Compania britanică Prospex Oil and Gas și partenerii de la Raffles Energy, care dețin împreună concesiunea de hidrocarburi EIV-1 Suceava, din nord-estul României, au început producția de gaze naturale la sonda Baineț, forată toamna trecută. Primele cantități de gaze au fost vândute deja pe piața locală.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Sonda Baineț are un debit inițial de circa 20.000 de metri cubi standard pe zi, care poate fi ajustat în funcție de performanță și de cererea din piață. Gazele extrase sunt vândute în sistemul național operat de Transgaz la un preț de piață de circa 6 euro/mcf (1.000 picioare cub, sau aproximativ 28,317 metri cubi).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prospex Oil and Gas, companie de investiții în petrol și gaze listată pe piața AIM a bursei de la Londra, a cumpărat, anul trecut, 50% din drepturile de explorare aferente concesiunii Suceava de la Raffles Energy SRL, operatorul concesiunii, în schimbul sumei de 750.000 de euro. Achiziția a fost realizată prin intermediul subsidiarei PXOG Massey Limited.
Sonda Baineț a fost forată în noiembrie 2017 la o adâncime de 600 de metri, cele două companii anunțând că au găsit un zăcământ de gaze naturale conținând peste 99% metan, care a fost testat la un debit de aproximativ 33.000 metri cubi /zi.
Sonda a fost conectată la instalația de procesare a gazelor din Bilca operată de Raffles. Costul total al proiectului s-a ridicat la 800.000 de euro, din care 400.000 reprezintă aportul Prospex.
“Începerea producției de gaze în România este un eveniment important, care transformă Prospex întro companie generatoare de venituri. Cu numeroase perspective similare deja identificate în perimetrul licențiat, fiecare dintre acestea putând fi explorată și dezvoltată la costuri relativ reduse, Suceava reprezintă o oportunitate excelentă și cu un risc scăzut de a ne mări veniturile”, spune președintele Prospex, Bill Smith.
CITEȘTE ȘI Trump menționează exporturile de gaze naturale lichefiate ale SUA în Europa în mesajul său către Summitul "Inițiativa celor Trei Mări" de la BucureștiÎn afara investiției din România, portofoliul Prospex include mai multe licențe în Spania și Italia, precum și o participație de 49% la Hutton Poland, deținătorul drepturilor pentru concesiunea Kolo, din centrul Poloniei.
La începutul anului, Prospex a identificat două rezervoare cu gaz în Italia, în Câmpia Padului, cu un debit de circa 100.000 metri cubi / zi, mult peste așteptări.
Raffles Energy SRL, cu sediul la București, figurează între primii patru producători de gaze naturale din România, după Romgaz și OMV Petrom (care asigură circa 90% din producția internă totală) și Amromco Energy.
Compania este subsidiară a Raffles Ltd. UK, parte din grupul cu capital privat Raffles Energy Group, deținut de Furkhat Ibragimov, unul dintre fiii miliardarului de origine uzbecă Alijan Ibragimov.
În România, Raffles deține 62,5% din blocul EIII-1 Brodina – Zona de producție Bilca, 50% din blocul EIII-1 Brodina – Zona de producție Voitinel, 50% din perimetrele de exploatare Suceava, inclusiv zăcămintele de la Climăuți-Ruda și Dornești Sud și centrala pe gaz de la Dornești, 100% din drepturile de explorare aferente concesiunii Suceava și 60% din blocul EIII-4 Bacău – Zona de producție Bacău Nord.