Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de resort, a lansat procedurile de realizare a unui studiu de fezabilitate pentru un parc fotovoltaic cu putere instalată de cel puțin 300 MW în județul Brașov, pe amplasamentul lacului de acumulare al obiectivului amenajării hidroenergetice a râului Olt pe sectorul Făgăraș Hoghiz, proiect de amenajare aprobat inițial în 1989 de către Consiliul de Stat al RSR și abandonat între timp.
Operațiunea a fost anunțată anterior de Profit.ro ca fiind pregătită.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Amplasamentul propus se află în interiorul fostului lac de acumulare al obiectivului de investiții <AHE complexă a râului Olt pe sectorul Făgăraș Hoghiz>, unde Hidroelectrica SA are achiziționate terenuri în suprafață de 396 hectare, în vecinătatea râului Olt, respectiv în zona localităților Hoghiz, Șercaia, Mândra (Șona)", se menționează într-un document al companiei.
Hidroelectrica preconizează că unitatea de producție de energie solară va avea o putere instalată de cel puțin 300 MW.
"Racordarea la sistemul energetic național (SEN) este posibilă prin construcția unei stații de 110 kV/400 kV (evacuare către operatorul de transport Transelectrica SA) în regim de tarif de racordare, precum și a unei linii LEA de 400 kV (11 km) de la punctul de producere la punctul de racordare (în funcție de amplasamentul stației stabilit prin ATR). Este necesară și construcția unei linii de 20 kV pentru racordul la rețeaua electrică de distribuție (RED)", mai relevă sursa citată.
Acolo se mai precizează că, ulterior dezvoltării parcului fotovoltaic, s-ar putea lua în considerare și construirea unei capacități de producere a hidrogenului pe lângă acesta.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Morphosis Capital preia Stay Fit Gym, al doilea cel mai mare lanț de săli de fitness din România. Expansiune accelerată la nivel naționalHidroelectrica mai vrea să construiască un parc fotovoltaic de 45 MW pe un teren de 55 de hectare pe care îl deține în extravilanul comunei Tudor Vladimirescu din județul Brăila. Compania are în vedere și un așa-numit "Proiect-pilot Nufărul", constând în construirea și amplasarea pe unul dintre lacurile de acumulare din portofoliul său a unui sistem flotant de panouri fotovoltaice.
Proiectul amenajării hidroenergetice a râului Olt pe sectorul Făgăraș Hoghiz a fost aprobat inițial prin Decretul Consiliului de Stat al RSR nr. 24/1989, fiind abandonat definitiv 30 de ani mai târziu, în 2019. Motivul renunțării a fost că partea energetică a proiectului prevedea o hidrocentrală de numai 27 MW, grosul lucrărilor vizând asigurarea în zonă a apei pentru irigații agricole, precum și protecția față de inundații.