Cine sunt spaniolii care vor construi noua termocentrală Romgaz de la Iernut cu 269 milioane euro. Acuzații de dare de mită

Cine sunt spaniolii care vor construi noua termocentrală Romgaz de la Iernut cu 269 milioane euro. Acuzații de dare de mită

Șantierul de construcție a centralei electrice pe gaze naturale Termocentro din Venezuela. Sursă foto: http://www.dfdurofelguera.com/

scris 2 nov 2016

Producătorul de gaze Romgaz a anunțat, marți, că a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din compania spaniolă Duro Felguera și cea românească Romelectro pentru construcția unei centrale termoelectrice noi la Iernut, proiect anunțat de Profit.ro încă din august. Deși sunt o firmă de tradiție, cu experiență și reputație internațională solidă, spaniolii se confruntă în prezent cu probleme mari de cash-flow, din cauza neîncasării unor facturi de peste 300 milioane euro pentru lucrări executate în Argentina, Australia, precum și în Venezuela, unde sunt acuzați și de dare de mită. În România, Duro Felguera este acționară la două firme de producție de energie regenerabilă cu pierderi, din care una în insolvență, la ambele fiind parteneră de afaceri cu fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu, condamnat în 2008, cu suspendare, pentru că și-ar fi înscenat furtul propriei mașini pentru a încasa despăgubiri de la asigurător.

Noua termocentrală a Romgaz de la Iernut este una din cele mai mari investiții în producția de energie electrică făcută de o companie de stat după 1990, valoarea contractului depășind 10% din cifra de afaceri netă a Romgaz pe 2015. Durata contractului este de 3 ani, iar centrala va avea o putere instalată de maxim 430 MW și eficiență electrică brută de minimum 56%. Aceasta va fi construită lângă cea preluată în anul 2013 de Romgaz de la furnizorul de energie termică al RADET, Electrocentrale București (ELCEN), în contul unei datorii de 653 de milioane de lei a ELCEN pentru gaze naturale livrate și neplătite.

Urmărește-ne și pe Google News

Contractorul Duro Felguera, fondat în anul 1900, este o companie specializată în lucrări de construcții pentru obiective energetice. "Strămoașa" Duro Felguera a fost înfințată în 1858 și a fost cel mai producător spaniol de fier și oțel din secolul al XIX-lea. Compania este listată la bursa din Madrid, free-float-ul reprezentând peste 50% din capital, iar cel mai mare acționar al Duro Felguera este dezvoltatorul imobiliar Inversiones El Piles.

Spaniolii au terminat primul semestru al acestui an cu pierderi de 1,8 milioane euro, față de profitul de 4,77 milioane euro din prima jumătate a lui 2015, iar cifra de afaceri a Duro Felguera s-a comprimat cu aproape 15%, la circa 334 milioane euro. Anul trecut, contractorul Romgaz a raportat pierderi de aproape 69 milioane euro, după profitul de 48 milioane euro din 2014, iar veniturile i-au scăzut cu 17%, la 771 milioane euro.

Urdăreanu: Pentru a detensiona situația, i-am dat ministrului Niță un plic cu 30.000 sau 50.000 euro CITEȘTE ȘI Urdăreanu: Pentru a detensiona situația, i-am dat ministrului Niță un plic cu 30.000 sau 50.000 euro

Sursa pierderilor Duro Felguera este faptul că, potrivit presei spaniole, compania se confruntă cu probleme mari de cash-flow, din cauza neîncasării unor facturi în valoare totală de peste 300 milioane euro pentru lucrări executate în Argentina, Australia și Venezuela, motiv pentru care a ajuns să negocieze cu băncile de la care a contractat credite o rescadențare a acestora.  

În Australia, spaniolii reclamă 70 milioane euro în facturi neplătite de la Samsung, pentru care execută lucrări, în calitate de subcontractori, la proiectul construirii unei exploatări de minereu de fier, client fiind miliardarul australian Gina Rinehart, proprietarul și președintele grupului minier Hancock Prospecting. Neînțelegerile cu Samsung au dus la mai multe procese în justiție, atât în Australia, cât și în Singapore.

Duro Felguera a ajuns în instanță și în Argentina, unde solicită 150 milioane euro de la beneficiarul proiectului centralei electrice pe gaze naturale Vuelta de Obligado, reprezentând costuri suplimentare de construcție neprevăzute generate de hiperinflația care a marcat Argentina în anii de execuție a proiectului. În fine, în Venezuela, Duro Felguera reclamă costuri suplimentare neachitate, cauzate tot de hiperinflație, în valoare de 102 milioane euro, pentru lucrările de construcție a centralei electrice pe gaze Termocentro, contract adjudecat de spanioli în 2009, în valoare de 1,5 miliarde euro.

Curtea de Conturi a sesizat DNA, după un control la cele două bănci pentru locuințe CITEȘTE ȘI Curtea de Conturi a sesizat DNA, după un control la cele două bănci pentru locuințe

Potrivit publicațiilor spaniole El Pais și El Confidencial, instituția omoloagă a DIICOT din Spania cercetează Duro Felguera pentru plata, în 2011, a sumei de 46 milioane euro unei firme controlate de ministrul Energiei de la Caracas, membru al guvernului condus atunci de Hugo Chavez și care era în funcție la data la care constructorului spaniol i s-a atribuit contractul de 1,5 miliarde euro de construire a centralei Termocentro, de către compania de stat Corpoelec. Sursele citate arată că procurorii l-ar fi interogat pe CEO-ul Duro Felguera, Angel Antonio de Valle, în legătură cu această plată, și nu s-ar fi lăsat convinși de explicațiile acestuia, cum că cei 46 milioane euro ar fi reprezentat un onorariu plătit firmei ministrului Energiei, Ingespre, pentru servicii de consultanță, "acordată în special pe cale orală".

În schimb, procurorii suspectează că plata, deși efectuată la 2 ani distanță, în 2011, a reprezentat mită pentru atribuirea în 2009 a contractului de 1,5 miliarde euro către Duro Felguera, mai ales că ministrul venezuelean și-a înființat firma în cauză, Ingespre, la doar câteva luni înainte ca spaniolii să-și adjudece proiectul de construire a centralei electrice Termocentro.

Duro Felguera are business-uri și în România, deloc profitabile. În 2010, grupul spaniol a preluat 47% din acțiunile dezvoltatorului de proiecte de producție de energie regenerabilă Conaid Company SRL, al cărui asociat principal este offshore-ul cipriot Hypervolt Corporation Ltd, care îi are ca beneficiari reali, potrivit termene.ro, pe fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu și pe investitorul spaniol în imobiliare românești Alberto Vila Mas. Administrator al Conaid Company SRL este Alejandro Puerta Tamargo, care este din 2008 director pentru piețe noi și energie regenerabilă la Duro Felguera.

De la intrarea spaniolilor în acționariat, în 2010, și până anul trecut inclusiv, Conaid Company SRL a acumulat pierderi totale de aproape 10 milioane lei. În 2013, firma a intrat în insolvență, acuzând Transelectrica că a reziliat nejustificat contractul de racordare la rețeaua electrică națională pentru proiectul unui parc eolian care ar fi urmat să fie amplasat în județul Caraș-Severin, pe teritoriile comunelor Gărâna, Brebu Nou, Slatina Timiș și Văliug, ceea ce a făcut imposibilă implementarea proiectului. De altfel, firma a și dat în judecată Transelectrica pentru reziliere, procesul fiind în continuare pe rol.      

Finanțele propun aderarea României la Proiectul BEPS de combatere a practicilor prin care multinaționale fac profiturile să “dispară” CITEȘTE ȘI Finanțele propun aderarea României la Proiectul BEPS de combatere a practicilor prin care multinaționale fac profiturile să “dispară”

Cu un an înainte, în 2009, Duro Felguera a preluat, contra unei majorări de capital de 400.000 de euro, 80% din acțiunile unei alte firme românești de producție de energie regenerabilă, Eolian Park Management SA, ceilalți acționari ai companiei fiind aceiași Viorel Gheorghiu și Alberto Vila Mas, iar administrator – tot Alejandro Puerta Tamargo, din top-managementul Duro Felguera. Firma nu figurează nicăieri nici măcar cu vreun proiect de energie verde, în schimb a acumulat pierderi totale de peste 2,2 milioane lei în perioada 2008-2015.  

Viorel Gheorghiu a fost deputat PSD de Ilfov în legislatura 2000-2004, iar în 2008 a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune, pentru că și-ar fi înscenat cu mai mulți ani înainte furtul propriului autoturism BMW, în scopul de a încasa necuvenit despăgubirea de la asigurătorul Casco, în valoare de 150.000 de mărci germane. Gheorghiu este acționar la numeroase alte firme, cele mai multe cu profil imobiliar.

În 2001, alături de Victor Dombrovschi și Mircea Andrei, a înființat furnizorul de gaze Gaz Sud, care intermedia livrări de la Romgaz către clienți din Ilfov. Cei trei au vândut firma în 2008, către cehii de la PPF Investments, la vremea respectivă vehiculându-se în piață că valoarea tranzacției s-ar fi ridicat la circa 50 milioane euro.

DNA a pus sechestru pe bunuri imobile în valoare de 700.000 de euro în dosarul de corupție al fostului lider liberal Vasile Blaga CITEȘTE ȘI DNA a pus sechestru pe bunuri imobile în valoare de 700.000 de euro în dosarul de corupție al fostului lider liberal Vasile Blaga

Lucrările care vor fi derulate de Duro Felguera, în consorțiu cu firma românească Romelectro, la noua termocentrală a Romgaz de la Iernut vor fi parțial finanțate, în proporție de cel mult 25%, din fondurile acumulate de stat în urma vânzării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Din acești bani pot fi acordate, în baza unei scheme de ajutor de stat aprobată de către UE, subvenții pentru proiectele de investiții ale producătorilor de energie care au ca scop și rezultat reducerea emisiilor de CO2. 

Romelectro, specializată în lucrări de construcții pentru obiective energetice, este controlată de 14 acționari persoane fizice, 5 dintre ei deținând 95% din titluri. Cel mai mare acționar este omul de afaceri Viorel Gafița, care controlează 27,5% din capitalul companiei. DIn 2007 și până anul acesta inclusiv, Romelectro a câștigat contracte de achiziții publice în valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei, cei mai buni ani fiind 2008 și 2009, în fiecare din aceștia adjudecându-și contracte de peste 400 milioane lei. În 2016, Romelectro a încheiat un contract de 3,6 milioane lei cu Apa Nova Ploiești. În 2015, cel mai mare contract a fost cel încheiat cu Hidroelectrica, în valoare de peste 78 milioane euro.

În vara acestui an, Romelectro a semnat un acord de împrumut cu banca de stat Eximbank pentru finanțarea cu 63 milioane lei a execuției unui contract adjudecat în Egipt. Romelectro este liderul unii consorțiu din care mai fac parte alte două firme românești și care va face montajul și punerea în funcțiune a unui bloc de 1.200 MW la termocentrala în ciclu combinat pe gaze naturale de la Burullus, în Egipt, valoarea contractului fiind de circa 30 de milioane de euro. 

Potrivit unui articol EVZ din 2007, care citează o notă a SRI, Romelectro făcea parte "din cercul de relații" al fostului ministru PSD Dan Ioan Popescu, care a și controlat compania.  

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
termocentrala iernut
elcen
duro felguera
dare de mita
coruptie
romelectro