Comisia Europeană investighează fuziunea de 65 miliarde de dolari dintre giganții Linde și Praxair, care ar afecta și piața gazelor din România

Comisia Europeană investighează fuziunea de 65 miliarde de dolari dintre giganții Linde și Praxair, care ar afecta și piața gazelor din România
scris 16 feb 2018

Comisia Europeană a inițiat o investigație amănunțită referitoare la fuziunea giganților din industria gazelor Linde și Praxair, care ar afecta și piața românească de gaze industriale, invocând îngrijorări legate de limitarea concurenței în ceea ce privește furnizarea de gaze esențiale, precum oxigenul și heliu.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fuziunea de 65 miliarde de dolari dintre Linde și Praxair, numărul doi, respectiv, trei mondial, ar crea cel mai mare jucător pe piața gazelor industriale, cu venituri anuale de aproximativ 30 miliarde de dolari. Ambele companii au operațiuni și în România.

Urmărește-ne și pe Google News

“Gazele – precum oxigenul și heliu – sunt componente de bază esențiale pentru o gamă largă de produse pe care le folosim zi de zi, iar fabricanții trebuie să cumpere aceste gaze de un număr redus de furnizori. Vom analiza cu atenție dacă fuziunea propusă dintre Praxair și Linde ar duce la prețuri mai mari sau la restrângerea opțiunilor pentru consumatorii și companiile europene”, consideră comisarul UE pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Scumpirea carburanților, creșterea vânzărilor și evoluția favorabilă a cursurilor valutare au majorat de 6 ori profitul Rompetrol Rafinare CITEȘTE ȘI Scumpirea carburanților, creșterea vânzărilor și evoluția favorabilă a cursurilor valutare au majorat de 6 ori profitul Rompetrol Rafinare

Comisia notează că grupul german Linde și rivalul american Praxair sunt printre cele mai mari patru companii active la nivel mondial în sectorul furnizării de gaze industriale și de uz medical și specific, iar fuziunea va reduce numărul jucătorilor de profil.

“De exemplu, ambele companii furnizează dioxid de carbon, care este folosit la scară largă în industria băuturilor carbogazoase, precum și oxigen, care are diverse întrebuințări, de la fabricarea oțelului până la oxigenul destinat pacienților. Companiile furnizează și heliu, un gaz necesar pentru buna funcționare a dispozitivelor MRI”, apreciază oficialii UE.

Rezultatul investigației va fi comunicat în termen de 90 de zile.

Linde și Praxair au anunțat oficial că vor să își combine operațiunile la finele anului 2016, iar câteva luni mai târziu au ajuns la un acord de principiu în privința detaliilor. O tentativă anterioară de fuziune a eșuat, din cauza neînțelegerilor privind conducerea grupului rezultat.

Potrivit termenilor acordului neangajant, holdingul rezultat în urma fuziunii va opera sub marca Linde, va fi deținut în proporții egale de cele două companii și va fi condus de șeful Praxair, Steve Angel. Companiile estimează că fuziunea va duce la economii anuale de circa 1 miliard de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
linde
praxair
fuziune
comisia europeana
investigatie