Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a sărit de 70 de bani/l. Care este explicația

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a sărit de 70 de bani/l. Care este explicația
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 apr 2022

Diferența dintre prețul motorinei și cel a benzinei a crescut cu peste 10 bani/l în numai 4 zile, depășind nivelul de 70 de bani/l, ca urmare a dezechilibrului dintre cererea și oferta de combustibil diesel la nivel european și local, accentuat de războiul din Ucraina. Joi, cea mai ieftină benzină comercializată în capitală costa 7,65 lei/l, în timp ce cea mai ieftină motorină se putea cumpăra cu 8,35 lei/l la unele stații Petrom.

De ce este important: În pofida ieftinirii petrolului Brent din ultimele zile, acesta cobrând sub nivelul de 100 dolari/baril, situația nu este specifică României, putând fi întâlnită în majoritatea statelor membre UE și în Marea Britania. Peste 50% din motorina importată de statele europene provine, potrivit BBC, din Rusia.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea important: România este la rândul său importator net de produse petroliere, în special motorină. Potrivit unor surse din piață, în 2021, 30% din necesarul de motorină a fost importat din Federația Rusă, 90-95% prin terminalele Oil Terminal.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

În ultimele 4 zile, prețurile motorinei și benzinei în stațiile locale au avut evoluții contrastante.

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a sărit de 70 de bani/l. Care este explicația

Benzina s-a ieftinit cu aproximativ un ban în stațiile Petrom, cu 10 bani în cele OMV și Lukoil și cu 5 bani în stațiile MOL.

De duminică până joi, motorina în schimb s-a scumpit cu 11 bani pe litru în stațiile Petrom, cu 5 bani/l în cele OMV, cu 4 bani/l în stațiile Lukoil și cu 2 bani în stațiile Mol.

În urma acestei evoluții, diferența de prețuri dintre carburanți a crescut în 4 zile de la 56-59 bani/l la 71 bani/l. Singura excepție este MOL unde diferența este de doar 66 bani/l, ca urmare a faptului că are cel mai ridicat preț la benzină, cu 4 bani peste cel mai scump concurent, OMV.

Potrivit INS, în 2021, producția de țiței a României a fost de 3,1 milioane tone echivalent petrol (TEP), în timp ce importurile de țiței au fost de mai mult de 2 ori mai ridicate, de 6,8 milioane tep.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Doar una dintre cele 3 mari rafinării din România, Petrobrazi operată de OMV Petrom, folosește majoritar țiței autohton, celelalte două, Petrotel, deținută de Lukoil, și Petromidia, a Rompetrol, utilizând țiței rusesc, respectiv kazah.

În plus, România a importat produse 3,9 milioane tep de produse petroliere, motorina fiind cel mai important dintre acestea.

Acesta este motvul pentru care Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global, au avertizat că Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în condițiie în care fluxurile de motorină dinpre Rusia se reduc în urma invaziei din Ucraina. Prețul motorinei în Europa a crescut accelerat în ultimele săptămâni, fiind inflamate și de posibilitatea interzicerii de către UE a importului de țiței din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
rusia
ue