Scumpirea carburanților, creșterea vânzărilor și evoluția favorabilă a cursurilor valutare au majorat de 6 ori profitul Rompetrol Rafinare

Scumpirea carburanților, creșterea vânzărilor și evoluția favorabilă a cursurilor valutare au majorat de 6 ori profitul Rompetrol Rafinare
scris 15 feb 2018

Majorarea cotațiilor internaționale la benzină și motorină, creșterea vânzărilor de carburanți și evoluția favorabilă a cursurilor valutare au majorat anul trecut de 6 ori profitul net al Rompetrol Rafinare din grupul KMG International, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, la 419,51 milioane lei, față de circa 70 milioane lei în 2016.

Cifra de afaceri netă a companiei a crescut cu 27,5%, la 11,192 miliarde lei, în timp ce costurile de producție s-au majorat cu 28,48%, la 10,628 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În schimb, ceea ce a făcut în mod radical diferența, potrivit datelor publicate de Rompetrol Rafinare, a fost efectul diferențelor de curs valutar asupra bilanțului companiei. Astfel, dacă în 2016 aceste diferențe i-au provocat o pierdere de 140,22 milioane lei, anul trecut i-au adus un plus de 308,26 milioane lei.

Primăria Constanța apelează la locuitori pentru a lua Cazinoul. Profit.ro a anunțat anterior blocajul total la cazinoul restaurat doar de Ceaușescu. CNI: vidul legislativ permite prea multe contestații CITEȘTE ȘI Primăria Constanța apelează la locuitori pentru a lua Cazinoul. Profit.ro a anunțat anterior blocajul total la cazinoul restaurat doar de Ceaușescu. CNI: vidul legislativ permite prea multe contestații

Compania derulează tranzacții în lei, dolari și euro și nu dă alte detalii asupra acestui aspect. În 2017, euro s-a apreciat în medie cu 13% față de dolar, în timp ce leul a fost stabil în raport cu moneda americană și s-a apreciat cu 2% față de cea americană.

Raportul preliminar pe 2017 al Rompetrol Rafinare arată o majorare cu 19% a cotației internaționale a benzinei fără plumb și una cu 24% a motorinei. În același timp, sortimentul de țiței Brent s-a scumpit cu 24%, iar cel Ural – cu 26%. Totodată, diferențialul de preț Brent-Ural a scăzut cu 40%.

Vânzările interne de carburanți ale companiei au crescut cu 13%, în condițiile în care producți de benzină a rafinăriilor Rompetrol s-a majorat cu 3%, iar cea de motorină și kerosen – cu 8%. Cifra de afaceri a segmentului de rafinare a crescut cu 20%, la 3,479 miliarde dolari, "fiind influențată în principal de volatilitatea cotațiilor internaționale ale produselor petroliere, dar și de creșterea volumului produselor vândute comparativ cu perioadele similare ale anului trecut", menționează compania. Marja brută de rafinare a Petromidia s-a îmbunătățit de la 42,5% la 50,9%.

INTERVIU Radu Crăciun: De unde vine următoarea criza? CITEȘTE ȘI INTERVIU Radu Crăciun: De unde vine următoarea criza?

Consolidat, la nivel de grup, care mai include subsidiarele Rompetrol Downstream, Rompetrol Gas, Rompetrol Quality Control, Rom Oil, Rompetrol Logistics și Rompetrol Petrochemicals, rezultatul net s-a diminuat cu 62%, la 21,92 milioane dolari, în condițiile în care cifra de afaceri brută s-a majorat cu 16%, la 4,151 miliarde dolari.

KMG International deține 48,11% din acțiunile Rompetrol Rafinare, iar statul român, prin Ministerul Energiei – 44,69%.

Ministerul Energiei estimează că va încasa peste 1 miliard de lei anul acesta din vânzarea către KMG International a unei părți din participația sa la Rompetrol Rafinare și din cedarea integrală a deținerii de 97,5% din capitalul producătorului de energie termică Electrocentrale București (ELCEN) către Primăria Municipiului București, în vederea realizării preconizatei fuziuni prin absorbție cu RADET. Astfel, în proiectul de buget al activității de privatizare a ministerului pe 2018 sunt prevăzute venituri totale de 1,073 miliarde lei din "implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societățile Rompetrol Rafinare SA și Electrocentrale București".

Rețeaua Regina Maria aduce la Ponderas cea mai nouă generație de roboți chirurgicali și lansează primul program integrat de chirurgie minim invazivă și robotică din țară CITEȘTE ȘI Rețeaua Regina Maria aduce la Ponderas cea mai nouă generație de roboți chirurgicali și lansează primul program integrat de chirurgie minim invazivă și robotică din țară

KMG International s-a angajat în 2013 să plătească 200 milioane dolari în schimbul preluării unei participații de 26,7% din capitalul Rompetrol Rafinare de la Ministerul Energiei, din deținerea totală de 44,7% din acțiuni a ministerului. Angajamentul a fost parte a unei înțelegeri mai complexe privind stingerea datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român, care încă nu a fost implementată.

În noiembrie 2017, ministrul de atunci al Energiei, Toma Petcu, declara că ministerul nu va prelungi memorandumul din 2013 cu KMG International, pe atunci The Rompetrol Group, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, iar compania va trebui să-și plătească datoria către stat pentru a-și dovedi buna credință, inclusiv din cauza faptului că respectivul memorandum conține o prevedere potrivit căreia acesta devine nul dacă DIICOT trimite în instanță dosarul penal Rompetrol 2.

"Atunci când am preluat mandatul (ianuarie 2017 - n.r.), în luna a treia expira memorandumul de înțelegere. Am prelungit încă șase luni, până în luna a noua. Am considerat că șase luni vor fi suficiente pentru a se finaliza negocierile. Am constatat în această perioadă că este foarte greu. Cred că în februarie am scris atât DNA, cât și DIICOT, am cerut informații legate de dosarele în care sunt anchetate companiile Rompetrol, pentru a ne lămuri foarte clar care este stadiul, ce culpabilități sunt. Am primit răspuns din partea acestor instituții, dar am considerat că nu sunt foarte lămuritoare și am făcut un material transmis către CSAT. CSAT, în urmă cu o lună, a răspuns că, dacă Guvernul și Ministerul Energiei nu au considerat necesar să informeze și să ceară un punct de vedere în 2014, când a fost aprobat memorandumul prin HG, nici acum nu are competențe să se pronunțe. Ba mai mult, începând cu luna a noua, s-a început urmărirea penală în dosarul DIICOT în ceea ce privește speța Rompetrol. În 2016, Ministerul Energiei s-a constituit parte civilă în acest dosar, iar Ministerul de Finanțe s-a constituit, de asemenea, parte civilă cu suma de 225 de milioane de euro", a spus ministrul Energiei, la audierile de la Comisia parlamentară de anchetă privind prețurile la energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol rafinare
petromidia
kmg international
scumpire benzina
scumpire motorina
ministerul energiei