Concernul energetic german RWE a decis să majoreze capitalul furnizorului român de energie și gaze RWE Energie SRL, pe care îl controlează indirect, prin intermediul a două divizii maghiare, cu peste 9 milioane de euro, prin conversia în părți sociale a unei creanțe deținute de acționarul principal Budapesti Elektromos Művek.
În aprilie anul trecut, Budapesti Elektromos Művek, cel mai mare furnizor de energie din regiunea Budapesta, a acordat firmei românești RWE Energie SRL, la care este acționar principal, un împrumut în valoare de 8 miliarde de forinți, echivalentul a aproape 120 milioane lei.
Din acest împrumut, o parte în valoare de circa 41,6 milioane lei (peste 9 milioane euro) va fi reconvertită în părți sociale, capitalul social al RWE Energie SRL urmând să fie majorat cu această sumă. În acest fel, capitalul furnizorului român de energie și gaze se va tripla, de la 19,64 la 61,24 milioane lei, iar participația Budapesti Elektromos Művek la RWE Energie SRL va crește la peste 99,99% din capital. Restul este deținut tot de o firmă cu profil energetic din Ungaria controlată de germanii de la RWE, Eszak Magyarorszagi Aramszolgaltato.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Pentru evitarea oricărui dubiu, pentru plata restului de 78,36 milioane lei din valoarea totală a creanței, societatea va rămâne în continuare obligată față de asociatul Budapesti Elektromos Művek, conform înțelegerilor dintre aceștia", se arată într-un document recent al RWE Energie SRL.
Compania energetică maghiară Budapesti Elektromos Művek, care deține RWE Energie SRL și este listată la bursa din Budapesta, este controlată în proporție de peste 55% de grupul german RWE, prin vehiculul investițional înregistrat în Olanda Innogy International Participations NV.
RWE Energie SRL deține licență de furnizare de energie electrică din 2010 și era, în noiembrie 2017, al doilea cel mai mare furnizor independent de pe piața locală, după OMV Petrom, potrivit ultimelor date ANRE. La nivelul întregii piețe, RWE se clasa pe locul 7, după cei cinci giganți furnizori de ultimă instanță și OMV Petrom, având o cotă de 3,58%.
CITEȘTE ȘI Statul nu se poate abține să nu fie prociclicTot anul trecut, în mai, RWE a preluat clienții furnizorului local de energie electrică și gaze naturale Fidelis Energy Iași, controlat de oamenii de afaceri Marius Ivanov și Cătălin Vișan. Germanii dețin 2 licențe de furnizare de gaze naturale în România, una pe numele RWE Energie SRL, iar cealaltă pe numele firmei germane RWE Supply&Trading GmbH.
Compania a terminat anul 2016 cu pierderi de 6,88 milioane lei, în ușoară creștere față de 2015, și cu o cifră de afaceri de 233,88 milioane lei, mai mult decât dublă comparativ cu anul anterior.
Potrivit ultimelor date disponibile, grupul german RWE a terminat primele 9 luni ale anului trecut cu un profit net ajustat de 876 milioane euro și cu venituri totale de peste 32 miliarde euro. Compania este activă în special în producția, furnizarea și tradingul de energie electrică, deținând centrale de generare pe bază de cărbune și gaze naturale, precum și nucleare, dar și capacități de producție de energie regenerabilă.