amânare a ratelor a fost discutată cu băncile și s-a ajuns la un acord

OUG nr. 27/2022 prevede că "Pentru operatorii economici titulari de licență, prestatori ai serviciilor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, costurile suplimentare finanțate din împrumuturi bancare, realizate în perioada de aplicabilitate a prezentei ordonanțe de urgență, destinate achiziției de energie electrică și gaze naturale în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic și, respectiv, consumului tehnologic, față de costurile recunoscute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în tarife, se vor capitaliza pentru o perioadă de maximum 5 ani și se recunosc în tarifele reglementate la o rată a rentabilității de 50% din rata reglementată de rentabilitate aplicată în perioada a IV-a de reglementare".

Industria consideră însă că această prevedere nu este suficientă și a cerut autorităților să îi ofere o formă de garanție de stat pentru recuperarea costurilor suplimentare, pentru a putea continua să se împrumute - de la bănci, de pe piețele financiare sau de la acționari.

Arctic deschide în România un hub regional ce va aproviziona 23 de țări CITEȘTE ȘI Arctic deschide în România un hub regional ce va aproviziona 23 de țări

Astfel, la dezbaterea proiectului de lege de aprobare a OUG nr. 27/2022 din Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat a fost propus un amendament în acest sens, care statuează explicit că ANRE va aproba majorarea tarifelor de la 1 aprilie 2023 pentru recuperarea pierderilor din 2022 și că statul garantează recuperarea acestor pierderi în conformitate cu legislația privind datoria publică.

"Costurile suplimentare aferente consumului propriu tehnologic al operatorilor economici prestatori ai serviciilor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, înregistrate în perioada 01.01.2022 31.03.2023, sunt garantate de stat în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările și completările ulterioare și cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat. Plafonul anual al garanțiilor emise, condițiile de acordare a acestora și de eligibilitate a operatorilor beneficiari, precum și regulile de gestionare a garanțiilor se stabilesc prin norme aprobate prin Hotărâre a Guvernului în termen de maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență", stipulează amendamentul propus.

Minele plutitoare din Marea Neagră pun în pericol comerțul cu cereale și petrol CITEȘTE ȘI Minele plutitoare din Marea Neagră pun în pericol comerțul cu cereale și petrol

Justificarea acestuia este că, în contextul creșterii semnificative a prețurilor pe piețele angro, costurile anuale cu acoperirea CPT au ajuns să reprezinte 50% din bugetele anuale ale distribuitorilor de gaze și 60% din cele ale distribuitorilor de energie.

"În contextul înghețării tarifelor de distribuție pentru perioada de aplicabilitate a ordonanței și având în vedere impactul negativ semnificativ al costului în bugetul anual al operatorilor de distribuție, soluția de capitalizare pentru o perioadă de maximum 5 ani trebuie coroborată cu posibilitatea unor garanții de stat. Din înțelegerea noastră, garanțiile de stat pot fi acordate pentru împrumuturi interne, pentru finanțarea proiectelor sau a activităților de importanță prioritară pentru România sau pentru alte destinații stabilite și aprobate de Guvern", se mai menționază în fundamentarea amendamentului.

One United Properties achiziționează un teren de peste 3.000 metri pătrați pentru extinderea dezvoltării One Lake Club, pe malul Lacului Tei CITEȘTE ȘI One United Properties achiziționează un teren de peste 3.000 metri pătrați pentru extinderea dezvoltării One Lake Club, pe malul Lacului Tei

Amendamentul a fost însă respins la vot în cadrul ședinței Comisiei. Mai există însă posibilitatea rediscutării sale atunci când proiectul de aprobare a OUG va fi supus la vot în plenul Senatului.

Potrivit surselor citate, soluția garanțiilor de stat pentru recuperarea acestor costuri a fost respinsă și de Guvern, care se teme de riscul ca oferirea de astfel de garanții să înrăutățească cifrele oficiale privind deficitul bugetar și datoria publică.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaz
garantii de stat pierderi distribuitori energie
consum propriu tehnologic distribuitori energie gaze