CONFIRMARE. ANRE decide unilateral liberalizarea pieței de energie în etape. Nuclearelectrica și Hidroelectrica, obligate să vândă peste 1,5 TWh la preț reglementat în primele 2 luni ale anului viitor

CONFIRMARE. ANRE decide unilateral liberalizarea pieței de energie în etape. Nuclearelectrica și Hidroelectrica, obligate să vândă peste 1,5 TWh la preț reglementat în primele 2 luni ale anului viitor
scris 9 nov 2019

Piața de energie electrică se va liberaliza în etape, până pe 1 iulie 2021, potrivit programului deja anunțat și adoptat tacit de Senat, dacă două proiecte de ordine ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) publicate vineri vor intra în vigoare. Deși susține că respectă “voința” instituțiilor statului, ANRE vine cu o noutate, obligând cei doi producători de stat de energie ieftină, Nuclearelectrica și Hidroelectrica să vândă la preț reglementat aproximativ 1,5 TWh, jumătatea din cantitatea comercializată la preț reglementat în în întreg anul 2019, în numai două luni (ianuarie și februarie 2020).

Profit.ro a anunțat la începutul lunii septembrie că ANRE vrea să modifice normele proprii de aplicare a unor prevederi referitoare la piața de gaze naturale din celebra și controversata OUG nr. 114/2018, prevederi de legislație primară care au dus la declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement împotriva României.

Urmărește-ne și pe Google News

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Unul dintre cele două proiecte prevede că obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate este de 100% din necesarul de consum al clienților casnici pentru luna ianuarie 2020, respectiv 80%, pentru luna februarie 2020.

În lunile ianuarie și februarie 2019, consumul consumatorilor casnici în regim reglementat a fost de 1,58 TWh. Cum consumul pe ianuarie a fost de 0,88 TWh, iar cel pe februarie a fost de 0,77 TWh, rezultă, în urma aplicării procentului de 80% pentru cea de-a doua lună, “necesar de consum al clienților casnici” de 1,49 TWh.

Numai că acesta ar putea fi și mai mare, cu maxim 7% pentru că, potrivit aceluiași proiect, “necesarul de consum al clienților casnici” este definit drept “cantitatea de energie electrică, stabilită pe baza prognozei de consum a clienților casnici pentru care FUI aplica tarife reglementate, transmisă de către FUI, care poate fi cu cel mult 7% mai mare decât consumul rezultat prin înmulțirea consumului mediu lunar al clienților casnici ai aceluiași FUI din ultimele 12 luni anterioare perioadei de stabilire a tarifelor reglementate cu numărul de luni din perioada de aplicare”.

În 2019, Nuclearelectrica a fost obligată să furnizeze la preț reglementat 1,37 TWh, reprezentând 13,4% din cantitatea totală produsă, iar Hidroelectrica 1,63 TWh de energie, echivalentul a aproape 10% din producția de anul trecut.

După cele două luni de iarnă, cele două companii vor fi nevoite să acopere 60% din consumul clienților casnici din regim reglementat până pe 1 iunlie 2020, 40% până pe 1 ianuarie 2021 și 20% până pe 1 iulie 2020.

Probabil că decizia ANRE va fi atacată în instanță de producători, cum s-a întâmplat și anul trecut cu Hidroelectrica, mai ales că deja cel puțin o parte din energia pentru ianuarie și februarie a fost deja contractată. Cele două companii ar putea fi nevoite să achiziționeze de pe piețele centralizate operate de OPCOM energie la preț de piață, de peste 3-400 lei/MWh, pentru a o vinde furnizorilor la un preț de 188,3 lei/MWh (Nuclearelectrica), respectiv 111,6 lei/MWh (Hidroelectrica). Iar cum cerererea pe aceste piețe va fi majorată prin apariția celor doi "cumpărători" neașteptați, prețurile ar putea să explodeze.

Invocând faptul că România riscă sancțiuni de la Comisia Europeană pe tema OUG 114/2018, și a ordonanței soră, 19/2019, ANRE pare decisă să adopte, contrar oricărei norme legislative, legislația secundară înainte celei primare. Potrivit legislației primare aflată încă în vigoare, perioada la care ar înceta aplicarea reglementării prețurilor ar urma să expire de-abia în 2022.

ANRE susține, în nota de fundamentare că “instituțiile statului” au elaborat deja programul de liberalizare, fără să amintească faptul că încă nu l-au adoptat:

“Precizăm faptul că, în aplicarea prevederilor art. 10 (5) din Regulament, instituțiile statului (Guvern, Parlament) au elaborat un calendar de eliminare a prețurilor reglementate pentru perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021, prin reducerea succesivă a cantităților de energie electrică alocate pe contractele reglementate. Acest calendar este cuprins atât în scrisoarea nr. 121565/27.09.2019 transmisă de Guvernul Romaniei către Comisia Europeană, cât și în Raportul nr. XXI/100/02.10.2019 al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat”.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
oug 114
abrogare
nuclearelectrica
hidroelectrica